TAB7908 är en helt ny modell från Philips som har en slimmad och kompakt design. Den stöder utbredda ljudformat som Dolby Atmos och DTS:X och ackompanjeras av en trådlös subwoofer som ingår i kartongen.
Philips TAB7908
Philips TAB7908 är snygg att titta på med sina sneda ändar och överdrag med mörkt högtalartyg. Högtalarsystemet är en 5.1.2-konfiguration och består av front- och toppmonterade element, separat centerkanal plus diskanter på sidorna.
En fin funktion är den stora och tydliga LED-displayen som berättar status för volym, ljudläge och ljudformat. Man kan ställa in skärmens ljusstyrka eller stänga av den helt.
Philips soundbar har HDMI eARC-ingång samt optisk ingång och Bluetooth, men inget Wi-Fi. Den extra HDMI-ingången är praktisk om man har många videokällor, eller en äldre TV som inte stöder de senaste ljudformaten.
Ljud
Philips har haft lite varierande framgång med sina soundbars tidigare, så det var på tiden att vi fick höra något nytt från den anrika tillverkaren. Och TAB7908 gör ingen besviken: det här är en soundbar med imponerande ljud i förhållande till sin storlek.
Philips målar upp en stor och rymlig ljudbild och visar snabbt att den kan spela både högt och rent. Dynamiken är imponerande, det låter faktiskt skrämmande realistiskt när skottsalvorna ekar i första scenen av På västfronten intet nytt. Dessutom drämmer subwoofern till med ganska övertygande djupbas, som får hela rummet att vibrera.
Mellanregistret kan dock kännas lite tunt och instängt, och dialogen i Drive to Survive är inte så tydlig som vi hade velat.
Musik
Philips tar med sig flera av de goda egenskaperna när det spelas musik. Här finns ett stort och fylligt ljud som man inte direkt kan få från en soundbar utan subwoofer. Den kraftfulla basen ger både fundament och engagemang i allt från hiphop till klassiskt.
Vi får däremot inte något riktigt stort intryck av krävande sångröster och stämmor – till exempel är Petra Marklunds Händerna mot himlen aldrig riktigt så varm och närvarande som vi förväntar oss.
”Gåshuden uteblir”, konstaterar Geir.
Basen är inte heller den mest exakta vi har hört, och en aning för voluminös med viss musik. Vi tyckte därför att det var bra att sänka basnivån ett par snäpp med fjärrkontrollen. Subwoofern har också en del problem att hänga med i de snabba och hårda techno-basrytmerna i Infected Mushroom (I wish – Skazi edit).
Slutsats
Philips levererar en stor ljudbild med en bra surroundkänsla, plus en kraftfull djupbas. TAB7908 kan spela högt och tydligt och fungerar även bra för olika typer av musik. Vi gillar också den informativa karaktärsrutan längst fram. TAB7908 är inte perfekt, men en klar förbättring från tidigare Philips-modeller, och ett bra köp i sin klass.
Också i detta test:
Sonos Beam (Gen 2)
Fortfarande bäst i klassen
Vi har länge ansett att Sonos Beam är den bästa kompakta soundbaren. Hur står sig Gen 2 mot nya konkurrenter?
Sony HT-A3000
Bäst utan bas?
Sonys soundbar låter utmärkt på egen hand – men en subwoofer kan bli en kostsam uppgradering.
Yamaha SR-B40A
Nedslående platt ljudupplevelse
Yamaha SR-B40A fick testpanelen att häpna! Dessvärre inte av beundran.
TCL P733W
Billigt och blandat, men bättre än förväntat
TCL P733W har en mycket rimlig prislapp. Ändå hävdar den sig med förvånansvärt dugliga prestanda.
Samsung HW-Q610C
Fett filmljud till bra pris
Samsungs kompakta soundbar låter imponerande stort med tanke på priset.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser