TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: DLS Flatbox Flatsub 8

Välljud och väggprydnad

DLS Flatbox målar upp en stor, varm och fyllig ljudbild och tack vare en potent subbas ger de svenska högtalarna extra mycket ljud för pengarna.

Av / 2013-09-12 - 05:00
DLS Flatbox Flatsub 8

Ljud & Bild tycker

  • Lättmonterade och välljudande Väl integrerad subbas
  • Klämterminaler

DLS är kanske mest kända för sina fina bilhögtalare men på senare år har de fått in en allt större fot i hifi-världen också. Den senaste tiden har den svenska fabriken koncentrerat sig på moderna vägghögtalare. Flatbox-serien består av en rad högtalarmodeller som alla går att hänga på väggen. Modellerna vi valt här, Flatbox Large och Flatsub 8, tillhör det översta skiktet i Flatbox-serien, men har ändå förhållandevis låga priser.

Användning
Flatbox Large har ett tjusigt utförande i vit eller svart pianolack och är väldigt enkla att montera. En väl förankrad skruv är allt som behövs för att hänga dem på väggen. Högtalarna har klämterminaler på baksidan vilket gör det lätt att sticka in högtalarkablarna, även om vi hade föredragit skruv- eller banankontakter för att göra anslutningen säkrare.

Subbasen Flatsub 8 kan också hängas på väggen, eller stå på golvet alldeles intill. Den rektangulära formen stjäl lite golvyta. På baksidan har den högnivåingång för högtalarkabel samt linjeingång till subbasutgång på förstärkare. Subbasen är bestyckad med ett 8-tums baselement och en basreflexport på sidan. Reglage som ställer in frekvens och basnivå är lätt åtkomliga på framsidan.

Ljudkvalitet
DLS är först ut i testet och ger oss omedelbart stor tilltro till hela konceptet vägghögtalare. Ljudbilden är förvånansvärt potent, med ett fylligt mellanregister som får Heather Novas vackra röst att framträda tydligt i rummet. De väggmonterade högtalarna saknar visserligen lite av djupperspektivet hos fristående högtalare, men i gengäld är bredden och höjden i ljudbilden imponerande.

DLS-högtalarna har en varm klang och vårt första intryck är att de låter väldigt ”snällt”, med en något tillbakadragen diskant i vårt väldämpade testrum. Trumvispar och cymbaler känns nästan försiktiga i sina anslag och pianot saknar lite gnista och intensitet från de högsta tangenterna. När vi plockar bort lite dämpmaterial från lyssningsrummet märker vi däremot att högtalarna får en livligare och ljusare klang. Flatbox kan nog vara rätt medicin i ett rum med mycket rena väggytor och fönster eller andra akustiska utmaningar.

Annons

DLSFlatboxFlatsub8_01
På baksidan har högtalarna klämterminaler som gör det enkelt att sticka in högtalarkablarna, fast vi hade föredragit skruv- eller banankontakter för att få en säkrare anslutning.

Även om de är ganska så stora behöver Flatbox Large lite draghjälp i djupbasen för att åstadkomma rätt fyllighet längst ner. Lyckligtvis kunde den inte ha fått en bättre medhjälpare än Flatsub 8. Baslådan har både en saftig och välartikulerad djupbas som integreras väldigt väl med ljudet från vägghögtalarna. Daft Punks basgitarr i låten ”Game of Love” sätter subbasen på prov, men den lyckas med konststycket att återge både de höga och låga tonerna stramt, exakt och med fin sammanhållning med resten av ljudbilden. Du får inte förvänta dig något magmasserande tryck från den lilla 8-tummaren, men det är mer lockande att prova med två subbasar än en större av annat fabrikat.

Slutsats
DLS Flatbox är enkla att montera på väggen och det är inte heller svårt att få dem att låta bra. Klangbalansen är varm och fyllig och har en ganska så ”snäll” diskant som passar fint i rum med hård akustik. Du klarar dig inte utan subbasen Flatsub 8 som fyller på basregionen på ett imponerande sätt.

DLS har ett briljant allroundsystem som fungerar utmärkt i de flesta fall, oavsett om du driver högtalarna med en hemmabioreceiver eller en stereoförstärkare. Här får du väldigt mycket för pengarna.

Också i detta test:

Martin Logan SLM + Dynamo 700w

Låt musiken sväva!

Med bland annat en påkostad banddiskant tar Martin Logan övertonerna till nya musikaliska höjder. Lager på lager i ljudbilden skalas av viktlöst och utsökt. Men se upp – subbasen kan vara svår att ställa in.

Superb upplösning Lysande tonkvalitet
Subbas passar bäst med hemmabioreceiver
Läs hela testet

Klipsch G-28 + SW-308

Tändstiftet

Hög känslighet och oerhört snabb respons gör att det här tändstiftet inte behöver någon kraftig förstärkare för att få fart på huset. Musiken formligen sprutar ur Klipsch-högtalarna som även utan subbas ger en bra ”live-känsla”.

Sprudlande dynamik Spelar högt även med svag förstärkare
Saknar en smula upplösning
Läs hela testet

DALI Ikon On-Wall mk2+ Sub E-12F

Väggkonst à la DALI

Du behöver inte längre vara miljonär för att ha en Dali på väggen. Det här konstverket kostar bara ett par tusenlappar. Icon On-Wall mk2 sticker ut en del från väggen vilket ger större kabinettvolym, det påverkar elegansen men gör ljudet desto fylligare.

Distinkt ljud Funkar utan subbas
Lite kantiga kabinett Inte lika bra upplösning som de bästa
Läs hela testet

System Audio Exact

Vägghögtalare för vuxna

Testets största vägghögtalare är riktiga tungviktare! Å andra sidan klarar de sig utan subbas.

Superb upplösning Lysande tonkvalitet
Subbas passar bäst med hemmabioreceiver
Läs hela testet

Audiovector On-Wall Super + Ki-Sub

Äkta hifi på väggen

Audiovector spelar musik med sagolik upplösning och övergången mellan subbas och högtalare är så sömlös att det nästan låter som om vi lyssnar på stora golvhögtalare. Silkesvantarna svingar en slägga!

Prydlig sammanhållning Snygg upplösning Svängig bas
Inte mycket
Läs hela testet

KEF T301 + T-2

Platta högtalare, platt ljud?

Flera av testdeltagarna har ganska så stora lådor som sätts på väggen, men KEF T301 är lövtunna. Detta är rätt val för designintresserade! Tyvärr är ljudet också i plattaste laget …

Tunn design Genomtänkt montering
Platt ljudbild Tunt mellanregister
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild