Man måste inte betala mycket pengar för att få bra ljud. Inte ens när man är över genomsnittet intresserad av ljudkvalitet. Det upptäckte vi förra året när vi testade lilla WiiM Mini. En enkel musikstreamer som kopplas in till anläggningen och ger dig en möjlighet att få högupplösta musikupplevelser.
Det gör även den bättre utrustade WiiM Pro. Som bygger på samma streamingplattform men är utökad med Chromecast Audio, vilket Mini-utgåvan inte har. Inte många andra mediespelare heller.
Alltså kan du streama vad du vill, från vad som helst och med vilken mobiltelefon som helst.
WiiM Pro är lite större än en Apple TV och lika lätt att installera som moderna Apple-produkter. Första gången du kopplar in den öppnar du bara WiiM-appen och följer instruktionerna, så kan du spela musik efter bara ett par minuter.
Även om WiiM Pro har streaming via Bluetooth så är det bara med Wi-Fi – eller Ethernet med kabel – som du kan utnyttja hela potentialen. Den har stöd för ljud i flera rum – multiroom, alltså – med AirPlay 2 och Chromecast Home, och har såklart röststyrning med Siri, Google och Alexa. I appen hittar du stöd för en lång rad streamingtjänster: Tidal Connect, Spotify Connect, Qobuz, TuneIn-radio och många fler, inklusive Amazon.
WiiM Pro
Precis som WiiM Mini stöder Pro-versionen högupplöst ljud upp till 24 bitar och 192 kHz ur utgångarna på baksidan. Men den stöder inte MQA-filer och kan inte styras med en Roon-klient.
Ställ in på nolltid
Vad du kan göra är att välja hur du vill koppla den, och möjligheterna är många. Ett par aktiva högtalare, en förstärkare utan streaming, den gamla radion i köket – eller så kan du integrera den i husets Google Home- eller AirPlay-nätverk. Då kan alla i huset spela var de vill, så länge det finns en ansluten högtalare med AirPlay 2, Amazon Echo eller Google Home, till exempel Nest-enheter.
Med de digitala utgångarna på baksidan kan WiiM Pro kopplas till en extern digitalomvandlare (DAC) av högre kvalitet än den som finns inbyggd och på så sätt ge ännu bättre ljud genom de analoga RCA-utgångarna på baksidan.
Eftersom det även finns en analog stereoingång och en optisk digitalingång går det att koppla in andra ljudkällor. Källa väljs enkel i appen, där du även kan hitta och lägga till andra enheter i nätverket. Och om du inte är helt nöjd med ljudet kan du justera EQ själv.
Appen har nämligen en 10-bands grafisk EQ och parametrisk EQ (på väg). Den kan du leka med själv, eller välja en av 26 (!) förinställningar.
Om du kopplar spelaren Pro till en förstärkare som styr volymen kan du koppla bort volymkontrollen och välja upp till 2 V fast utnivå.
Det finns en fjärrkontroll till WiiM Pro. Men den är extrautrustning eftersom de flesta klara sig med appen. Eller de fyra touch-knapparna på framsidan.
Bit perfect
I appen kan du välja hur högt du vill gå i upplösning från de digitala utgångarna, upp till 24 bit och 192 kHz. WiiM Pro stöder även bit perfect, vilket innebär att musiken streamas i sin ursprungliga upplösning – 24 bit/192 kHz blir 24/192 hela vägen till DACen i andra änden.
Även gapless uppspelning stöds, vilket innebär att det inte blir någon konstgjord paus mellan låtarna i exempelvis en livekonsert.
Välbekant ljudkvalitet
Den lättanvända appen saknar Apple Music, men jag använder lika ofta Tidal HiFi, som i likhet med Qobuz har högupplösta musikfiler. Den inbyggda DACen stöder inte MQA, som Tidal använder för Master-filerna i Tidal HiFi, men det är knappast något problem för någon. Det viktigaste är att den stöder hög upplösning och att den låter bra i andra änden.
Det gör den absolut, men i likhet med WiiM Mini låter det allra bäst när man använder en förstärkare med inbyggd DAC. Ljudet från de analoga utgångarna på baksidan är inte lika dynamiskt, öppet och transparent som när jag kopplar in ljudet från den optiska utgången via DACen i en Hegel H190.
Men då rockar det riktigt bra. The Hard Way med PNAU och Khalid fyller rummet med riktig fet bas, och ljudbilden är öppen och allt låter dynamiskt och engagerande. Sångrösten låter fokuserad och det finns gott om detaljer i ljudbilden.
Miley Cyrus Flowers, från albumet Endless Summer Vacation, återges med smittande engagemang och bra driv. Det finns inte mycket att sätta fingret på.
Det är först när man spelar musik som Short Story, från Arild Andersens Groups album Affirmation som man märker att inspelningen inte återges med samma transparens och klangrikedom som med en dyrare streamer. Men det är väldigt bra tyngd i kontrabasen och slagverk återges med auktoritet. Det är de allra finaste nyanserna som drunknar i ljudbilden. Den stora bilden är väl bevarad.
Slutsats
Precis som den enklare WiiM Mini är WiiM Pro ett relativt billigt sätt att få trådlös musikstreaming på stereon. Den lilla Mini-versionen är perfekt för de som inte behöver några anslutningar eller Chromecast Audio och bara vill ha en så billig lösning som möjligt. Pro-versionen har flera fördelar. Chromecast är åtminstone det för många, men in- och utgångarna gör dessutom Pro-versionen mer flexibel och användbar. Tack vare ett väldigt enkelt användargränssnitt är den även användbar för de som har teknikskräck och tummen mitt i handen.
1 reaktion på ”WiiM Pro”
Skriv en kommentar
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
Jamen hur låter den i jämförelse med Mini, samma?