En bra CD-spelare eller förstärkare har som regel en frekvensrespons som avviker med mindre än en halv decibel i det hörbara frekvensregistret 20 till 20 000 Hz. Ändå kan man höra skillnad på olika typer av elektronik.
Högtalare är mekaniska apparater som har rörliga delar som sitter i resonerande kabinett, en konstruktion som ofta har en mer olinjär frekvensrespons än elektroniken. I vanliga fall handlar det om variabler längs frekvenskurvan som ligger på plus/minus tre decibel. Även ett otränat öra hör enkelt skillnad på två olika par högtalare.
När det däremot handlar om rummets inverkan på ljudet kan det handla om förstärkningar och försvagningar på både tio och tjugo decibel. Det innebär enorma skillnader. Ett rum med dålig akustik kan rentav förstöra för hur musiken och filmerna upplevs. Rummet kan förstärka vissa frekvenser och dämpa andra ganska så extremt, vilket påverkar hela frekvensregistret. Dessutom påverkar rummets efterklang ljudet en hel del. Ett dött rum berövar musiken all närvaro och själ. Ett alltför levande gör däremot att musiken låter vass och hård, med mycket ekon. Om rummet är både levande och har många parallella ytor kommer du att höra en irriterande flanger-effekt. Målet är att ha ett så frekvensneutralt rum som möjligt, med samma efterklang som ungefär motsvarar ett genomsnittligt vardagsrum.
Utrustning
I kartongen till XTZ Room Analyzer följer det med en mätmikrofon på stativ samt ett USB-ljudkort som är särskilt anpassat för mikrofonen. Det ingår också ett program som laddas ner från XTZ:s webbplats. Mikrofonkabeln är tillräckligt lång för att mikrofonen ska kunna ställas på olika platser även i stora rum. Bruksanvisningen som ingår förklarar en hel del, men det finns ett par saker som inte är omnämnda, till exempel hur man genomför och tolkar ”full range”-mätningar.
Programmet är gjort för Windows. Har du Mac är enda möjligheten att köra Fusion eller Bootcamp, eftersom programmet inte stöder Mac OS.
Vad händer?
Room Analyzer gör det enkelt att mäta rummets frekvensrespons och efterklang med hjälp av mätmikrofonen och testtoner. Det är egentligen allt. Den presenterar ingen lösning, bara en diagnos. Men om du har XTZ-subbasen 99 W12 DSP eller basförstärkaren Sub Amp 1 DSP kan du med hjälp av programvaran överföra mätningarna direkt och sedan kompensera för eventuella oregelbundenheter. Har du en subbas av något annat märke eller en anläggning utan subbas så fyller programmet fortfarande en funktion, nämligen att berätta för dig vad du behöver göra.
Basfrekvenser
Programmet mäter olika saker. Funktionen ”Room Analyzer” mäter basfrekvenserna från 16 till 300 Hz. Du kan välja att mäta på en enda plats eller tre olika platser i rummet. Välj det senare om du vill ha en så bra avläsning som möjligt av rummet.
Programmet föreslår var du ska placera mikrofonen. Men du kan också experimentera vidare själv genom att mäta på olika platser. Ju fler mätningar du gör desto mer uppenbart blir det vilka som är problemfrekvenserna. Det vill säga frekvenserna som förstärks mest och som programmet hittar och föreslår att du bör åtgärda.
I vårt testrum hittade mätningen inga problem eftersom vi har riktigt bra akustik. Men hemma i mitt eget vardagsrum fanns det en del att göra. Ju fler mätningar som gjordes desto tydligare blev det att min största svårighet låg kring 53 Hz, som beroende på var någonstans man mätte förstärktes med mellan 5,5 och 7 dB. Programmet föreslår sedan hur detta bör fixas. ”Mode” betyder att man först och främst bör jobba med placeringen av högtalarna i förhållande till väggarna, vilket var fallet hemma hos mig. Det står ”EQ” om programmet föreslår att justera ljudet med hjälp av en equalizer. Då föreslås också både Q-bredd och antal dB som frekvensen ska dämpas.
Realtidsanalys
En annan funktion är den så kallade RTA, eller ”Real Time Analysis”, vilket kan översättas med realtidsanalys. Funktionen använder sig av rosa brus som fångas upp av mätmikrofonen. Hela frekvensregistret mäts, från 16 till 20 000 Hz. Grafiska staplar indikerar rummets linjaritet. Även här klarade sig vårt testrum fint, medan mitt vardagsrum förstärkte frekvenserna från 50 till 80 Hz med upp till 15 dB. Detta gör att basen får lite extra punch, även om det inte är helt korrekt. Båda rummen fungerade fint upp till 16 kHz där frekvensresponsen började rulla av.
Efterklang
Till slut kan Room Analyzer också glädja med mätning av efterklangen. Om det finns för mycket efterklang, närmare bestämt över 50 millisekunder vid enskilda frekvenser, kan det vara smart att titta närmare på någon sorts dämpning av rummet. I ett vanligt vardagsrum är det vanligt med upp till 35 millisekunder, men avsevärt längre än så är i mesta laget. Då föreslår vi att man lägger in en tjock matta eller ställer in lite fler möbler. Det går också att köpa akustikdämpare som sätts upp på väggen. Vissa av dem ser ut som tavlor eller rentav stiliga konstverk.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser