TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Sennheiser Ambeo Soundbar Plus och Ambeo Sub

Övertygar utan bakhögtalare

Sennheiser hävdar att deras Ambeo Soundbar Plus inte behöver bakhögtalare för att omringa dig med ljud. Och det stämmer faktiskt.

Av / 2023-03-28 - 10:00
Sennheiser Ambeo Soundbar Plus och Ambeo Sub

Ljud & Bild tycker

  • Mycket stor och omslutande ljudbild, även utan bakhögtalare. Klart, öppet och dynamiskt ljud. Automatisk rumskalibrering.
  • Lite tam subwoofer. Kan inte byggas ut med bakhögtalare.

Sennheiser har äntligen gett oss en billigare soundbar än den gigantiska – och svindyra – Ambeo Soundbar, som på senare tid har fått tillnamnet ”Max”. Nya Ambeo Soundbar Plus är mindre, men kan i gengäld paras ihop trådlöst med inte bara en enda utan upp till fyra(!) Ambeo Sub-bashögtalare. I testet har vi nöjt oss med en enda subwoofer.

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus detail 3
Foto: Sennheiser

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus

Sennheiser utlovar ”otroligt” surroundljud från Ambeo Soundbar Plus, helt utan externa bakhögtalare. De flesta populära ljudformaten stöds, inklusive Dolby Atmos och DTS:X.

Läs också Världens bästa soundbar Sennheiser har lyckats bygga världens bästa soundbar, på första försöket! Fast vem i hela friden är den byggd för?

Sennheiser har 7.1.4-surroundljud, även om soundbar-högtalaren bara har fem element i horisontalplanet och fyra på ovansidan. Sennheiser använder det som kallas ”channel mapping”, där de två extra kanalerna bearbetas individuellt i processorn, och sedan delar de andra elementen på jobbet med att återskapa de två kanalerna.

Samma sak görs med subwooferkanalen, eftersom det inte finns några separata soundbar-baselement. Ändå hävdar Sennheiser att det ska finnas mer än tillräckligt med bas för de flesta människors behov.

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus exploded
7.1.4-ljud med bara 5.0.4 högtalare? Sennheiser löser det med så kallad ”channel mapping”. Foto: Sennheiser.

Ambeo Sub

Tja. Vi har lyssnat på soundbaren med och utan sub, och även om den klarar sig ungefär lika bra som Sonos Arc utan sub (läs: tillräckligt bra) så är det ingen tvekan om att vi rekommenderar Ambeo Sub också.

Annons

Den går ända ner till 27 Hz och har en kraftfull 350-watts klass D-förstärkare ombord. Den kostar 7 500 kr dessutom, men vi hade inte velat vara utan den. Frågan är förstås om det inte är lite överdrivet att köpa fyra stycken och koppla ihop dem, även om man kan!

Rumskorrektion

Som de flesta andra i highend-klassen har Ambeo Soundbar Plus inbyggd rumskorrektion så att den anpassar ljudet efter rummet den står i. Den är utrustad med fyra mikrofoner som plockar upp ljudet från rummet och justerar ljudet efter resultatet. Både klangbalans och tidsfördröjning korrigeras, för både soundbar-högtalaren och subwoofern.

Rumskorrektionen går snabbt och smidigt.

Sennheiser Smart Control app
Ambeo Sound Bar Plus har enkel app-styrning. Foto: Sennheiser

Anslutning

Ambeo Soundbar Plus ansluts enkelt till hemnätverket via Google Home-appen. Sedan dyker högtalaren upp i Sennheiser Smart Control-appen, där den kan kalibreras till rummet. Det tar cirka 3 minuter med svepande testsignaler.

Ambeo Soundbar Plus har eARC på HDMI-utgången för att få ljud från TV:n så enkelt som möjligt. Dessutom har den två HDMI-ingångar, där man till exempel kan koppla in en spelkonsol och en kabel-TV-box eller Apple TV.

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus connections
To HDMI-innganger i tillegg til en utgang med eARC. Legg også merke til RCA analoginngang, og dessuten utgang til kablet subwoofer. Foto: Sennheiser

Ljudet

Vi blir imponerade av en väldigt stor ljudbild, även utan bakhögtalare och trots relativt kompakta fysiska mått. Dessutom är klangen i dialoger, sångröster och musikinstrument mer naturlig och fylligare än med Sonos Arc. Det här är genomgående riktigt bra.

Ljudet är kanske inte fullt lika varmt som med Sony HT-A7000, men det har bättre upplösning i övertonerna än både JBL Bar 1300 och LG S95QR. Flickan och ”mamman” som sjunger i Rachel’s Song på albumet Tuvayhun, släppt på 2L med Morten Lindberg bakom spakarna, låter verkligen snyggt. Rummet är stort, men kanske lite diffust. När man skapar en surroundeffekt genom fasmanipulation får man inte samma exakta placering av de olika elementen som om man har högtalare runtomkring sig.

Sennheiser Ambeo Sub GeirNordby
Ambeo Sub är den första trådlösa subwoofern från Sennheiser. Upp till fyra stycken går att koppla in samtidigt. Foto: Geir Gråbein Nordby

Sennheisers största nackdel är nog subwoofern. Det är slappare än hos både JBL och Sony. Både musik och explosionerna i nyinspelningen av På västfrontet intet nytt är inte heller särskilt fysiska. Sennheisers subwoofer krossar visserligen LG:s, men det räcker inte riktigt. Vi har stor förståelse för den som vill lägga till en extra subwoofer – eller tre! Fast då expoderar även prislappen.

Sedan måste det påpekas att även om soundbaren skapar imponerande surroundljud på egen hand så hade det blivit ännu bättre med ett par bakhögtalare. Då får man ännu mer precist surroundljud och dessutom frigörs högtalarelementen längst fram och kan koncentrera sig på annat. Vilket ger ännu bättre dynamik och ett ännu mer naturligt ljud.

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus är ett imponerande stycke arbete. Detta är soundbar-högtalaren som är bäst i klassen på att skapa en holografisk ljudbild utan separata bakhögtalare. Den låter fint med musik och film, med mellanregistret som sitt största plus. Dynamiken är också bra, och vi tror på vad vi hör.

Subwoofern hade mycket väl kunnat vara kraftfullare och vi önskar att man kunde lägga till bakhögtalare för att få ett ännu mer exakt surroundljud.

Karakter
Sennheiser Ambeo Soundbar Plus och Ambeo Sub
High End

Också i detta test:

Sony HT-A7000, SR-SA5 och SW-SA5

Surroundljud från översta hyllan

Den här potenta paketlösningen från Sony fungerar utmärkt till både filmljud och musik.

Sony levererar en stor och luftig surroundljudbild med klara röster. Högtalarna kan spela högt och tydligt med saftig dynamik i basen.
Priset är högt och den breda soundbar-högtalaren kräver plats.
Läs hela testet

JBL Bar 1300

Superbra bioljud för pengarna

JBL Bar 1300 är testets billigaste soundbar, men det hindrar den inte från att leverera ett synnerligen potent och tufft hemmabioljud.

JBL serverar en stor och dynamisk ljudbild med intensiv djupbas och en övertygande surroundeffekt. Plus i kanten för bra anslutningar och helt trådlösa bakhögtalare.
Beroende på om bakhögtalarna är inkopplade eller inte kan Bar 1300 vara relativt platskrävande.
Läs hela testet

Sonos Arc, Era 300 och Sub (Gen 3)

Äntligen, Sonos!

Med Sonos Arc, Sub och de nya Era 300-högtalarna i surroundkanalerna bak är allt dukat för ett imponerande stort, verklighetstroget och omslutande ljud. Cirkeln är sluten!

Sonos-systemet omringar oss med ett tättpackat och detaljerat surroundljud. Bakhögtalarna skapar en massiv surroundljudbild som hänger ihop väl med soundbar och subwoofer.
Med potenta bakhögtalare är priset högt. Saknar stöd för ljudformatet DTS:X.
Läs hela testet

Bluesound Pulse Soundbar+, Pulse Sub+ och 2 x Pulse Flex 2i

Bra ljud, med begränsningar

Bluesound gör alltid välljudande produkter. Men i systemet med Pulse Soundbar+ saknar vi något väsentligt.

Väldigt naturligt och fint ljud. Dialogen låter lysande i mellanregistret och basen har bra tonalitet.
Subwoofern saknar tryck, bakhögtalarna är svåra att synkronisera rätt i tid i förhållande till resten. Utan topphögtalare är Dolby Atmos-effekten starkt begränsad. Ingen rumskalibrering.
Läs hela testet

LG S95QR

Försök igen, LG

Den ser väldigt häftig ut på papperet. Men LG:s soundbar faller igenom där det räknas som mest.

Omringande surroundljud, även ovanifrån. Lätt att använda. Rumskorrektion.
Ljudet saknar upplösning, speciellt i diskanten. Pulserande brus från subwoofern vid låga ljudsignaler. Subwoofern är inte tillräckligt välkontrollerad och man hör tydligt var den är placerad.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Ljud & Bild