TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: 9 trådlösa smarthögtalare

Rösten befaller

Vill du ha en högtalare att lyssna på? Då kan det vara smart att välja en som lyssnar på dig också! Smarthögtalare kan styra hela hemmet. Men hur bra låter de?

Av / 2020-03-08 - 15:00
9 trådlösa smarthögtalare

*Publicerades ursprungligen 18/1 2019 *

Världen moderniseras i en rasande takt och hemmet blir mer intelligent. Apparaterna blir smartare och klarar allt mer, men nu är tiden kommen för att de ska börja jobba tillsammans på ett sömlöst sätt. Lösningen finns i en smarthögtalare. Alltså en kompakt högtalare som är inkopplad på hemnätverket och som har en inbyggd mikrofon så att den kan styras med rösten. Du kan be den att spela din favoritmusik, den kan berätta för dig hur mycket klockan är, hur det ser ut i trafiken, vad det blir för väder och om du har några möten inplanerade under dagen.

Läs också B&O Beosound Balance – äntligen testade i stereo Smarta Beosound Balance låter väldigt bra på egen hand – och ännu bättre som par.

Och så kan högtalaren styra andra prylar. Om du har en smart robotdammsugare kan du säga till högtalaren att dammsuga, så börjar dammsugaren susa runt. Eller be om att lamporna i vardagsrummet ska dimmas när det är dags för lite kvällsmys, visa ett speciellt program på Netflix eller YouTube, eller fråga vem det är som ringer på dörren.

”Hej Google, hur länge dröjer det innan tvätten är klar?”

Magi uppstår när alla apparaterna plötsligt börjar kommunicera med varandra. Helt strömlinjeformat har det inte blivit ännu, men nu är vi på god väg.

Annons

Nio högtalare, tre system

I stora drag finns det tre olika system för smarta högtalare: Amazon Alexa, Google Home och Apple HomeKit. De kan ungefär samma sak och styr samma produkter. Men de är inte kompatibla med varandra. Och i skrivande stund är det bara ett av dem som pratar svenska.

Vi har samlat ihop nio röststyrda högtalare som alla använder antingen Google Home eller Amazon Alexa, och vi har också fått tag i en Apple HomePod. Varken den eller Amazon Echo (2nd Generation) har officiell svensk distribution, men Kjell & Company var bussiga nog att låna ut exemplar till oss.

Tredjepartstillverkarna delar upp sig i två läger, mellan Amazon och Google. De har exakt samma röstfunktioner som originalhögtalarna och när det gäller användningen är de fullgoda alternativ. Skillnaderna ligger i byggkvalitet, ljudkvalitet och övriga funktioner (batteridrift, vattentäthet med mera).

Sonos One är lite speciell, eftersom den både stöder Alexa och kan ingå i Apples HomeKit (men måste då röststyras indirekt från en Apple-högtalare eller iPhone). Komplett Google Home-funktionalitet ska dessutom vara på gång, och om och när det sker genom en framtida uppdatering blir Sonos den enda tillverkaren hittills som erbjuder både Google och Amazon i samma produkt.

Marshall Stanmore II Voice finns för övrigt i två versioner, en för Google Home och en med Amazon Alexa, men du kan inte få både och i en och samma högtalare. Vi har testat Google-versionen.

Smartare högtalare betyder inte bättre ljud

Det är lätt att föreställa sig att en modernare produkt automatiskt innebär att ljudet är bättre än tidigare. Men så är inte nödvändigtvis fallet. De enklaste högtalarna har ett fullregisterelement, och kanske ett passivt baselement eller en basreflexport för att ge fylligare bas. I andra änden hittar man till exempel Apple HomePod, som har flera element och en DSP som anpassar ljudet efter rummet så att man får ungefär lika bra ljud var den än står. Testet visar att det är skillnad på ljudet i högtalarna, och att den genomsnittliga kvaliteten är vad man kan förvänta sig av vanliga, kompakta bordshögtalare.

