Ambeo Soundbar är Sennheisers första soundbar för hemmabio. Och när de väl har bestämt sig så skojar de inte! Det här är helt enkelt den största och mest bombastiska soundbar jag någonsin har sett! Den är visserligen inte den längsta, men lägger man till höjden – för att inte tala om djupet – så finns det ingen som kommer i närheten. Det bådar gott för ljudet. Men det gör också den väldigt svårplacerad.
Ambeo Soundbar kan inte hängas upp på väggen. I så fall får den läggas på en väggmonterad hylla. Ska du ha den till TV:n blir lösningen att hänga TV:n på väggen och lägga högtalaren på TV-bänken. Först då slipper du att den täcker mycket av TV:ns nederkant.
Surroundljud
Ambeo Soundbar är Sennheisers försök att skapa äkta surroundljud – även på höjden – utan att ha lösa bak- och takhögtalare. För detta ändamål har 13 individuella högtalarelement monterats på olika ställen, i olika vinklar, var och en med sin egen förstärkare. En stark, tvåkärnig 500 MHz SHARC-digitalsignalprocessor dirigerar alltihop.
Det ingår också en seriös mätmikrofon, som är tillräckligt hög för att komma upp i öronnivå när man placerar sockeln i soffan. Alltså är den lätt att placera korrekt i förhållande till sittplatsen. Det är bara att ställa den där du tänker sitta och sedan köra kalibreringen. Optimalt resultat får du i ett symmetriskt rum där du kan sitta längre bort än 2 meter från soundbar-högtalaren och mindre än 15 meter från varje sidovägg.
På med filmen
Sennheiser har inte gjort någon subwoofer till Ambeo Soundbar, den är byggd för att fungera utan. Den är specad att nå så djupt som 30 Hz, så man bör inte sakna bas.
Det gör jag inte heller när jag snurrar filmen Alien: Covenant på 4K Blu-ray med Dolby Atmos-ljud. Det finns plenty av bas i dialogen, och en explosion på ett strandat rymdskepp mullrar fint. Basen är dessutom oerhört rapp och hänger ihop helt sömlöst med resten av ljudbilden.
Men med en kraftfull 250-watts soundbar som denna måste ju målet vara att spela på en ljudnivå som liknar det man är van vid från biografsalongen. Gör man det blir det snabbt uppenbart att bassen ändå blir lite platt. DSP:n håller nämligen igen basnivån när volymen blir för hög, så att inte baselementen överbelastas. Fysikens lagar gäller här också, nämligen.
Jag kopplar in vår subwoofer, Procella P15Amp, som är alldeles för dyr i förhållande till Ambeo men som ger en optimal demonstration av vad Sennheiser-högtalaren faktiskt klarar av. Rumskorrektionen körs en gång till, så att subwoofern också kalibreras, och filmen snurras igen.
Pang! Nu snackar vi! Snack om filmupplevelser med krut i! Man får en helt annan känsla, explosionen skakar väggarna i lyssningsrummet på ett helt annat sätt, detta är tveklöst äkta bioupplevelser. Om du på allvar funderar på Sennheiser Ambeo så bör du investera i en subwoofer också, jag kan till exempel rekommendera XTZ Cinema SUB 1X12, eller om du verkligen vill slå på stort kan du prova Arendal Sound 1723 Subwoofer 2.
Nästan äkta surround
Surroundljudet imponerar, även utan separata bakre högtalare, tack vare Ambeo-tekniken. Olika testmaterial med Dolby Atmos övertygar, med ljud som faktiskt kommer från taket och man får också ett väldigt bra intryck av att det kommer ljud bakifrån. Här får man en holografisk bubbla av ljud, större och mer sammanhängande än jag någonsin har hört från något ljudsystem som saknar bakhögtalare. För att inte tala om takhögtalare!
Dialogen på film är stor, fysisk och distinkt. Det låter helt enkelt som en riktig hemmabioanläggning.
Musik
Musik går att strömma via Chromecast eller Bluetooth. Det verkar i minsta laget men uppfyller de flestas behov. Och ljudet i stereo är väldigt bra. Ambeo Soundbar är inte riktigt lika finmaskig och luftig i övertonerna som B&W Formation Bar, och jag är väl inte helt säker på om den är så mycket bättre än Samsung HW-Q96R i det här registret.
Men den har en stramare, bättre definierad bas – om man bortser från djupbasen där den inte kan hävda sig förrän den får en extern subwoofer. Men den bas som finns är av så hög kvalitet att den hänger med även en väldigt bra subwoofer. Ambeo har alltså bra förutsättningar att blåsa de andra av banan i basregistret – om du är villig att betala för det.
Svårigheter
En soundbar som Sennheiser Ambeo är inte utan nackdelar. För om du ska ha en subwoofer också hamnar totalpriset lätt på både 30 000 och 35 000 kronor. Och då är vi och nosar på priset på ett mycket bra, diskret surroundsystem. Med en bra surroundförstärkare och dito högtalarsystem. Och hur imponerande soundbar-högtalaren än är så kan surroundeffekten inte mäta sig med separata komponenter.
För 40 000 kronor får du till exempel ett Klipsch-system med golvstående fronthögtalare och en fet subwoofer samt en kraftfull surroundreceiver.
Argumentet för att köpa en soundbar i stället före separata komponenter är ofta utrymmesskäl, användarvänlighet och ett finare utseende. Men Sennheiser Ambeo är inte så vacker och tar en hel del plats. Visst löser en soundbar ett problem för folk som har fyllt hela väggen med TV eller projektorduk, och därför inte har plats för högtalare på sidorna. Men ingen kommer att köpa Ambeo Soundbar för utseendets skull.
Slutsats
Sennheiser Ambeo Soundbar är den bästa soundbar-högtalaren vi har testat. Någonsin. Trots att den inte har vare sig externa bak- eller takhögtalare kan den måla upp en så stor och tredimensionell ljudbild att man helt enkelt inte saknar någonting.
Dynamiken är fenomenal, speciellt dialogen har en rymd som är få förunnad. Sammanhållningen är optimal och det mesta är fröjd och gamman.
Den behöver dock fortfarande en extern subwoofer för att följa upp riktigt ordentligt i basregistret. Här kan man välja själv, men då passerar totalpriset snabbt 30 000 kronor. Du får ett ganska så häftigt hemmabiosystem för de pengarna, med separat centerhögtalare och dito bakhögtalare.
Ambeo Soundbar är en kompromisslös soundbar. Men själva konceptet soundbar är en kompromiss. Så då är frågan vem den är gjord för. Den är helt klart Bäst i test. Vi är däremot mer osäkra på om vi skulle vilja utbrista: Spring och köp!
Också i detta test:
Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass
Bowers & Wilkins Formation Bar & Formation Bass
Formation Soundbar gör ett lika bra jobb med musik som med film. Upplöst, varmt och vanebildande.
Bang & Olufsen Beosound Stage
Lyx för vanligt folk
Beosound Stage ger riktig premiumkänsla till ett förvånansvärt hyggligt pris. Men den passar inte alla.
Bose Soundbar 700 & Bass Module 700
Stenhårt från Bose
Bose har gjort en väldigt lyckad soundbar som låter tufft med film och som överraskar med musik.
Samsung HW-Q96R
Fortfarande bäst i prisklassen
För de här pengarna finns det ingen bättre soundbar.
LG SL10YG
Massor av funktioner räcker inte
Toppmodellen från LG bockar av det mesta i checklistan. Men vi är bara halvnöjda med ljudet.