Danmark är ett högtalarland som fostrat både internationella jättar som DALI, Dynaudio och B&O – och små, originella, nystartade märken som Buchardt och Jern. Och en nästan ändlös rad tillverkare mellan ytterligheterna.
Men 2Sense-högtalare från Brønderslev tar sig an uppgiften på ett helt annorlunda sätt mot vad vi är vana vid.
Företaget, som består av tre personer, har åtminstone inte valt den enklaste lösningen. De flesta använder sig av en passiv konstruktion i ett kabinett av hoplimmade MDF-plattor, men 2Sense har i stället valt att debutera med tre aktiva högtalare i formgjutna kabinett.
Cone 65 har en design som är ännu ovanligare än tekniken: en halv meter hög kon som antingen kan ställas på en möbel eller på ett speciellt golvstativ i polerat stål som lyfter upp högtalaren i öronhöjd. Guldmetallic-versionen, som vi testade, glider garanterat inte in diskret i någon inredning alls. Den är däremot ett säkert kort som samtalsämne i ett hem med designintresse
Och inte nog med det, det enda högtalarelementet i kabinettet sitter upp och ned. En akustisk lins sprider ut ljudet i en 180 grader bred, vågrät solfjädersform. Kabinettet är gjutet i ett plastmaterial vars sammansättning är hemlig, men det är relativt tungt och resonansdött vilket tillsammans med den koniska formen bådar gott.
”Den fick inte se ut som en högtalare. Vi var både inspirerade av glasstrutar, ångvisslor och vintage-högtalarmodeller från 70-talet med fullregisterelement och spridningslinser. Efter ett tag ändrade vi på spridningslinsen, som blev en integrerad del av designen”, säger Brian H. Pedersen som ligger bakom den akustiska utformningen av högtalaren.
Högtalarelementet är en specialversion från SEAS: ett 6,5-tums koaxialelement där en domediskant sitter i mitten av ett bas/mellanregister där man i normala fall brukar hitta dammkåpan. Men det handlar alltså om ett självständigt element med en egen förstärkare.
Eftersom 2Sense Cone 65 är en aktiv högtalare är förstärkarna till bas och diskant inbyggda i kabinettet. Det går bara en enda kabel till varje högtalare (som å andra sidan var knallblå i den versionen vi testade). Kabeln hanterar både signal och ström till förstärkarna. Högtalarna kopplas till den ”hub” som ingår och som innehåller alla ingångar (fyra digitala och en uppsättning analoga). Strömmen kommer från en extern nätdel som är rena tegelstenen och av samma typ som kraftfulla bärbara datorer har. Det ser lite billigt ut, men nätdelen lämnar strax under 300 watt i topparna till förstärkarna, så det är fullt tillräckligt till den sammanlagt uteffekten 270 watt eftersom klass D-förstärkare har mycket hög effektivitet och därför kan omvandla nästan all strömförbrukning till uteffekt.
Ljudet av 2Sense Cone 65
Rundstrålande högtalare har ofta en stor och öppen, men även oexakt ljudbild som dessutom är mycket känslig för rummets akustik. 2Sense har dock lyckats få god kontroll på perspektivet, utan tvekan tack vare den inbyggda spridningslinsen som ger ett förhållandevis homogent ljudfält 180 grader framför högtalaren men begränsar spridningen bakåt och i det lodräta planet.
Cone 65 målar som nämnts ovan upp en stor rymd. Live-inspelningar låter som om de utspelas i ena änden av vardagsrummet. Även om rummets akustik spelar med så lyckas högtalarna förmedla inspelningens rumsakustik, så det är tydlig skillnad på jazzklubbsatmosfären i ”Confessin’” från Jazz at the Pawnshop och den stora orkestern i ”Fishing Junks at Sunset” från The Concerts in China.
Åsynen av ett enda koaxialelement gör att man omedvetet tänker att högtalaren inte kan spela diskant. Vilket naturligtvis inte stämmer eftersom det ju handlar om en helt vanlig domediskant, fast en som sitter ihop med baselementet. Och diskant spelar den briljant. Små cymbal- och hi-hat-detaljer framträder tydligt.
Mellanregistret är lika bra som diskanten. Sångröster markeras rent och ofärgat i perspektivet, befriade från ”lådljud”. Visst kan det bli ännu bättre, med till exempel den lika aktiva Dynaudio Focus 20 XD, men vi befinner oss fortfarande i den riktigt snygga klassen. Och designen av de små krabaterna ska också tas med i priset.
Bas finns det också i struten. Det lilla 6,5-tumselementet spelar fint i ett medelstort vardagsrum på 30 kvadratmeter. Säkerligen med god hjälp av DSP:n i den aktiva högtalaren. Det är inte heller något problem att spela högt. Men basen hade gott kunnat vara stramare. Här kommer förmodligen den lilla 45-wattsförstärkaren till korta. Men det är bara på hög volym.
Precisionen är riktigt bra. I Roger Waters ”Three Wishes”, som är inspelad med 3D-tekniken QSound, kommer ljudeffekterna långt utanför stereobilden – och en bra bit bort mot bakväggen. Det vittnar om att fasförhållandena är väl kontrollerade.
Sammantaget är 2Sense Cone 65 en högtalare som gör det mesta riktigt bra och som ljudmässigt kan nafsa de stora märkena i hasorna. Fast kanske utan att kunna passera dem. Ska jag peka på någon svag punkt (och det är ju därför du har läst ända hit i testet) så kan aktiva konkurrenter i den här prisklassen erbjuda inbyggd trådlös anslutning och eventuellt till och med streaming. Cone 65 behöver en extra apparat för sådant, till exempel en nätverksspelare som Marantz ND8006.
Slutsats
2Sense Cone 65 är en intressant debut från den danska högtalarvärlden. Det är uppfriskande att se en tillverkare som vågar ta sig an uppgiften på ett så radikalt annorlunda sätt. Särskilt när det lyckas, som det gör här. Designen kommer att fängsla somliga medan andra kommer att tvärvägra. Tillhör man den förstnämnda gruppen så verkar priset rimligt – för design kostar.
Rent ljudmässigt är den unika konstruktionen lyckad och befinner sig på en kvalitetsnivå som definitivt bör övervägas seriöst.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser