Om du tycker att det låter tunt i TV-rummet men inte vill investera i en hel hemmabio så kan du överväga en soundbar-högtalare. För det första blir ljudet vansinnigt mycket fylligare och kraftigare än från TV:n och för det andra blir dialogen mer centrerad från mitten med en soundbar under TV-skärmen än från en stereoanläggning som har en högtalare på varje sida av TV:n.
Till vem passar en soundbar?
En så kallad ljudlimpa är mitt i prick för många av dem som vill gå upp ett steg i ljudkvalitet från de spinkiga högtalarna som sitter inbyggda i TV:n. Men den är inte alltid helt optimal om du främst vill använda den för att spela musik. Då ger en traditionell stereo bättre ljud för pengarna. Ett par små, välljudande stativhögtalare ger ett bättre stereoperspektiv och bättre upplösning med musik, men när man tittar på film så upplever man ofta att dialogen inte kommer spikrakt från mitten, utan lite mer diffust från ut mot sidorna. Om soundbar-högtalaren har en separat subwoofer så ger den också mer imponerande baseffekter än vad ett par stativhögtalare får fram.
Subwoofer
I det här testet letar vi efter den bästa soundbar-högtalaren för 4 000–5 000 kronor. Vi har inte ställt som krav att det ska ingå en extern subwoofer, eftersom vi helt enkelt bara har velat se hur mycket man kan få för pengarna. Det visar sig dock att de allra flesta modellerna i den här klassen har en sådan, och av alla testdeltagarna är det bara en (Sonos Beam) som saknar subwoofer.
Ingen strömning
Den här gången har vi inte haft några krav på multiroom-funktioner eller musikströmning via nätverk, utan vill helt enkelt bara ha det bästa ljudet i TV-rummet. Därför har alla testdeltagare bortsett från en (återigen Sonos Beam) hoppat över nätverksanslutning och satsat på Bluetooth som enda sätt att strömma musik trådlöst.
6 kandidater
Vi har fått tag i sex soundbar-högtalare som kostar mellan 3 500 och 5 200 kronor. Storleken varierar en del, men gemensamt för dem alla är att de avkodar filmljud digitalt via HDMI och att de har trådlös Bluetooth-anslutning för musiklyssning (Sonos Beam har wifi). Använder man HDMI-utgången med ljudreturkanal till TV:n så styrs ljudnivån elegant med TV:ns fjärrkontroll.
Så testade vi
Alla deltagarna är testade i vårt lyssningsrum, kopplade till en Panasonic-TV. Som källa för filmtittning hade vi en Panasonic DMP-UB900 och musiken spelades från Tidal via Bluetooth från en Motorola G6 Plus.
Sony HT-XF9000
Extra dimension på höjden
Sonys soundbar simulerar både Dolby Atmos och DTS:X på höjden och ska alltså ge ljudbilden en extra dimension. Och ja, det funkar.
Yamaha YAS-207
Välvuxen ljudbild
Yamaha var först på marknaden med aktiva ljudlimpor. Det här är deras första med DTS Virtual:X-surroundljud.
JBL Bar 2.1
Kraftfull men grov
Eftersom vi föll så stenhårt för JBL Bar 3.1 var vi väldigt nyfikna på lillebror 2.1. Tyvärr infriar den inte riktigt alla våra förväntningar.
Samsung HW-N460
Småslapp
HW-N460 är tillräckligt pigg, men en luddig subwoofer sänker totalintrycket.
LG SK5
Bättre med film än musik
LG SK5 lyckas bra med film tack vare en enorm ljudbild. Men den saknar inte svagheter.
Sonos Beam
Vinner med hästlängder
Sonos ställer upp på startlinjen med ett stort handikapp, eftersom den saknar subwoofer. Ändå tar den sig lekande lätt först till målsnöret.