Ska man köpa en skivspelare är det svårt att hoppa över Thorens. De har byggt grammofoner längre än de flesta och har spelare i alla prisklasser. Många av dem är riktigt bra, som den klassiska TD 350 för 30 000 kronor och den prisvärda TD 203 för 7 000 kronor.
Men de saknar inte rivaler. Sedan vinylskivorna gjorde comeback för ett par år sedan har marknaden nästan svämmat över av skivspelare. De flesta av dem är billiga varianter som har en enkel pickup och är byggda av hårdplast.
Betalar man lite mer så får man mycket bättre ljud. Och mycket bättre kvalitet rakt igenom. Som den vid det här laget legendariska Rega RP3 för 6 000 kronor, den närmaste konkurrenten till Thorens TD 203 som vi testade nyligen.
Thorens-spelaren har ett par mer påkostade släktingar som uppenbarligen måste vara byggda för att ge ett ännu bättre ljud. Varför skulle man annars betala mer? Nästa steg upp från TD 203 är – enligt Thorens – TD 206 som kostar 9 500 kronor och ser nästan precis likadan ut men skiljer sig på ett par områden.
Justerbar tonarm
Den för prisklassen unika uni-pivot-armen som sitter på TD 203 är utbytt mot en mer konventionell tonarm som heter AP90. Den bygger på den mer påkostade TP92 med justeringsmöjligheter (VTA, azimuth, överhäng) som Thorens har i sina dyrare skivspelare och som har två horisontella upphängningspunkter i stället för en vertikal. Vilket uni-pivot-tonarmar har.
Vilken tonarm man än väljer så är det många faktorer som måste klaffa innan välljudet är ett faktum. I grund och botten börjar allt med dämpning och frånkoppling. Här får man massiva fötter med höjdjustering, en tunn plint med låg massa samt en tunn skivtallrik av aluminium. Ett recept som fungerar bra för både Rega och Thorens och andra märken.
TD 206 är remdriven. Gummiremmen sitter dold under tallriken och det finns en hastighetsomkopplare som gör att man slipper flytta på remmen för att ändra hastighet från 33 till 45 varv. Löstagbar signalkabel är en fin bonus, så att man kan byta ut kabeln som ingår mot en längre eller bättre om man vill.
Skivspelaren säljs med förmonterad pickup: en Audio-Technica AT95e, som är en utmärkt budgetpickup med bra och fylligt ljud.
Slapp och varm
Just den pickupen borde hellre sitta på en billigare spelare. För här får jag en känsla av att Thorens-spelarens potential inte utnyttjas särskilt väl. Ljudbilden är stor men stereoperspektivet en aning grötigt. Klangen är fyllig men basen luddig. Dynamiken är tam men saknar inte bett. Det är till exempel bra fart på basdynamiken, men återigen är basen lite för oprecis jämfört med exempelvis Rega RP3.
Där den billigare TD 203 låter balanserat, varmt och öppet, är ljudet från TD 206 inte något framsteg rent kvalitativt. Detaljer framträder väl i ljudbilden, och röster låter mjukt och fint, men det går inte att komma ifrån att det även gäller den billigare modellen.
Ljudkvaliteten lyfts naturligtvis av en bättre pickup. Men då passerar totalpriset 10 000 kronor med god marginal.
Då är det mer lockande med en TD 203 och en Ortofon 2M Blue – eller en Quintet Red – som tillsammans kostar ungefär lika mycket som TD 206 med AT-pickupen.
Till nytta för erfarna
Den billigare Thorens TD 203 är ett mycket bra köp för 7 000 kronor. Den dyrare modellen TD 206 känns för kostsam i förhållande till vad man får extra. Med en bättre pickup låter den säkert bättre, men vi föredrar att hellre lägga pengarna på en TD 203 och en riktigt bra pickup. Det är mycket mer lockande.
Thorens för designmedvetna
Thorens har 17 olika modeller. Flera av dem i många olika färgalternativ, men är helt identiska rent tekniskt. Den enda skillnaden är utförandet.
Som den här. Thorens TD 209 är en TD 206 fast piffigare. Den har samma remdrift, samma TP90-tonarm och pickup. Med andra ord finns det ingen anledning att tro att den låter annorlunda än den mer konventionella TD 206-versionen. Priset är detsamma också.
Men den ser onekligen roligare ut.