I kapitel två om polsk hifi har vi kommit till Unitras första integrerade förstärkare, efter att märket återuppstod. Trogna följare känner till att Unitra fanns lika länge som Kalla kriget, men att de sedan försvann från hifi-kartan. Tills de dök upp igen relativt nyligen.
Unitra levererar allt från signalkablar till högtalare. Det enda de egentligen saknar så här långt är en streamer och en digitalomvandlare.
Vi testade nyligen en av två skivspelare, flaggskeppet Edmund. En gedigen direktdriven konstruktion med förbluffande fin ljudbild. Samtidigt som vi hade Edmund inne för test hade vi även Unitras nya flaggskeppsförstärkare WSH-805.
Den integrerade förstärkaren har en svår uppgift framför sig om den ska hävda sig på en redan mättad marknad, men den har ett par små tricks som gör att den skiljer sig från de flesta av konkurrenterna. Då tänker jag inte i första hand på retrodesignen, den finns hos andra märken också. Utan på ett helt annat sätt att tänka på förstärkare, som vi inte har sett sedan åttiotalet.
På den tiden var det inte ovanligt att många dyrare förstärkare körde i ren klass A, åtminstone en bit upp på effektskalan. Sedan tog en helt vanlig switchad transistorlösning i klass AB vid, det vill säga det mest normala sättet att bygga förstärkarkretsar på.

Klass A och AB
Men som vi vet är klass A-drift inte särskilt effektiv. Glädjen över mindre förvrängning försvinner snabbt när man upptäcker att förstärkaren inte har tillräckligt med muskler för att kontrollera högtalaren när man spelar högt. Dessutom är en klass A-konstruktion ganska kostsam. Speciellt om man vill ha en förstärkare som levererar hög effekt. Fast det är klart, högt och högt. Oftast handlar det inte om mer än 20 eller 30 watt – i vissa fall mer, men då kostar det.
Unitra har klokt nog undvikit en dyr klass A-konstruktion och i stället gett användaren valmöjlighet. En omkopplare på fronten växlar mellan ren klass A-drift och normal klass AB-drift. En sorts det-bästa-av-två-världar-lösning, skulle man kunna säga.

Sätter man omkopplaren i A-läget växlar förstärkaren till klass A, vilket innebär två gånger 8 watt per kanal, mätt i 8 ohm. Intressant nog fördubblas effekten i 4 ohm, och när man dessutom vet att de flesta högtalare spelar mer än tillräckligt högt med 3–6 watt så kommer de flesta ganska långt med Unitra-förstärkaren som en ren klass A-förstärkare.
Vill man spela riktigt högt, eller har ett par högtalare som är ganska tungdrivna, kan man växla tillbaka till vanlig klass AB och då är WSH-805 en 2 x 80-watts integrerad förstärkare. Alltså ungefär som en Denon PMA-3000NE eller Yamaha A-S2200.

Phonosteg och VU-mätare
Unitra-förstärkaren har ett par andra lösningar som inte heller är särskilt vanliga nu för tiden: en loudness-funktion (”Contour”) som höjer basnivån en smula när man spelar lågt och en omkopplingsbar bas- och diskantkontroll.
WSH-805 har också ett ganska dugligt hörlursuttag och är dessutom försedd med ett phonosteg för både moving magnet- och moving coil-pickuper. Det finns dock bara en omkopplare som växlar mellan MM och MC, det går inte att ställa in lastimpedans eller gain. MC-impedansen är satt på 24 ohm.
Förstärkarens fem analoga linjeingångar kompletteras av en balanserad XLR-ingång. Det finns också en direktingång som hoppar över förförstärkarsteget, då fungerar WSH-805 som en ren effektförstärkare. För den som vill koppla in en separat effektförstärkare, eller skicka ut signalen till en subwoofer, finns en pre Out-utgång.

De två VU-mätarna på fronten har skalor som visar effektuttaget för både klass A och AB, och ljuset i mätarna kan dimmas med en knapp på baksidan eller från fjärrkontrollen.
På insidan ser förstärkaren prydlig och symmetrisk ut eftersom den är byggd som en dual mono-konstruktion, där höger och vänster kanal är separerade i spegelvända kretsar. Unitra hävdar att förstärkaren har extremt låg harmonisk förvrängning (THD) och snudd på perfekt kanalseparation. Intermodulerad förvrängning ska dessutom vara så låg att den aldrig kommer att vara hörbar.
Det enda vi undrar nu är naturligtvis hur en modern polsk förstärkare i retrostil låter 2025!

Jekyll och Hyde
Förstärkaren sätts på med en liten smäll. Som är så hög att jag först trodde att det var något fel på förstärkaren, men det ska visst vara så. Efter ett par sekunder är den redo att spela och man kan plocka upp fjärrkontrollen och luta sig tillbaka.
När musiken strömmade ur högtalarna måste jag erkänna att det tog en stund för mig att komma underfund med Unitra-förstärkaren. Jag tyckte att den var svår att placera. För att göra förvirringen total beter sig den som två olika förstärkare.
Den ena karaktären visar sig när man använder förstärkaren i klass A-drift, sedan ändrar den sig när man byter till klass AB. I normala fall skulle jag säga att man kan använda klass eller klass AB beroende på vad man föredrar, men jag måste erkänna att jag har svårt att förstå poängen med att förstärkaren överhuvudtaget kan köras i klass A.
Det är klart, om man har ett par supereffektiva hornhögtalare som inte är strömkrävande alls, så kan det varma, lite rörliknande klass A-ljudet passa utmärkt. Men om man – som jag – gillar att höra musiken tydligt placerad i ett rum, med definierad återgivning av instrumentens fulla skala, bredd och med alla nyanser närvarande, så ska man använda den här förstärkaren i klass AB. Och bara det.

Det är inget fel på 8 watt per kanal, det är ofta tillräckligt med effekt för att driva även måttligt effektiva högtalare, och högtalare från Sonus faber som Olympica eller Sonetto, från danska Raidho, och för den delen MoFi SourcePoint, spelar fint med 8 watt. Men ingen av dem levererar bas med samma tyngd, kontroll och definition som när Unitra-förstärkaren kör i klass AB.
Det är svårt att få grepp om rytmen på Ezra Collectives senaste album när förstärkaren kör i klass A, det passar lite bättre med Keith Jarretts Köln-konsert. Där klangerna visserligen dämpas en del, men där pianot låter mjukt och varmt. Den dynamiska basen i Kari Bremnes Spor kommer inte alls till sin rätt i klass A, men så fort man byter till klass AB växer den dynamiska kontrasten rejält och man märker hur mycket bättre definierad förstärkaren kan vara när den får breda ut sig i all sin prakt.

I Billie Eilishs Birds of a Feather saknar rytmen auktoritet och driv, men allt faller på plats så fort man byter till klass AB.
”Ljudbilden kollapsar lite med klass A”, säger kollegan Geir som blev förvånad över hur stor skillnaden var när vi lyssnade genom ett par Raidho-högtalare.
Om man ska betygsätta förstärkaren som en klass AB-förstärkare får den en femma, som en klass A-förstärkare en svag fyra.
Det integrerade phonosteget är faktiskt inte dumt alls, men helt klart bättre med MM än med MC. En Ortofon 2M- eller en Pro-Ject Pick it-pickup fungerar felfritt, medan en MC-pickup som Ortofon Windfeld Ti faller igenom helt i förstärkarens MC-ingång.
Jämfört med Denon PMA-3000NE, eller Yamaha A-S3200, finns det inget som tyder på att Unitra-förstärkaren saknar kraft eller dynamik, men den har inte riktigt samma insikt i ljudbilden som Denon-förstärkaren. En jämförelse med A-S3200, som visserligen kostar lite mer, visade att Unitra-förstärkaren inte har lika bra förmåga att skapa ett stort tredimensionellt rum.
Klangbalansen är lite tunnare och det saknas lite av värmen som gör att sångröster kommer ännu längre fram i ljudbilden och basen får lite mer substans. Vilket till exempel passar slagverk och kontrabas.
Slutsats
Unitra-förstärkaren är på många sätt ett tveeggat svärd. Som klass A-förstärkare saknar den insikten, kontrollen och den generösa dynamiken som bra klass A-konstruktioner kan ha. Den lägger också ett slags slöja över ljudet som gör att man känner igen konturerna i musiken men inte öppenheten som behövs för att göra klangerna helt trovärdiga.
Men som en konventionell klass AB-förstärkare ändrar den fullständigt karaktär. Ljudbilden öppnar sig, dynamiken sitter äntligen som den ska och basen återges med både utmärkt definition och dynamisk kontrast. Det är ett mysterium varför Unitra har valt att bygga en förstärkare med sådan dubbelnatur, men så länge man är medveten om det är det knappast något problem. Unitra WSH-805 utsätts för hård konkurrens på marknaden, men är på många sätt en frisk fläkt och ett intressant alternativ till de etablerade märkenas modeller i prisklassen. Vårt råd är att provlyssna innan man köper, för den här förstärkaren är så speciell att den knappast kommer att falla alla i smaken.

Läs hela artikeln med LB+
Supererbjudande - 1 månad 10:-
Prova LB+ i en månad för 10:-
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
LB+ Total 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7800 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser