Det har nästan blivit en klyscha, men det finns en anledning till att marknaden för bättre TV-ljud är stor: det inbyggda TV-ljudet suger. Vi ska akta oss för att fortsätta hävda att ljudet i en platt-TV i dag är sämre än i de gamla bildrörs-TV-apparaterna, för trots allt har den mycket större ytan på en 65- eller 75-tums flatskärm plats för fler högtalarelement än en gammal 32-tums tjock-TV.
Flera TV-tillverkare jobbar också lite extra med ljudet, framför allt för att kunna ge en större ljudbild än vad man kanske skulle kunna tro är möjligt från en begränsad yta på väggen. Men ändå. Det låter inte särskilt engagerande, och långt ifrån hifi. Det är här soundbar-högtalaren kommer in i bilden!
Spara pengar, inte på ljudet
En soundbar är det enklaste och billigaste sättet att förbättra TV-ljudet, och vissa modeller duger också för att lyssna på musik. Allt beror på var man gör kompromisserna – för ja, även en soundbar är en kompromiss jämfört med en riktig stereoanläggning.
Fördelarna med en soundbar är att dialogen kommer precis från mitten och att det är lättare att skapa en illusion av surroundljud när ljudingenjörerna vet det exakta avståndet mellan högtalarna. Detta är nämligen en viktig förutsättning.
I det här grupptestet av sex soundbar-högtalare vill vi ta reda på om det finns något guld i basic-klassen som kan ta film- och TV-upplevelser till nya höjder – och om testdeltagarna dessutom hanterar klarar att spela musik tillräckligt bra är det en fin bonus. Vi vill ha ett stort, rent filmljud med tydlig röståtergivning som underbygger handlingen.
Med eller utan subwoofer?
Bas som både hörs och känns när det går undan på filmduken är en viktig del av filmljudet. Den bästa lösningen är ofta en separat subwoofer, men det kostar både extra pengar och golvyta.
Av den här anledningen är det inte alla testdeltagare som har en separat bashögtalare. Vissa har i stället lagt hela sin budget på det så viktiga röstregistret, och även om vissa av dem kan uppgraderas med en subwoofer om budgeten och behovet skulle uppstå, är det inte alla som kan det.
Vårt minimikrav är en solklar förbättring av TV-ljudet, med en stor ljudbild och tydliga dialoger. De bästa kan fylla rummet på ett helt annat sätt, med större ljudtryck och ett mycket bättre intryck av surroundljud.
Hur är det med Dolby Atmos?
Man skulle kanske kunna tro att Dolby Atmos är det första som försvinner när det gäller att lägga så mycket som möjligt av budgeten på ljudkvalitet i stället ljudkvantitet. Men i själva verket har tillverkarna insett vikten av detta tredimensionella och omslutande ljudformat, och det är faktiskt bara en enda testdeltagare som inte har Atmos, nämligen Creatives gaming-soundbar. Ironiskt nog är detta också den enda i det här testet som har separata, toppmonterade högtalare.
Vem kan slå Sonos?
Här är fem utmanare till den populära Sonos Beam i sin senaste version. Med lite olika prislägen och funktioner ska det bli spännande att se hur de klarar sig i olika situationer. Blir det tesdeltagaren med mest bas som vinner, eller finns det andra egenskaper som väger tyngre?
JBL Bar 300
Smalt nöje från JBL
Bar 300 levererar en stor och imponerande bred ljudbild, men vi vet att JBL kan göra ännu fetare ljud än så här
Philips TAB6309/10
Slimmad surround-duo från Philips
Från Philips kommer en superkompakt soundbar och liten subwoofer med förvånansvärt stort ljud.
Samsung HW-B660D
Lysande filmljud till ett rimligt pris
Samsungs kompakta soundbar låter imponerande stort med tanke på prislappen.
Denon DHT-S218
Bra budgetval från Denon
Denon DHT-S218 överraskar med bra ljud i ett kompakt format.
Creative Sound BlasterX Katana V2X
Till gamers som inte vill ha headset
Creative Katana V2X är en billig soundbar med en slimmad subwoofer som passar dig som har ett litet vardagsrum eller en gillestuga. Den är egentligen gjord för gaming, men gör jobbet även med film.
Sonos Beam (Gen 2)
Nästan oövervinnerlig
Försprånget är kanske mindre än någonsin, men efter tre år i butikerna ligger Sonos Beam (Gen 2) fortfarande före sina konkurrenter.