TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: JBL Bar 300

Smalt nöje från JBL

Bar 300 levererar en stor och imponerande bred ljudbild, men vi vet att JBL kan göra ännu fetare ljud än så här

Av / 2024-09-30 - 09:00
JBL Bar 300

Ljud & Bild tycker

  • JBL Bar 300 ger en imponerande bred ljudbild med en bra surroundkänsla och tydlig röståtergivning. Dialogen är krispig och tydlig.
  • Bar 300 får klara sig utan subwoofer och spelar inte all bas i världen på egen hand. Det maximala ljudtrycket är också lite begränsat.

JBL är ett välkänt varumärke inom både professionellt och personligt ljud, inte minst när det gäller soundbar-högtalare, där den amerikanska tillverkaren har imponerat på oss många gånger. Nu är det dags för Bar 300, som är en av de minsta i JBL-sortimentet.

JBLBar300 WEB D1
Foto: JBL

JBL Bar 300: Design och funktioner

JBL:s soundbar har en enkel men stilren design i grå plast som inte sticker ut för mycket på TV-bänken. Byggkvaliteten verkar gedigen och ger ett bra kvalitetsintryck. Den har också en stor och tydlig display som berättar vald ingång och ljudnivå.

Bar 300 stöder Dolby Atmos, men liksom i de andra testdeltagarna handlar det om den ”virtuella” varianten utan särskilda höjdkanaler på ovansidan. Det ingår inte heller någon subwoofer, så JBL-högtalaren får se till att åstadkomma tillräckligt med bas på egen hand.

Tyvärr går det inte att koppla in en subwoofer senare – som med exempelvis Sonos och Denon – så man får nöja sig med vad Bar 300 kan leverera. Men den har åtminstone HDMI eARC för anslutning av en TV och stöder trådlös streaming via både Wi-Fi, Airplay, Chromecast och Bluetooth, med en dedikerad app för styrning och inställningar, samt inbyggd rumskorrigering.

JBLBar300 WEB HERO
Foto: JBL

Så låter JBL Bar 300

JBL har tidigare visat att de är duktiga på att få ut mycket ljud ur små konstruktioner. Det märker vi snabbt med Bar 300. Den lilla soundbar-högtalaren lyckas skapa en imponerande bred ljudbild som sträcker sig långt utanför dess fysiska mått. Man kunde nästan tro att det fanns ett par extra fronthögtalare på varsin sida av TV-skärmen.

Annons

En annan positiv fördel är att ljudet ger ett intryck av att flytta på sig. När en helikopter eller en Formel 1-bil susar förbi på skärmen får vi en känsla av att ljudet rör sig runt omkring oss. Och dialogen är klar och tydlig. På det området påminner Bar 300 mycket om Sonos Beam.

Vad vi saknar, speciellt eftersom resten av ljudet är av så bra kvalitet, är ännu mer bas. För även om Bar 300 skapar en hyfsad fyllighet på egen hand så märks det att den saknar ordentligt tryck i de lägsta oktaverna. Det svänger inte direkt om LFE-effekter som explosioner och jordbävningar.

Vi märker också att dynamiken blir en smula begränsad. JBL har satt in ett slags ”limiter” på volymen som gör att vi relativt snabbt når maxnivån. Detta görs förmodligen för att undvika förvrängning, men innebär också att Bar 300 har lite svårt att fylla rummet med tillräckligt med ljud och dynamik.

JBL Bar 300 gör också ett bra jobb med musik, med bra klarhet i röster och rytmer, men även här hör vi begränsningarna i ljudstyrkan. Bar 300 passar därför bäst för den som har ett mindre lyssningsrum och helst vill slippa störa grannarna med pumpande rytmer och jordbävningsbas.

Slutsats

JBL Bar 300 hamnar lite mellan två stolar i detta test: Å ena sidan levererar den ett imponerande ljud med tanke på sin storlek, med en förvånansvärt bred och omslutande surroundljudbild. Svårigheten är att detta också skapar förväntningar på en djup och engagerande basåtergivning – men här tycker vi att Bar 300 kommer lite till korta mot konkurrenter som Sonos och Samsung, men även mot större JBL-modeller vi har provat.

För små rum och ”civiliserade” surroundsystem är Bar 300 ett bra val, men för oss som gillar bas är nog storebror JBL Bar 500 med extra subwoofer ett bättre alternativ.

Karakter
JBL Bar 300
Basic

Också i detta test:

Philips TAB6309/10

Slimmad surround-duo från Philips

Från Philips kommer en superkompakt soundbar och liten subwoofer med förvånansvärt stort ljud.

Philips TAB6309 är liten till storleken men har en förvånansvärt stor ljudbild och fyllig bas.
Det maximala ljudtrycket är naturligtvis aningen begränsat, och basen går inte superdjupt. Det här systemet passar därför bäst med mindre rum och TV-skärmar.
Läs hela testet

Samsung HW-B660D

Lysande filmljud till ett rimligt pris

Samsungs kompakta soundbar låter imponerande stort med tanke på prislappen.

Samsung HW-B660D levererar en stor och övertygande ljudbild med massor av detaljer och hög underhållningsfaktor.
Samsung har inte lika övertygande surroundljud som de allra bästa, och får klara sig utan inbyggt Wi-Fi.
Läs hela testet

Denon DHT-S218

Bra budgetval från Denon

Denon DHT-S218 överraskar med bra ljud i ett kompakt format.

Bra och tydlig dialog. Imponerande bas för sin storlek. Lätt att installera och använda. Konkurrenskraftigt pris.
Saknar Wi-Fi och streamingtjänster. Begränsad stereobild. Svårlästa indikatorer. Låter lite ansträngt på hög volym.
Läs hela testet

Creative Sound BlasterX Katana V2X

Till gamers som inte vill ha headset

Creative Katana V2X är en billig soundbar med en slimmad subwoofer som passar dig som har ett litet vardagsrum eller en gillestuga. Den är egentligen gjord för gaming, men gör jobbet även med film.

Fylligt ljud, bättre än ett par billiga PC-högtalare. Bra sammanhållning med subwoofern. Tuffare ljud än från TV. Tydlig display.
Saknar luft i toppen, luddig dialog, musik engagerar inte ordentligt. Inget stöd för DTS eller immersive-format som Dolby Atmos.
Läs hela testet

Sonos Beam (Gen 2)

Nästan oövervinnerlig

Försprånget är kanske mindre än någonsin, men efter tre år i butikerna ligger Sonos Beam (Gen 2) fortfarande före sina konkurrenter.

Rent, naturligt ljud. Dolby Atmos ger ett större intryck av storhet. Fördelarna med Sonos multiroom-system. Kan byggas ut med trådlösa bakhögtalare och subwoofer.
Saknar lite kraft helt på egen hand. Även med den minsta trådlösa subwoofern är totalpriset rejält högt. Saknar dedikerade topphögtalare för Atmos.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Slimmade danskar imponerar

Extremt krutpaket från Norge

Här får du bäst ljud

Bärbar partyhögtalare

Tre premium-soundbars som lyfter filmupplevelsen

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Ljud & Bild