TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: 6 soundbar-högtalare vintern 2023

Soundbar för alla – Vem kan slå Sonos?

Sex färska soundbar-högtalare – kan någon putta ner Sonos från tronen? Vi har testat sex stycken där subwoofer antingen ingår eller går att köpa till.

Av / 2023-12-12 - 12:00
6 soundbar-högtalare vintern 2023

I en värld där TV-skärmarna blir allt mer slimmade och stilrena är det en oundviklig konsekvens att ljudkvaliteten blir lidande. De inbyggda högtalarna låter sällan särskilt imponerande. Och det är då en soundbar kan vara räddaren i nöden för TV-ljudet.

I det här grupptestet ska vi ta reda på om sex soundbar-högtalare i den billigare änden kan erbjuda ljudupplevelser som motiverar en plats i vardagsrummet. Vi vill ha ett stort och rent filmljud med tydliga röster som bygger upp handlingen. Och naturligtvis bas som både hörs och känns när det brakar loss på skärmen.

Läs också Soundbar: Så får du det bästa TV-ljudet Om en soundbar inte ska vara en kompromiss gäller det att hålla tungan rätt i mun – och ett lite lösare tag om plånboken. Det lönar sig.

Inte nog med det: i många hem är soundbar-högtalaren den centrala ljudanläggningen i vardagsrummet, därför måste den också kunna låta dugligt när man spelar musik. Musik i stereo är inte dess starkaste sida, så till musikälskare rekommenderar vi fortfarande en bra stereoanläggning. Men om det mesta av tiden ägnas åt TV-tittning så uppskattar man placeringen av röster precis i mitten av skärmen, samtidigt som det känns som om ljudeffekterna snurrar runt soffan. Det är något som en stereoanläggning inte klarar av.

Lydplanke soundbar music mode
Även om det har ett särskilt musikläge är det få soundbars som rent musikaliskt kan mäta sig med en stereoanläggning. Foto: Geir Gråbein Nordby

En bra soundbar behöver inte vara jättedyr

Många tycker att prislappen är en viktig faktor när de letar soundbar, så den här gången har vi tittat närmare på modeller i prisklassen kring sextusen kronor. Detta är ett segment som redan har överraskat oss positivt i andra tester, där vi sett flera modeller som ger imponerande ljudkvalitet till ett rimligt pris.

I den här prisklassen är minimikravet att högtalaren ska ge en tydlig förbättring av TV-ljudet, med stor ljudbild och tydliga dialoger. De bästa kan fylla rummet på ett helt annat sätt, med större ljudtryck och en mycket bättre känsla av surroundljud.

Annons

Vem kan slå Sonos?

Vi har samlat ihop fem testdeltagare som utmanar den populära Sonos Beam. Eftersom de har lite olika prislappar och funktioner ska vi bedöma hur de klarar sig i olika scenarier. Vi går också igenom för- och nackdelar med att ha en subwoofer och varför Dolby Atmos kan vara avgörande för ett övertygande surroundljud.

Dolby Atmos illustrasjon TCL P733W
Dolby Atmos skapar en större illusion av surroundljud – även på höjden. Illustration: TCL

Varför Dolby Atmos?

Om soundbar-högtalaren stöder Dolby Atmos är man ett steg närmare bra filmupplevelser. När ljudet är som bäst ger det en fantastisk rumskänsla, med både höjd och djup i ljudbilden. Där föremål svävar i luften, i stället för att låta som om de kommer ur en högtalare.

Vissa soundbar-modeller har särskilda högtalare på ovansidan för att återge höjdinformationen i Dolby Atmos-ljudspår. Andra förlitar sig enbart på ljudbehandling. Det kan fungera bra, men vi har bäst erfarenhet av separata topphögtalare. I detta test finns båda lösningarna representerade.

Lydplanker subwoofer TCL P733W
Subwoofer eller inte subwoofer? Det är frågan. Foto: TCL

Med eller utan subwoofer?

