TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Klipsch Flexus Core 200 + Sub 100

Ljuv musik från Klipsch och Onkyo

Den nya Flexus-serien visar lovande takter: Flexus Core 200 passar fint till både film och musik.

Av / 2024-06-27 - 15:00
Klipsch Flexus Core 200 + Sub 100

Ljud & Bild tycker

  • Klipsch Flexus Core 200 skapar en bred och detaljerad ljudbild med imponerande fyllig bas – både med och utan subwoofer.
  • Surroundeffekten är inte lika imponerande och inbjuder till att komplettera med separata bakhögtalare.

Klipsch och Onkyo är två namn som bör vara välbekanta för högtalar- och hemmabioentusiaster. Det finns många kraftfulla surroundsystem från dessa två tillverkare i nordiska hem. Nu har de slagit sina kloka huvuden ihop och resultatet är den helt nya soundbar-serien Flexus Core.

Soundbar-högtalarna stöder Dolby Atmos och har enligt uppgift elektronik och ljudteknik från Onkyo, som är en välkänd specialist på surroundförstärkare och processorer. Målet har varit att åstadkomma bästa möjliga prestanda från ett kompakt paket.

Klipsch Flexus Core 200 in modern living room 2000x2000 logo v02 1 copy resized
Klipsch-planken gir et positivt inntrykk på byggekvaliteten. Finish i treimitasjon på topplaten sørger for å gi den litt karakter, som kan minne om større Klipsch-høyttalere.

Klipsch Flexus Core 200 och Sub 100

Flexus Core 200 är faktiskt en av de största och bredaste testdeltagarna. Den har en 3.1.2-konfiguration med tre frontmonterade fullregister och en hornladdad diskant i mitten. På ovansidan sitter två små element för höjdkanalerna, plus två 4-tums baselement.

Så vitt vi kan se finns det inga dedikerade element för att simulera ljudet av bakhögtalare. Eventuellt kan man dock lägga till riktiga trådlösa bakhögtalare (Surr 100) i matchande design. Dessa använder en USB-dongel för trådlös ljudöverföring.

Klipsch-soundbaren kan även kompletteras med en trådlös subwoofer (Sub 100), som har ett tiotums baselement i ett slutet kabinett. Och inte nog med det: om du har en extra sub tillgänglig kan du ansluta den också med en kabel, via RCA-subwooferns linjeutgång (vi gissar att många Klipsch-ägare redan har en sådan på lur).

Annons

När det gäller andra anslutningsalternativ stöder Flexus-serien bara Bluetooth, den har ingen Wi-Fi-anslutning. Därför har den inte heller finesser som Spotify Connect, AirPlay eller Chromecast built-in, vilket ovanligt för en soundbar i den här prisklassen. Den kan dock fjärrstyras och ställas in via Klipsch Connect Plus-appen.

Klipsch Flexus SUB 100 beside fiddle leaf fig 2000x2000 logo v02 copy resized
I detta grupptest testade vi Flexus Core 200 tillsammans med den matchande Sub 100-subwoofern som säljs separat.
Flexus Onkyo CORE 200 Internal View B 2000x1125 v01
(Foto: Klipsch)

Ljudkvalitet

Klipsch får verkligen fart på ljudet! Första intrycket är att Flexus Core 200 spelar med en öppen, fräsch och pigg ljudkaraktär: Här finns det massor av tryck och energi i mellanregister och diskant, som omedelbart engagerade testpanelen.

Klipsch Flexus Core 200 har en bred och välfokuserad ljudbild som gör att vi hör många detaljer i filmljudspåren. Ordväxlingen mellan Top Gun-piloten Tom Cruise och konteramiral Ed Harris återges starkt och tydligt. Här finns en bra och förfinad ljudbalans som påminner om riktigt bioljud.

Även med musik låter det väldigt snyggt. I Queen-konserten på Disney+ fick vi genast en riktig livekänsla av hur Klipsch återger sång, gitarr och trummor. Det finns en rejäl dos dynamik och kraft, men också en finkornig upplösning så att vi får med de ömtåliga detaljerna.

Efter hand blir det dock tydligt att surround- och 3D-känslan inte är i klass med Samsung-rivalen. Trots de kraftfulla högtalarna i ”frontraden” lyckas inte Flexus 200 omsluta oss med samma ljudbubbla och vi får inte heller samma känsla av rörelse.

Vad som verkligen slår oss är att det här paketet förmodligen också förtjänar trådlösa bakhögtalare för att verkligen få filmljudet att glänsa. I just det här fallet kan de nog vara viktigare än subwoofern.

Klipsch Flexus Core 200 har nämligen en sällsynt bra basåtergivning som spelar både fylligt, taktfullt och linjärt för att vara en soundbar. Den klarar sig imponerande väl utan subwoofern.

När vi sedan parar ihop den med subwoofern blir basen naturligtvis mycket djupare och mer kraftfull. Sub 100 är dessutom en av de bättre i testet, den är mycket tight och musikalisk.

Klipsch Flexus Core 200 SUB 100 modern home nature on tv 2000x2000 resized
Om du är extra förtjust i bas går det att lägga till TVÅ subwoofers. (Foto: Klipsch)

Slutsats

Förväntningarna är förstås höga när tillverkarna är av Onkyos och Klipschs kaliber, och Flexus Core 200 levererar på flera områden. Rent musikaliskt är detta ett av testets bästa system, med en väldigt jämn och fin ljudbalans, mycket detaljer och fyllig, tight bas. På ren och skär 3D-känsla var vi däremot inte lika imponerade av Flexus-högtalaren: den lyckas inte simulera ljudet uppifrån eller från sidan lika bra som exempelvis Samsung Q810D.

Den totala ljudbilden blir säkert ännu bättre om vi lägger till de trådlösa bakhögtalarna Flexus Surround för 4 500 kronor, men då hoppar vi också upp till en högre prisklass med ännu tuffare konkurrenter.

Fördelen med Klipsch måste vara att man kan börja med en Flexus-soundbar och sedan bygga upp systemet bit för bit!

Karakter
Klipsch Flexus Core 200 + Sub 100
Premium

Också i detta test:

Bose Smart Soundbar 600 och Bose Bass Module 500

Kompakt och enkel

Tillsammans med subwoofern Bose Bass Module 500 utlovar Bose Smart Soundbar 600 ett stort ljud i ett litet format. Är det allt den lovar?

Kompakt och elegant design, klart och detaljerat ljud. Enkel installation och användarvänlig app.
Begränsat med bas från den lilla subwoofern, och den lilla soundbaren ger bara en okej surroundeffekt.
Läs hela testet

Polk Audio Magnifi Max AX SR

Övertygande surroundljud

Polk Audio Magnifi Max AX SR ger bra hemmabioupplevelser tack vare medföljande bakhögtalare och en kraftfull trådlös subwoofer. Men den gör inte allting lika bra.

Imponerande surroundljud med medföljande bakhögtalare. Kraftfull och fyllig bas. Enkel installation och integration.
Basen är aningen svulstig och integrationen mellan bas och mellanregister är inte helt sömlös. Funkar inte alls lika bra utan bakhögtalarna.
Läs hela testet

JBL Bar 800

Stort ljud i flexibelt format

JBL Bar 800 ger imponerande ljudupplevelser, med kraftfull bas, löstagbara bakhögtalare och enkel installation.

Kraftfull och fyllig bas. Flexibla, löstagbara bakhögtalare. Stor och djup ljudbild. Automatisk kalibrering av högtalarna.
Basen kan verka ”entonig” med musik. Lite tunn dialog. Stöder inte DTS.
Läs hela testet

Samsung HW-Q810D

Bland de bästa i klassen

Konkurrenter har det tufft med Samsungs biomaskin: HW-Q810D levererar ett imponerande och övertygande surroundljud – även utan bakhögtalare.

Samsung HW-Q810D har en stor och övertygande ljudbild med imponerande realism och 3D-effekt. Plus i kanten för bra surroundljud utan bakhögtalare.
Det lilla teckenfönstret gör det lite svårt att läsa statusinformation.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Slimmade danskar imponerar

Extremt krutpaket från Norge

Här får du bäst ljud

Bärbar partyhögtalare

Tre premium-soundbars som lyfter filmupplevelsen

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Ljud & Bild