TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Samsung HW-B660D

Lysande filmljud till ett rimligt pris

Samsungs kompakta soundbar låter imponerande stort med tanke på prislappen.

Av / 2024-09-30 - 09:00
Samsung HW-B660D

Ljud & Bild tycker

  • Samsung HW-B660D levererar en stor och övertygande ljudbild med massor av detaljer och hög underhållningsfaktor.
  • Samsung har inte lika övertygande surroundljud som de allra bästa, och får klara sig utan inbyggt Wi-Fi.

Samsung brukar hålla sig framme när det gäller soundbar-högtalare med utmärkta prestanda för pengarna. Den sydkoreanska elektroniktillverkaren har ett brett utbud i sitt sortiment och här tar vi en titt på en av de mer prisvärda varianterna. HW-B660D är en ny modell för i år och är tänkt att vara ett billigare alternativ till de populära ”Q”-modellerna.

Samsungs soundbar är lätt att känna igen på sina raka linjer och utförande i perforerad plast. Det är en kontrast mot de smäckra högtalarna i S-serien från Samsung, och finns i övrigt bara i svart.

Samsung HW-B660D

Samsung HW-B660D har högtalarelement i en 3.1-konfiguration, vilket innebär att den får klara sig utan inbyggda höjdkanaler för Dolby Atmos och DTS-X. Fast det är den som sagt inte ensam om i detta test. I kartongen ingår även en separat trådlös subwoofer – en enkel och lättplacerad sub i ett fyrkantigt träkabinett.

Precis som med de flesta Samsung-modellen är inställningarna enkla. Wi-Fi finns dock inte, och därmed inte heller finesser som AirPlay eller Chromecast. Men det går att koppla in mobiltelefonen via Bluetooth. Det ingår också en HDMI-kabel i kartongen, så den är enkelt att koppla in TV:n. Observera att 660B inte stöder den populära ”Q Symphony”-funktionen som kan användas med högtalarna i en Samsung-TV – vill du ha det så får du gå upp till någon av modellerna i Q- eller S-serien.

samsung 31ch hw b660d lydplanke sort
Samsung HW-B660D. (Foto: Samsung)

Ljudkvalitet

Som bekant har vi goda erfarenheter av Samsungs soundbars och HW-B660D visar direkt att den har välbekanta ljudlikheter med sina släktingar. Ljudbilden är stor, tydlig och kommer nära inpå oss som lyssnare. Det ger en realism som ger testpanelen biokänsla.

Annons

– Här får vi en fantastisk ljudbild med imponerande surroundljud, kommenterar Audun och Geir håller med:

– Man hör att Samsung har lyckats få till en fin sammanhållning mellan kanalerna, och en jämn klangbalans.

Vi noterar också att Samsung har en klar och tydlig röståtergivning, förmodligen tack vare den dedikerade centerkanalen. I den fartfyllda F1-serien ”Drive to Survive” kommer dialogen fram tydligt och distinkt i ljudbilden, precis som med Sonos och JBL.

Samsung utnyttjar så klart den externa subwoofern, som bidrar med en gedigen fyllighet i basregistret. Här får vi basen som saknades med bland annat JBL Bar 300. HW-B660D har gott om tryck när det tuffar till sig i actionfilmerna och vi kan känna lite fysiskt mullrande när Tom Cruise lyfter med sitt blixtsnabba testflygplan i ”Top Gun: Maverick”.

På en del områden ligger dock HW-B660D lite efter förra årets lite dyrare modell, Samsung HW-Q610C, som vi har testat tidigare. Effekterna från höjd- och surroundkanalerna kommer inte fram lika tydligt här och vi känner oss inte lika ”inneslutna i en ljudbubbla” som med storebror, förmodligen för att 660B inte har några särskilda höjdkanaler. Vi tycker att detta är värt att notera, speciellt eftersom den ovan nämnda 2023-modellen fortfarande går att köpa.

Det rena mellanregistret gör att Samsung-systemet även fungerar bra med musik. Sångröster framträder fint, samtidigt som det finns ordentliga basrytmer och djup i ljudbilden.

Slutsats

Samsung HW-B660D är en solid soundbar som levererar fint och fylligt hemmabioljud till ett rimligt pris. Den utmärker sig särskilt med filmljud och ger en bra övergripande ljudupplevelse. Även om den saknar några av de mest avancerade funktionerna vi känner till från dyrare Samsung-modeller så ger den bra prestanda för pengarna, inte minst tack vare subwoofern som ingår.

Karakter
Samsung HW-B660D
Basic

Också i detta test:

JBL Bar 300

Smalt nöje från JBL

Bar 300 levererar en stor och imponerande bred ljudbild, men vi vet att JBL kan göra ännu fetare ljud än så här

JBL Bar 300 ger en imponerande bred ljudbild med en bra surroundkänsla och tydlig röståtergivning. Dialogen är krispig och tydlig.
Bar 300 får klara sig utan subwoofer och spelar inte all bas i världen på egen hand. Det maximala ljudtrycket är också lite begränsat.
Läs hela testet

Philips TAB6309/10

Slimmad surround-duo från Philips

Från Philips kommer en superkompakt soundbar och liten subwoofer med förvånansvärt stort ljud.

Philips TAB6309 är liten till storleken men har en förvånansvärt stor ljudbild och fyllig bas.
Det maximala ljudtrycket är naturligtvis aningen begränsat, och basen går inte superdjupt. Det här systemet passar därför bäst med mindre rum och TV-skärmar.
Läs hela testet

Denon DHT-S218

Bra budgetval från Denon

Denon DHT-S218 överraskar med bra ljud i ett kompakt format.

Bra och tydlig dialog. Imponerande bas för sin storlek. Lätt att installera och använda. Konkurrenskraftigt pris.
Saknar Wi-Fi och streamingtjänster. Begränsad stereobild. Svårlästa indikatorer. Låter lite ansträngt på hög volym.
Läs hela testet

Creative Sound BlasterX Katana V2X

Till gamers som inte vill ha headset

Creative Katana V2X är en billig soundbar med en slimmad subwoofer som passar dig som har ett litet vardagsrum eller en gillestuga. Den är egentligen gjord för gaming, men gör jobbet även med film.

Fylligt ljud, bättre än ett par billiga PC-högtalare. Bra sammanhållning med subwoofern. Tuffare ljud än från TV. Tydlig display.
Saknar luft i toppen, luddig dialog, musik engagerar inte ordentligt. Inget stöd för DTS eller immersive-format som Dolby Atmos.
Läs hela testet

Sonos Beam (Gen 2)

Nästan oövervinnerlig

Försprånget är kanske mindre än någonsin, men efter tre år i butikerna ligger Sonos Beam (Gen 2) fortfarande före sina konkurrenter.

Rent, naturligt ljud. Dolby Atmos ger ett större intryck av storhet. Fördelarna med Sonos multiroom-system. Kan byggas ut med trådlösa bakhögtalare och subwoofer.
Saknar lite kraft helt på egen hand. Även med den minsta trådlösa subwoofern är totalpriset rejält högt. Saknar dedikerade topphögtalare för Atmos.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Sex soundbar-högtalare för dyrtider

Lyngdorf till lågpris?

Spelande kanelbulle

Ljud & Bild