Många soundbar-högtalare har en tillhörande trådlös subwoofer. Den tillför mer tyngd och fundament – alltså mer bas – och det kan vara lockande att satsa på en soundbar där en sådan bashögtalare ingår i priset. Men tänk på att det även finns dugliga högtalare utan subwoofer i den här prisklassen. Som står ganska så bra på egna ben, och som dessutom öppnar upp en helt annan värld om man köper till en subwoofer. Det blir dyrare, men fördelen är att budgeten kan delas – och vem gillar inte att kunna uppgradera och förbättra ljudet längre fram?

I den billigare änden är det många högtalare som är enkla och saknar nätverksanslutning. Om man ska streama musik till dem så gör man det från mobilen med Bluetooth. Det är en kompromiss man slipper om man går upp i pris, till runt 8 000–10 000 kronor. Då får man dessutom ännu kraftfullare ljud. Frågan är om det högre priset är värt det för genomsnittliga användare. Vi anser att prisnivån vi har lagt oss på den här gången är förnuftig för väldigt många människor.

Yamaha SR-B40A

Nedslående platt ljudupplevelse

Yamaha SR-B40A fick testpanelen att häpna! Dessvärre inte av beundran.

Subwoofer ingår i priset. Stöder Dolby Atmos.
Yamaha SR-B40A har en användarvänlighet som leker kurragömma och ett ljud som är lika platt som en pannkaka på söndagsbrunchen.
Läs hela testet

TCL P733W

Billigt och blandat, men bättre än förväntat

TCL P733W har en mycket rimlig prislapp. Ändå hävdar den sig med förvånansvärt dugliga prestanda.

En billig inträdesbiljett till bättre ljud i TV-rummet. Subwoofern tillför extra kraft och med tanke på priset är detta ett bra paket.
Lite tunna dialoger, subwoofern kunde ha varit bättre integrerad. Inte Dolby Atmos.
Läs hela testet

Sonos Beam (Gen 2)

Fortfarande bäst i klassen

Vi har länge ansett att Sonos Beam är den bästa kompakta soundbaren. Hur står sig Gen 2 mot nya konkurrenter?

Klart, naturligt ljud. Dolby Atmos ger bättre intryck av storhet. Fördelarna med Sonos multiroom-system. Fungerar bra med Sub Mini, ännu bättre med Sub.
Saknar lite kraft helt på egen hand. Även med den minsta trådlösa subwoofern är prishöjningen rejäl, och ännu större med bashögtalaren vi vill ha: Sonos Sub.
Läs hela testet

Sony HT-A3000

Bäst utan bas?

Sonys soundbar låter utmärkt på egen hand – men en subwoofer kan bli en kostsam uppgradering.

Sony HT-A3000 är en kompakt soundbar med fylligt ljud och flexibla uppgraderingsmöjligheter.
Inga höjdkanaler, vilket begränsar 3D-känslan något.
Läs hela testet

Samsung HW-Q610C

Fett filmljud till bra pris

Samsungs kompakta soundbar låter imponerande stort med tanke på priset.

Samsung HW-Q610C levererar en stor och övertygande ljudbild med mycket detaljer och hög underhållningsfaktor.
Inte särskilt vacker att se på med sitt kantiga utseende. Saknar inbyggt Wi-Fi.
Läs hela testet

Philips TAB7908/10

Ljudmässig höjdare från Philips

Den här nykomlingen från Philips levererar en stor ljudbild med saftig bas.

Philips TAB7908 levererar en stor och fyllig ljudbild med kraftfull bas. Anslutningsmöjligheterna är bra och ett praktiskt teckenfönster visar användbar information.
Subwoofern är en ”vilding” som kan bli lite för kraftfull och oregerlig med en del musik.
Läs hela testet

2 reaktioner på ”6 soundbar-högtalare vintern 2023”

  1. Kan verkligen rekommendera Samsung
    Premium Q-series Soundbar HW-Q995C. Otroligt ljudbild i Dolby Atmos
    och subwoofern riskerar göra man blir vräkt av grannarna..

  2. Det blev en Harman Kardon för min del (saknas i jämförelsen). Integrering med Google home var ett krav, efter det var det inte många kvar på high-end sidan. Sonos ser för plastigt ut så valet blev den mycket snyggare HK, multibeam soundbar och subwoofern.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Ljud & Bild