Det här tycker vi om tjänsterna

HomeKit logo 48290

Apple började sent, med högtalaren HomePod och smartsystemet HomeKit. Detta har, i kombination med att företaget är otroligt försiktiga med nätverkssäkerhet och därför inte släpper vilken produkt som helst, lett till att det inte finns särskilt många smartprodukter som går att koppla in till Apples röststyrning. Om du inte tar till inofficiella lösningar som HomeBridge för att knyta ihop dem.

Ännu så länge finns det ingen tredjepartstillverkare som fått lov att göra fullvärdiga alternativ till Apples HomePod. Högtalaren är inte officiellt lanserad i Sverige och förstår inte heller svenska, trots att Apples röstassistent Siri som bekant är ganska så duktig på svenska.

stars 3

Google Home logo 48292

Google kom igång ett år efter Amazon, men har å andra sidan snabbt byggt ut Home-systemet så att det blivit väldigt omfattande och användarvänligt. Google Home är också det enda av de tre systemen som pratar svenska, så egentligen ska det mycket till för att man ska vilja ha något annat här hemma. Det här kan givetvis förändras, men ännu så länge finns det inte mycket som tyder på att någon ska komma ikapp Googles språkkunskaper.

Precis som Alexa är Google Home kompatibelt med en mängd olika produkter från andra tillverkare och man kan styra dem med rösten. Man kan också ställa in rutiner, så att man till exempel säger ”Hej Google, det är filmdags”, så dämpas belysningen, rullgardinerna dras ner och TV:n ställs in på Netflix. Av någon anledning finns just den här funktionen inte i Sverige ännu, så man måste utföra handlingarna en och en.

stars 5

alexa logo 48291

Det var Amazon som sparkade igång alltihop 2014 med smarthögtalaren Echo och den inbyggda röstassistenten Alexa. Alexa har inte kommit officiellt till Sverige ännu, så du måste vara ganska så duktig på antingen engelska, tyska eller japanska för att kunna använda den. Dessutom måste du ange din hemadress i ditt Amazon-konto till exempelvis England eller någon annan plats i världen som stöds.

Alexa-högtalare från andra märken som kräver ett konto för att användas (till exempel Sonos) kan inte heller registreras med en svensk bostadsadress för att länkas till Alexa-tjänsten. Av alla musiktjänster fungerar Alexa bäst med Amazons egen. Men deras Music Unlimited fungerar inte med svenskt konto, och om faktureringsadressen är inställd på Storbritannien kan du inte använda ett svenskt Visa-kort. Alexa funkar med Spotify också, men då måste du alltid specificera att musiken ska spelas genom Spotify.

Alexa stöder en mängd olika smarta apparater. Och när det fungerar är det väldigt stabilt. Google Home verkar mer slumpmässigt: en mening som fungerade för två minuter sedan måste du kanske formulera om nästa gång. En annan sak vi gillade med Alexa är att efter man har satt igång dammsugaren (”Ask Roomba to start cleaning”) så kan man be den att sluta, då frågar Alexa om man vill att dammsugaren ska åka tillbaka till laddstationen. När Google Home stannar dammsugaren så står den kvar mitt ute på golvet.
Alexa kan konfigureras med olika rutiner, så att man med ett enda kommando sätter igång flera olika funktioner.

stars 4

Amazon Echo (2nd Generation)

Klarspråk

Tack vare klockrent ljud i röstassistenten är det bara språkbarriären som står mellan oss och de automatiserade arbetsuppgifterna.

Kompakt och snyggt utseende, tydligt röstljud samt ett stabilt och bra styrsystem för andra enheter. Två kan paras ihop till stereo.
Ljudet är tamt med musik, man måste gå ett par omvägar för att koppla in högtalaren i Sverige. Alexa förstår inte svenska.
Läs hela testet

Google Home

Först på svenska

Google Home-systemet har en enorm potential, men som högtalare är inte det här den bästa.

Marknadens kanske mest lyckade röststyrning och hopflätning av smarta produkter.
Även om basen är fyllig så grumlar den till det för röster och förstör ljudet från både röstassistenten och nyhetsuppläsare. Vi saknar rutinkommandon i Sverige.
Läs hela testet

Hama Sirium 1400ABT

Större betyder inte större ljud

Hamas minsta Alexa-högtalare är en del större än Amazon Echo, men lyckas ändå inte ge ifrån sig större ljud.

Tillräckligt rent ljud och högtalaren utnyttjar Alexa-systemets funktionalitet.
Större kabinett ger ändå inte mer kraftfullt ljud än de mindre konkurrenterna. Kan ännu så länge inte paras ihop till stereo. Alexa pratar inte svenska.
Läs hela testet

Sonos One

En smartare Sonos

En vacker dag ska Sonos One ge oss både Google Assistant och Amazon Alexa i en och samma smarthögtalare. Men Google låter vänta på sig.

Sonos One tål fukt och låter bra. Efter kommande uppdateringar blir den en av de mest allsidiga på marknaden.
Tills vidare är det Alexa som gäller, som inte pratar svenska. Det finns högtalare som spelar häftigare bas.
Läs hela testet

Kygo B9/800

Smarthögtalaren som kan simma

Kygo är den enda smarthögtalaren vi känner till som du kan ta med dig ner i poolen.

Tål vatten ner till en meters djup i 30 minuter. Den till och med flyter! Google Home gör Kygo B9/800 till en spännande bärbar högtalare.
Ljudet kan kännas lite ansträngt efter ett tag. För stationär användning är det inte så snyggt med USB-kontakten på toppen, med en kabel som sticker ut och hänger ner.
Läs hela testet

Libratone Zipp Mini 2

Ser ut som en termos

Libratone går mot strömmen, Alexa-högtalaren Zipp Mini 2 ser ut som en termos. Den är bärbar, spelar bra musik och två stycken kan kopplas i stereo.

12 timmars batteritid gör högtalaren mycket flexibel. Tydligt ljud med tal och godkänt ljud med musik.
Det saknas bas och högtalaren kommer till korta när man vill vrida upp volymen. Alexa talar som bekant inte svenska.
Läs hela testet

Harman Kardon Citation 100

Snyggast yttre

Det här är nog den snyggaste högtalaren vi har sett i klassen. Men Harman Kardon Citation 100 lyckas inte få fram några ljudmässiga fördelar av sitt större format.

Vackert utförande i ull, ser fantastisk ut. Googles-röststyrning innebär att den pratar svenska och ljudet är mycket rent och behagligt.
Låter inte lika stort och kraftfullt som storleken ger förhoppningar om.
Läs hela testet

Marshall Stanmore II Voice Google Assistant

Konsert från bokhyllan

Marshall har mycket starkare ljud än konkurrenterna, utan att det sker på bekostnad av ljudbildens balans. Den krossar dem, helt enkelt.

Ingen annan smarthögtalare vi har hört levererar samma ljudtryck. Och det låter bara ännu häftigare när det dessutom är tillräckligt välbalanserat för lugnare musik.
Ljudet kan upplevas som lite grovt i kanterna och Marshall-högtalarnas utseende tilltalar inte alla.
Läs hela testet

Apple HomePod

Godkänt av Apple

HomePod har mycket bra ljud och är enkel att använda. Men smartstyrningen känns stel.

Imponerande djup bas i kombination med klart, luftigt ljud. HomeKit-systemet är mycket stabilt.
Man kan inte bara lägga till apparater att styra. Vilket det för närvarande finns få av. Talar inte svenska.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Slimmade danskar imponerar

Extremt krutpaket från Norge

Här får du bäst ljud

Bärbar partyhögtalare

Tre premium-soundbars som lyfter filmupplevelsen

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Ljud & Bild