De ursprungliga Soundsticks designades år 2000 av Apple för att matcha designen på iMac G3 och blev en sådan designklassiker att de finns utställda på MOMA-museet i New York.
Med Soundsticks II ersattes USB av vanlig 3,5 mm-plugg. För Harman Kardon Soundsticks III är uppdateringen mer subtil. Satelliternas fot har blivit svart för att matcha MacBook, sladdarna har blivit tåligare och belysningen är vit istället för blå. Vi är fortfarande väldigt förtjusta i utseendet och det är få högtalare som kan få besökare att stanna och fråga vad det är för något. Det är dock kanske lite onödigt med den akvarieliknande subwoofern under skrivbordet.
Subwoofern tjänar också som nav för alla sladdar. Det är till den man drar både sladdarna från varje satellit och Aux-kabeln från datorn. Eftersom sladdarna inte är speciellt långa gäller det att man har plats att ställa subwoofern nära dem. Tyvärr har Harman Kardon inte kompletterat ingångarna med någon digital ingång. Däremot finns det en trådlös modell av Soundsticks för ett par hundralappar extra. På den ena högtalaren sitter ett par touch- kontroller som reglerar volymen. Vill man däremot slå på eller av systemet, eller justera basnivån, måste man dumt nog krypa på golvet och fumla bakom subwoofern.
Vår uppfattning om ljudet är det samma som med tidigare modellen, så det verkar inte som att det har skruvats speciellt mycket på det. Satelliterna gör ett bra jobb med att lyfta fram röster. Akustiska konserter låter strålande och man hör verkligen sångarens frasering vid intima jazzinspelningar. Ljudet är klart och definierat med ett bra stereoperspektiv, vilket gör att Soundsticks även fungerar för spel. Subwoofern är den bästa i testet och klarar att både spela högt och djupt utan någon distorsion eller brummande. Därmed fungerar den också bra för att få lite extra tryck i actionscenerna om man använder högtalarna för filmtittande.
Slutsats
De flesta datorhögtalare är, ärligt talat, inte speciellt snygga. Ett undantag från regeln är Harman Kardon Soundsticks som till och med ställts ut på designmuseum. I dess senaste upplaga har bara några små detaljer ändrats, så har man en föregående modell kan man behålla den. Alla andra som tvingas ha högtalarna stående synliga bör däremot överväga att uppgradera både det estetiska och ljudmässiga på skrivbordet. Soundsticks III låter nämligen nästan lika bra som de ser ut. Oavsett om man vill spela spel, lyssna på musik eller titta på film så får man ett klart ljud med en bas som heter duga.
Också i detta test:
Razer Nommo Chroma
Färgsprakande och praktiska
De tuffaste högtalarna med en läcker ljusshow som passar ihop med speltillbehör.
Pioneer DJ DM-40BT
Musikaliska och rejäla
Trots studioinspirationen är de utmärkta högtalare för musiklyssnande i hemmet.
Logitech MX Sound
Läckra och smidiga
Logitechs snyggaste datorhögtalare ger dig ett par Bluetooth-högtalare på köpet.
Edifier Luna Eclipse E25HD
Snygga och smarta
En spännande form på utsidan och ett betydligt större ljud än väntat på insidan.
Creative Sound BlasterX Kratos S5
Dunder och gäsp
Trots en rejäl subwoofer och bra ljudtryck så är ljudet helt enkelt oengagerande.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser