LG gör några av de bästa TV-apparaterna världen har skådat. Däremot har de inte alltid haft lika stor lycka i våra grupptester av ljudprodukter. Är det nu det vänder för det sydkoreanska märket?
LG S95QR
Med S95QR drämmer LG till med en av de dyraste soundbar-högtalarna vi har skådat, åtminstone när vi pratar om allt-i-ett-paket där både subwoofer och bakhögtalare ingår i kartongen. Med hela 9.1.5 kanaler ska LG svepa in oss i en ljudbild som har maximal precision i de tre dimensionerna.
S95QR är stor och bred, men väger inte mycket. Här är det mycket luft! Samma sak gäller för subwoofern och bakhögtalarna, vilket är lite väl mycket plastkänsla för att motivera prislappen.
Det finns sammanlagt tre höjdkanaler i själva soundbar-högtalaren, där även centerkanalen har fått en tillhörande höjdkanal. Eftersom den här kanalen egentligen inte är en del av vare sig Dolby Atmos- eller DTS:X-formatet, använder LG extra ljudbehandling (DSP) för att skapa den här kanalen. Bland annat för att lyfta upp dialogerna från under TV:n, så att det låter som om röster kommer från mitten av skärmen.
Även bakhögtalarna har egna toppkanaler så att det sammanlagt finns fem kanaler med höjdinformation. Ytterligare sju kanaler i soundbaren och två i de bakre högtalarna är på plats och till sist har vi subwoofern som man placerar var man vill i rummet.
LG har en så kallad TV Sound Mode Share-funktion som gör att soundbaren kan utökas med högtalarna från en nyare LG TV. Det kan ge en ännu lite större ljudbild.
Rumskalibrering
LG hävdar att deras soundbar använder sig av artificiell intelligens för att kalibrera rummet. Med intern mikrofon och teknik för så kallad ”rumsmedvetenhet” analyseras rummet så att ljudet anpassas så väl som möjligt.
Speciella ”ploppljud” skickas ut genom alla högtalare, sedan kommer något som låter som ett helt gäng gökur! Det här är helt olikt andra kalibreringsljud vi har hört, men det finns naturligtvis en tanke med det. Och det funkar i alla fall!
Anslutning
Att koppla in det här systemet är mycket enkelt. Det är bara att använda Google Home-appen i mobilen och koppla S95QR till nätverket. De trådlösa bakre högtalarna och subwoofern ansluts automatiskt till soundbaren.
Eftersom högtalaren har både Chromecast och AirPlay inbyggt utöver Spotify Connect stöds de allra flesta musiktjänsterna. Om du vill ha Dolby Atmos från Tidal måste du ändå ansluta soundbaren till TV:n med HDMI eARC.
Ljudet
Formula 1: Drive to Survive på Netflix är en riktigt bra dokumentär som bara växer när den får en ordentlig ljudbild. När bilarna susar runt på banan lever man sig in ännu bättre om man får surroundljud. Och det klarar LG bättre än Bluesound. Vi upplever en holografisk ljudbild med en fin bubbla omkring oss. Den extra höjdkanalen i fronten höjer upp dialogen. Ännu så länge är allt väl.
Men röster låter skarpa, speciellt s-ljuden svider i öronen. Subwoofern följer inte upp tillräckligt bra för att skapa den nödvändiga fylligheten i det lägre registret. Den saknar energi i botten, och den är inte heller tillräckligt linjär.
– Vad är det för sprakande från subwoofern? frågar Geir.
– Här är det något som är konstigt, bekräftar Audun.
I början av På västfronten intet nytt hör man skottsalvor i fjärran, medan det prasslar tyst i träden i skogen. Det här är en mycket stämningsfull scen, men från vårt testexemplar hör man ett lågt, pulserande knaster från subwoofern. Som om den inte vet om den ska vara av eller på.
Om det är en noise gate som jobbar eller om det saknas ordentlig dithering av signalen vet vi inte, men det verkar som att när ljudet är nästan tyst så har systemet svårt att veta om det ska göra ljud eller inte. Det slutar med att det sprakar. Detta hörs bara i lågmälda scener, problemet är bara att det finns ganska många sådana i en film eller ett serieavsnitt.
Knastret hörs inte lika mycket när man spelar musik, speciellt inte i popmusik som har mycket färre sådana tysta partier. Ändå tycker vi att det låter för platt. Toppen är lite för hård och inte särskilt upplöst, på samma gång som basen är ganska tam. Det här är inte vad vi förväntar oss av en soundbar för 25 000 kronor.
Slutsats
LG:s allra dyraste och häftigaste soundbar heter S95QR och har ett helt gäng kanaler för att återge en holografisk och stor ljudbild. Den biten funkar fint, vi blir omringade av ljud både runt och ovanför oss.
Tyvärr saknas det upplösning i det högsta registret och vi saknar luft och realism i det vi hör. Subwoofern saknar både kraft och tonalitet jämfört med andra i den här klassen och det allmänna kvalitetsintrycket tycks också komma från en lägre prisklass.
Detta är helt enkelt inte tillräckligt bra för 25 000 kronor.
Också i detta test:
Sony HT-A7000, SR-SA5 och SW-SA5
Surroundljud från översta hyllan
Den här potenta paketlösningen från Sony fungerar utmärkt till både filmljud och musik.
JBL Bar 1300
Superbra bioljud för pengarna
JBL Bar 1300 är testets billigaste soundbar, men det hindrar den inte från att leverera ett synnerligen potent och tufft hemmabioljud.
Sonos Arc, Era 300 och Sub (Gen 3)
Äntligen, Sonos!
Med Sonos Arc, Sub och de nya Era 300-högtalarna i surroundkanalerna bak är allt dukat för ett imponerande stort, verklighetstroget och omslutande ljud. Cirkeln är sluten!
Sennheiser Ambeo Soundbar Plus och Ambeo Sub
Övertygar utan bakhögtalare
Sennheiser hävdar att deras Ambeo Soundbar Plus inte behöver bakhögtalare för att omringa dig med ljud. Och det stämmer faktiskt.
Bluesound Pulse Soundbar+, Pulse Sub+ och 2 x Pulse Flex 2i
Bra ljud, med begränsningar
Bluesound gör alltid välljudande produkter. Men i systemet med Pulse Soundbar+ saknar vi något väsentligt.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser