LG:s billigaste soundbar har 2.1-ljud, med två mellanregisterelement till varje kanal. Det har den gemensamt med de allra flesta i prisklassen. Däremot simulerar den 7.1.4-surroundljud tack vare DTS Virtual:X, vilket inte är vardagsmat.
HDMI-ingången stöder bara version 1.4 vilket innebär att den inte överför 4K-video eller HDR. Det är uppenbart att LG tänker sig att man ska koppla den till TV:n med ljudreturkanalen. Alla videokällor bör därför kopplas direkt till TV:n. Intressant nog är LG SK5 en av få i sin klass som stöder högupplöst ljud (24 bit/96 kHz), fast det får man inte ut ur returkanalen från TV:n. Enda sättet är att koppla ljudkällan till HDMI-ingången på soundbar-högtalaren, så den kan inte vara en 4K-källa.
Ljudplattan är okej enkel att sköta, men har sina brister. Man måste trycka på samma knapp på fjärrkontrollen flera gånger för att komma till önskad funktion, och det finns inte heller någon display på fronten. I stället anges valda funktionen och ljudformatet med lysdioder som har svårläst märkning. Vi var därför tvungna att gå bort till högtalaren flera gånger för att se vad den stod på.
Ljudkvalitet
Elektronisk popmusik återges med en ganska så häftig och saftig bas. Efter ett tag är det uppenbart att det låter i svulstigaste laget, och att subwoofern maskerar uppåt i sångröstregistret. Det finns ett lite ”burkigt” ljud i övre basregistret, vilket också färgar akustiska gitarrer negativt. Vi sänker därför subwooferns ljudnivå en aning. DTS Virtual:X-surroundeffekten är stor och fungerar fint med på enkel, akustisk musik. Men när rytmer är viktigt så låter det bäst med standardläget, som då blir ren stereo.
Med film är ljudet däremot snyggt med DTS-effekten. Måttliga ljudeffekter (Foley-effekter) från rummet där en alien småningom tränger sig ut genom ryggmärgen på en stackare i Alien: Covenant breder ut sig i testrummet, och är mer fängslande än med många andra ljudlimpor.
Subwoofern är inte lika luddig med surroundeffekten aktiverad, så SK5 fungerar bra till film. Bortsett från att den maximala ljudnivån kanske inte är fullt så hög som vi hade velat – å andra sidan är vårt testrum mer dämpat än ett vanligt vardagsrum och släcker ut en del av ljudet. I ett normalt vardagsrum fungerar SK5 tillfredsställande.
Slutsats
LG SK5 fungerar särskilt bra med film tack vare sin stora ljudbild med DTS Virtual:X. Film engagerar och saknar bare den sista lilla extra i ljudnivå för att få maxpoäng. Det som är problematiskt är musik i stereo, där basen blir för svulstig och maskerar det viktiga mellanregistret, så att sångröster och stränginstrument låter färgade. Användarvänligheten är också bara okej.
Också i detta test:
Sonos Beam
Vinner med hästlängder
Sonos ställer upp på startlinjen med ett stort handikapp, eftersom den saknar subwoofer. Ändå tar den sig lekande lätt först till målsnöret.
Samsung HW-N460
Småslapp
HW-N460 är tillräckligt pigg, men en luddig subwoofer sänker totalintrycket.
JBL Bar 2.1
Kraftfull men grov
Eftersom vi föll så stenhårt för JBL Bar 3.1 var vi väldigt nyfikna på lillebror 2.1. Tyvärr infriar den inte riktigt alla våra förväntningar.
Yamaha YAS-207
Välvuxen ljudbild
Yamaha var först på marknaden med aktiva ljudlimpor. Det här är deras första med DTS Virtual:X-surroundljud.
Sony HT-XF9000
Extra dimension på höjden
Sonys soundbar simulerar både Dolby Atmos och DTS:X på höjden och ska alltså ge ljudbilden en extra dimension. Och ja, det funkar.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser