TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: System Audio Saxo 1 Active

Billig och välljudande

System Audios första aktiva högtalare bygger på deras populära budgetmodell Saxo 1. Lågt pris och höga prestanda gör den till en trevlig bekantskap!

Av / 2014-03-26 - 05:00
System Audio Saxo 1 Active

Ljud & Bild tycker

  • Saxo 1 active har en mycket övertygande ljudkvalitet med fylligt mellanregister, distinkta övertoner och en frisk bas man lätt kan stampa takten till. Högtalarna är enkla att koppla upp och sköta både trådlöst och med kabel. Sist men inte minst är priset mycket sympatiskt.
  • Ett par kostnadsbesparingar måste finnas: ljudkvaliteten är inte lika exakt som i dyrare, helaktiva högtalare och den djupaste basen lyser med sin frånvaro.

SE gullikon 2014.indd

System Audio har en lång tradition av att bygga högtalare med ett fördelaktigt förhållande mellan pris och prestanda. Flera gånger har vi blivit imponerade över hur hög ljudkvalitet det danska märket lyckas klämma ur sina konstruktioner utan att priset skjuter i höjden. De har visat att man inte behöver exotiska eller dyra komponenter så länge man lägger ner hårt arbete under utvecklingen. Nu har System Audio ”aktiverat” sin populära budgethögtalare Saxo 1 med inbyggda förstärkare och kretsar för beskedliga 5 000 kronor.

Teknik och anslutningar
Saxo 1 active är vad man kan kalla för en semi-aktiv, trådlös högtalare. Den ena högtalare är utrustad med dubbla förstärkare och digitala/analoga ingångar samt bluetooth, och ljudet överförs sedan vidare till högtalare nummer två genom en högtalarkabel som ingår. Detta är alltså inte någon helaktiv högtalare med elektroniskt delningsfilter – i stället sitter det passiva filterkomponenter i var och en av högtalarna. System Audios chefskonstruktör Ole Witthøft, är dock snabb med att påpeka att komponenterna i delningsfiltret skiljer sig från dem i den vanliga Saxo 1-modellen:

– I Saxo 1 active vet vi allt om den inbyggda förstärkaren och har därför arbetat med att anpassa klangen till 100 % efter den, berättar han för Ljud & Bild.

Användning
Saxo 1 active är enkla att koppla in och använda. Det ingår en liten fjärrkontroll som styr volymen och växlar mellan de olika ingångarna. Alla kontakter är tydligt utmärkta på baksidan av den ena högtalaren. Parkopplingen med trådlösa bluetooth-enheter gick också väldigt smidigt, Saxo 1 active dök snabbt upp bland tillgängliga enheter och vi hade inte heller några svårigheter att växla mellan olika källor. Tanken är att man snabbt och enkelt ska kunna koppla in en kompis mobil eller surfplatta om man vill spela en låt.

Annons

Lösningen med att ha alla anslutningar och förstärkare i den enda högtalaren har både sina för- och nackdelar. Först och främst minskar det omkostnaderna, men det gör också att det bara är den ena högtalaren som behöver ström från ett vägguttag. Å andra sidan får man finna sig i att dra en kabel över golvet eller längs väggen för att få stereoljud.

Ljudkvalitet
Vår skepsis inför den halvaktiva konstruktionen försvann emellertid så fort vi fick höra vad högtalarna var goda för. Saxo 1 active ger ifrån sig ett stort och fängslande ljud med hög ”luftgitarrfaktor”. Det första vi lägger märke till är det fylliga mellanregistret som ger en fin kropp till både mans- och kvinnoröster. Diskanten är dessutom väldigt fokuserad och detaljerad utan att bli tröttsam. Resultatet är en varm och inbjudande klang som är tillräckligt ”mjuk i kanterna” för att man ska kunna lyssna länge utan att bli trött i öronen. Högtalarna visar sig ha en bred musikalisk repertoar men måste sägas fungera särskilt bra med pop och rock, som levereras med stor inlevelse och hög underhållningsfaktor.

Begränsningarna ligger som vanligt för de flesta små högtalare i den djupare änden av frekvensregistret. Basåtergivningen är visserligen taktfast och fyllig, men bara ner till en viss gräns. De djupaste basfrekvenserna i Drakes ”Hold on we’re going home” uteblir, men högtalarna tål ändå att spela högt utan att ljudbilden faller ihop eller att den svåra basen får dem att vackla. Det finns för övrigt en egen, volymstyrd subbas-utgång så att man enkelt kan utöka basåtergivningen genom att koppla in en aktiv subbas.

Slutsats
Detta är testets billigaste högtalare, men ljudet är definitivt bättre än vi förväntade oss. Saxo 1 active levererar en rapp och distinkt bas, en fokuserad diskant och ett fylligt mellanregister. Basen går inte jättedjupt och slår inte nödvändigtvis lika hårt och precist som i några av de dyrare modellerna, men det är ingen tvekan om att den aktiva Saxo 1 ger oerhört mycket ljud för pengarna och är ett utmärkt alternativ för alla som vill förbättra ljudet från sin TV, surfplatta eller mobil utan att krossa spargrisen.

 

Också i detta test:

Audiovector Ki1 Super Discreet

Diskret hifi anno 2014?

Audiovectors nya Ki1 Super Discreet är inte riktigt som andra: den skickar ljudet genom digitala högtalarkablar!

De små Audiovector-högtalarna låter väsentligt större än de ser ut. De låter precis som tvättäkta hifi ska göra och har en stor och öppen ljudbild som avslöjar imponerande många musikaliska detaljer. Ki1 Super Discreet återger helt enkelt mer musik och mindre förvrängning än många av rivalerna i detta test, och är ett seriöst alternativ till vanliga stereohögtalare.
Ljudkvaliteten är hög, men det är priset också. Med dubbla högtalarkablar och gemensam strömförsörjning kan det också diskuteras hur ”trådlösa” Audiovector-högtalarna egentligen är: detta är framför allt aktiva högtalare som även kan spela bluetooth-musik.
Läs hela testet

Bang & Olufsen BeoLab 17

Trådlöst drömmljud

Glöm allt om bluetooth och vanlig Wi-Fi – Bang & Olufsens nya trådlösa högtalare spelar musik med upp till 24 bitars ljudkvalitet – helt utan högtalarkablar!

BeoLab 17 har ett läckert utseende i borstad aluminium, med sofistikerad elektronik och kraftfulla förstärkare på insidan. Ljudet är dynamiskt, rent och livligt med en rejäl dos musikalitet. Trådlös ljudöverföring av hög kvalitet gör att du kan hoppa över högtalarkablarna utan att det nästan inte medför några nackdelar alls.
Som vanligt med Bang & Olufsen får man räkna med styva prislappar. Förutom priset på högtalarna krävs extrautrustning i form av en extern sändare eller en TV från B&O för att allt ska fungera.
Läs hela testet

Dali Kubik Free + Xtra

Lady in red

Med tygklädda sidor och flexibla anslutningar är DALI-högtalarna ett intressant alternativ för inredningsintresserade musikälskare.

De små DALI-högtalarna är definitivt stiliga att titta på i sina olika färgalternativ. Man kan börja med en högtalare och bygga ut till stereo vid ett senare tillfälle. Byggkvaliteten är hög, och helaktiv drift med fyrkanalig förstärkare och elektroniskt delningsfilter ger ett mycket exakt ljud. Trots ringa mått spelar Kubik-högtalarna högt och rent, tillräckligt för att fylla vardagsrummet med ett klart stereoljud.
Även om högtalarna är helaktiva måste man dra en högtalarkabel mellan dem för att få stereoljud, så i praktiken är det bara den ena högtalaren som är trådlös. Basen går inte avgrundsdjupt men det går att bygga ut med en separat subbas. Den trådlösa anslutningen begränsas till bluetooth – här finns alltså ingen Wi-Fi eller AirPlay.
Läs hela testet

KEF X300A Wireless

Chefen på skrivbordet

KEF X300A är en av våra favoriter bland alla aktiva högtalare. Nu har den blivit trådlös också, så förväntningarna är naturligtvis enorma!

KEF X300A Wireless är mitt i prick för dig som vill ha en välljudande ”studiomonitor” till datorn och samtidigt vill kunna spela musik från trådlösa ljudkällor. X300A låter väldigt spänstigt och dynamiskt, tack vare KEFs speciella koaxial-element sprids allt ljud från en enda punkt vilket gör ljudet ytterst fokuserat och exakt.
Utan traditionella analog- och digitalingångar är det svårt att använda X300A Wireless med signalkällor som TV och CD-spelare.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Full kontroll

Här är Denons lösning på Sonos-kaoset

Ljud & Bild