Ingenting är så roligt som klockren musik på ofantligt hög volym. Tyvärr kastas barnet ofta ut med badvattnet, för även om förvrängning är omvänt proportionell mot antalet decibel, låter det ofta bara väldigt högt. Och inte bra. Finesser och små klangnyanser som sätter musiken i ett mer trovärdigt perspektiv – i dubbel bemärkelse – drunknar i en massiv vägg av ljud som kan få döda att vakna till liv.
Därför går det att höra skillnad på en 400-watts förstärkare för 25 000 kronor och en för tio gånger så mycket. Och just därför finns det en marknad för förstärkare av Mark Levinsons kaliber. I den här prisklassen, där en förstärkarkombination kan kosta en kvartsmiljon eller ännu mer, kan man klämma ut de sista dropparna – eller ska vi säga klangnyanserna – ur musiken man lyssnar på. Och på ett så bra sätt att finns de som tycker att det är värt alla pengar.
Mark Levinson – företaget, inte mannen – såg dagens ljus 1972, och är därmed en av de äldsta amerikanska tillverkarna av High End-förstärkare. De har lyckats behålla fokus och enbart hållit sig till förstärkare, och så småningom CD-spelare, men aldrig högtalare. Förstärkarna och mannen med samma namn fick snabbt ett rykte om sig i hifi-kretsar, och efter bara ett par år blev Mark Levinson ett välkänt namn som omtalades i lyriska ordalag. Många av de gamla förstärkarmodellerna är fortfarande eftertraktade på grund av sin raffinerade och muskulösa klang, och säljs på begagnatmarknaden för mer än ursprungspriset.
Mannen bakom märket är ute ur bilden för länge sedan, numera drivs Mark Levinson av Harman-gruppen, som bland annat också äger Harman/Kardon och JBL, två andra amerikanska hifi-giganter.
400 watt
Man får vara ganska så effekthungrig om man ska behöva mer effekt än No 532 kan lämna. Effektförstärkaren väger solida 55 kilo och lämnar 400 watt per kanal. Och mycket mer än så om det behövs. Förstärkaren är helbalanserad, vilket innebär att alla kretsar i båda kanaler har separat jord för att minimera störningar och maximera musikaliteten.
Effektförstärkaren ser ut som om den är byggd för att överleva ett världskrig och chassiet är gjort för att isolera de svindyra komponenterna från interferens och elektriska störningar utifrån. På insidan är No 532 indelad i tre sektioner. En ingångs- och kontrolldel i mitten och ett förstärkarsteg i mono på varje sida. Två stora och blytunga ringkärnetransformatorer – en per kanal – levererar ström till 24 utgångstransistorer. Per kanal. Signalvägen har förkortats med 35 procent jämfört med förra generationens slutsteg från Mark Levinson. Och alla komponenter är monterade på Arlon-kretskort som är betydligt mindre känsliga för interferens och isolerar kretsarnas komponenter bättre.
Priset på 205 000 kronor innebär att No 532 är Mark Levinsons mest kostsamma stereoförstärkare. No 532H, som har halva effekten, kostar 85 000 kronor och finns även som mono-, trekanals- och femkanalsversion. Och så finns det en monstruös monoversion som heter No 53 och som lämnar 1 x 500 watt och kostar 247 000 kronor. Styck.
Också i detta test:
Mark Levinson No 326s
Mark Levinson No 326s
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser