Konkurrensen är stenhård i budgetklassen. Det är många aktörer som slåss om uppmärksamheten och att hitta en billig skivspelare är inte alls svårt. Men att hitta en riktigt bra, som inte kostar skjortan, är svårare.
För de flesta är det smartaste att välja en spelare från Rega, Pro-Ject eller Argon. De finns i alla prisklasser, även i den sympatiska och budgetvänliga änden. Då får man en kvalitetsspelare med bra ljud, som dessutom ser snygg ut.
Det finns så klart andra tillverkare också, och med TT-S303 går Yamaha med i kampen om kunderna i budgetklassen.
Den svartlackade spelaren är en enkel, remdriven och manuell spelare med inbyggt phonosteg. Det betyder att den kan kopplas direkt till en förstärkare eller en högtalare med ljudingång. Gärna en Bluetooth-högtalare, om det är vad man har. Men den kan även kopplas till ett separat phonosteg, eller en förstärkare som har ett sådant inbyggt. Då kan man också få ett lite bättre ljud.
Yamaha är verkligen ingen nybörjare inom analog uppspelning. De har byggt skivspelare i en mansålder, men slutade med det på 90-talet när CD-skivan blev det dominerande musikmediet.
De plockade upp tråden igen för några år sedan med en användbar spelare som kunde spela musik trådlöst över nätverket, och det var inte länge sedan de gick upp i highend-klassen med en av de bästa skivspelare vi har testat, Yamaha GT-5000.
Så man skulle kunna misstänka att de kan det här.
Lätt att använda
TT-S303 är knappast utvecklad av Yamaha själv, utan en hyllvara som märkts med en Yamaha-logga. Kvaliteten är ett par snäpp under den trådlösa TT-N503 (MusicCast Vinyl 500), men den levereras med ett avtagbart pickuphus och tonarmen är absolut inte den sämsta vi har sett i den här klassen. Den är identisk med armen som sitter på TT-N503.
Skivspelaren är byggd på en lätt plint av MDF, med en tunn aluminiumskivtallrik som drivs av en silikonrem. Det ingår filtmatta, kablar, dammlock, singeladapter och en MM-pickup från Audio-Technica som är färdigmonterad.
Allt man behöver göra är att montera på motvikten och pickuphuset och trä remmen över axeln när man lägger på den tunna – och odämpade – skivtallriken. Och följa bruksanvisningen för att ställa in nåltrycket. Sedan väljer man om det inbyggda phonosteget ska användas eller inte, och kopplar skivspelaren till en förstärkare eller högtalare, så är allt klart för drabbning.
Tack vare det avtagbara pickuphuset är det enkelt att byta nål eller att byta ut hela pickupen. Vilket är ungefär det enda man kan göra för att höja ljudkvaliteten från spelaren. Förutom en sak.
Hastigheten kan fintrimmas med två skruvar på undersidan, märkta 33 och 45 varv/minut.
Det är inte säkert att man måste, eftersom våra mätningar visade en måttlig avvikelse i rotationshastighet (–0,32 procent) vid 33,33 varm. Mätningen av wow & flutter visade på en avvikelse på 0,47 procent. Det är ett bra resultat för en skivspelare i den här prisklassen och bättre än JBL BT Spinner som vi testade nyligen
Lättlyssnad
Pickupen från Audio-Technica känner vi igen från andra budgetspelare och vi vet att den fungerar bra med tanke på prislappen, men den är inte i klass med Audio-Technicas dyrare AT-VM95, eller Ortofon 2M Red. Som vi ofta ser på skivspelare i de lägre prisklasserna.
Spelaren är inte särskilt känslig för vibrationer och resonanser märks inte så länge den står plant på ett stabilt underlag. Det är inte mycket glapp i tonarmsupphängningen heller. Förutsättningarna är alltså idealiska för att få bra ljud från den enkla spelaren.
Det får man också. Inte precis fyrverkerier och konfetti, men den spelar rytmiskt och välbalanserat. Ljudbilden är mer öppen än från JBL-spelaren som har en likadan MM-pickup, men Yamaha-spelaren har inte samma dynamiska kontrast eller tyngd i basen som Rega Planar 2. Som kostar lika mycket.
Med TT-S303 kopplad till en förstärkare som har ett eget phonosteg, till exempel vår referens bland integrerade, Yamaha A-S3200, eller en referens i en lägre prisklass, Hegel H190V, lyckas den få liv i rytmen i Pat Methenys Are You Going With Me. Gitarren är lite luddig, dem måste man säga, men musiken flyter fint ut ur högtalarna och klangen är varm och fyllig.
Sångröster låter däremot för tillbakadragna och Yamaha dämpar de största dynamiska svängningarna i Dire Straits Private Investigations. Här saknar jag att trummorna både hörs och känns. Men visst, med tanke på prislappen gör TT-S303 ett övertygande jobb med att förmedla musiken.
Om man byter till spelarens inbyggda phonosteg kan allt hända. Det beror naturligtvis på vad man jämför med. MM-ingången på A-S3200 och H190V är av mycket högre kvalitet än något inbyggt phonosteg.
Det märks. Ljudbilden faller ihop när man spelar genom det inbyggda phonosteget. Rytmen tappar drivet, det finns nästan ingen dynamisk kontrast att tala om och detaljer försvinner i bakgrunden och drunknar i en luddig soppa av ljud.
Det är egentligen konstigt, för spelaren har uppenbara egenskaper, de kommer bara inte fram om man använder det inbyggda phonosteget.
Slutsats
Yamaha TT-S303 är faktiskt en riktigt hyfsad godkänd skivspelare i budgetklassen. Den låter tillräckligt engagerande när den är kopplad till en förstärkare med ett bra phonosteg. Det inbyggda ger oss däremot intrycket av att bara finnas där som en nödlösning. Något man kan börja med tills man har råd att köpa ett bättre, eller en förstärkare som har en bra skivspelaringång. Vilket man absolut ska ha om det ska vara värt att lägga pengarna på Yamaha TT-S303. Som känns som en Jekyll/Hyde-spelare, med en bra och en dålig sida.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser