TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: 5 soundbar-högtalare

Från TV-ljud till hemmabio

Atmos eller inte Atmos? Det är frågan. Fem soundbar-högtalare med olika prislappar visar vad de går för.

Av / 2021-06-21 - 07:00
5 soundbar-högtalare

Hemunderhållningen har förändrats dramatiskt genom åren: i stället för att ha många svarta lådor i vardagsrummet behöver du i princip bara en TV med internetuppkoppling för att strömma de senaste filmtitlarna i vardagsrummet. Men då går du miste om halva upplevelsen: fett ljud! Men som tur är går det att lösa väldigt enkelt. Allt du behöver är en HDMI-kabel – och en soundbar.

Även för musik räcker det faktiskt med en soundbar som kan strömma låtarna trådlöst från mobilen. Men i och med ett växande utbud av musik i högre upplösning – och Dolby Atmos i filmer och TV-serier från exempelvis Disney+ och Netflix – är det smart att välja en soundbar som stöder bättre ljud och låter bättre på samma gång. Om du använder en musiktjänst med hög upplösning är det därför smart att använda TV-appen i stället för mobilen, så att du får bättre ljud genom HDMI-kabeln till högtalaren.

En bra soundbar kan mycket väl ge en trovärdig känsla av surroundljud. Den behöver bara ta till ett par knep för att simulera ljud runt dig när allt egentligen kommer framifrån, och många gör ett imponerande jobb. Men det finns ett par förutsättningar.

Läs också Soundbar för kulna vinterkvällar Med någon av de här får du garanterat en bra jul.

Fler högtalare är ofta bättre

Soundbar-högtalare med en dedikerad centerhögtalare har en klar fördel mot med de som bara har två högtalarkanaler. Då får du tydligare dialog, med mer dynamik och liv.

Om den ska återge surroundljud är det en fördel om det finns separata element för de bakre kanalerna. Genom att separera dessa och använda digital signalbehandling (DSP) för att manipulera ljudet med fördröjning och avancerad tonkontroll får du en illusion av surroundljud, utan att det förstör för de andra högtalarelementen som ska återge ljudet framifrån. Det är däremot här som det sparas pengar i de lägre prisklasserna. Då finns det färre högtalarelement, så att man inte behöver sänka kvaliteten för mycket på själva komponenterna.

Annons
TCL-TS8132-Atmos
Atmos eller inte Atmos? Det är frågan. Foto: TCL

Atmos eller inte Atmos?

Förhållandet mellan pris och antal kanaler borde gälla även när soundbar-högtalaren ska återge 3D-ljudspår som Dolby Atmos. Men vår erfarenhet är att om en soundbar ska kunna ge ett ordentligt intryck av höjd i ljudbilden så måste den ha separata element för det. Dessa är monterade på ovansidan och pekar upp mot taket, som sedan reflekterar ner ljudet mot lyssnarna i soffan. Alltså är det faktiskt inte en illusion att ljudet kommer från taket. Det kommer faktiskt uppifrån.

Soundbar-högtalare som försöker skapa effekten med enbart DSP, utan dedikerade Atmos-högtalare, faller igenom. Och sänker ofta ljudkvaliteten när de försöker.

Vi uppskattar därför att en soundbar har Atmos, men då med riktiga högtalarelement på ovansidan. I det här testet stöder bara två av deltagarna Dolby Atmos, men i gengäld har de fysiska högtalare för detta på ovansidan.

Klipsch Cinema 600 surround effect
En soundbar kan mycket väl simulera surround. Foto: Klispch

Och musik?

Det finns väldigt många som avnjuter både TV-innehåll och musik med samma ljudsystem. Detta innebär att en soundbar ska kunna spela musik med acceptabelt resultat. Här är det stor skillnad mellan de sämsta och de bästa, men det går utmärkt att hitta en soundbar för under 7 000 kronor som gör ett fenomenalt jobb med musiken.

Numera finns det även musik med Dolby Atmos, och tjänster som Apple Music och Tidal har ett växande utbud av musik i formatet. Men även musik med vanligt stereoljud kan låta bra från en soundbar. Visserligen måste du sänka dina förväntningar ett snäpp jämfört med traditionella stereoanläggningar med stora högtalare, men visst kan det låta bra!

Subwoofer

För att få de bästa bio- och musikupplevelserna för pengarna har vi den här gången bara tagit med soundbar-högtalare som har en separat subwoofer. Bas är viktigt, och om du köper subwoofer separat blir totalpriset lätt mer än 10 000 kronor.

Soundbar och Geir
Fem om da’n gör Gråbein glad… Foto: Marius Thingvald

Soundbar för 3 500 till 7 000 kronor

I det här testet har vi tagit oss an ett urval av nya soundbar-modeller, som för mångfaldens skull varierar en del i pris. Från billiga Panasonic SC-HTB490 för 3 000 kronor, via den bara något dyrare TCL TS8132, som ändå har fått budgeten att räcka till ett par Atmos-högtalare på toppen. Yamaha ATS-2090 har inte Atmos, men ska övertyga oss med 3D Surround-effekt och gott om kraft.

Atmos har å andra sidan Samsung HW-Q610A, som också kan använda sig av ett par trådlösa bakhögtalare om du vill ha fullt surroundljud. Detsamma gäller den dyraste deltagaren, Klipsch Cinema 600, som har en av de största subwoofrarna (!) vi har sett till en soundbar. Den saknar dock Atmos.

Panasonic SC-HTB490

Helt okej för pengarna

Testets billigaste soundbar ger en markant förbättring av TV-ljudet men visar också att det kan löna sig att langa upp lite mer pengar på disken.

Panasonics soundbar är enkel att placera och har en kompakt, trådlös subwoofer.
Vi saknar ett teckenfönster. Ljudet hade definitivt kunnat vara klarare och mer dynamiskt.
Läs hela testet

TCL TS8132

Budget-Atmos-surround

TCL ställer upp med en av de billigaste soundbar-högtalarna med ”äkta” Atmos-ljud och inbyggda höjdkanaler. Och för de här pengarna låter den riktigt fint!

TCL TS8132 målar en stor ljudbild med en fin surroundkänsla. Plus i kanten för bra fjärrkontroll och lättläst display.
Subwoofern släpar lite efter och kan förvränga en aning på hög volym.
Läs hela testet

Yamaha ATS-2090

Tillräckligt häftig

Yamahas soundbar underhåller med film, tack vare tydlig dialog och ganska så kraftfullt ljud. Men är den lika bra på musik?

Stort ljud, bra med krut. Okej klangbalans.
Färgad bas. 3D Surround-effekt ger efterklang som i en stor sal. Vi saknar en display.
Läs hela testet

Samsung HW-Q610A

Imponerande ljudbild

Samsung HW-Q610A är en strålande soundbar med ett stort, tredimensionellt ljud. Atmos-effekterna känns verkligen!

Samsungs soundbar målar upp en klar och tydlig ljudbild med precis dialog och välplacerade surroundeffekter.
Samsung HW-Q610A saknar Wi-Fi. Det finns soundbar-högtalare som har starkare, mer hårtslående bas.
Läs hela testet

Klipsch Cinema 600

Stenhård bas

Med Klipsch bakom ratten blir det liv i luckan när gevärskulorna flyger som projektiler och explosionerna mullrar. Detta måste vara det häftigaste vi har hört till det här priset!

Tufft och bra ljud – och ett sådant krutpaket subwoofern är! Imponerande kvalitetsintryck.
Dolby Atmos saknas. Den stora subwoofern är det inte säkert att alla inredningsintresserade blir så förtjusta i.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Ljud & Bild