Just därför finns inget CD-drivverk i nya Majik DS-I, som är gjord för att ta upp kampen med ärkekonkurrenten Naim och den musikaliska allt-i-ett-apparaten Uniti. I Majik DS-I är CD-spelaren utbytt mot en nätverkskontakt så att man spelar musiken via hemnätverket. Linn är bombsäkra på att just DS-musikavspelning (Digital Streaming) är vad som gäller både nu och i framtiden.
Majik DS-I
Linn har tagit två av sina mest eftertraktade produkter, den integrerade förstärkaren Majik-I och digitalspelaren Majik DS, och satt ihop dem till en enda apparat. Förstärkaren har dessutom utrustats med en rad digitala ingångar som gör det möjligt att koppla in andra ljudprodukter (till exempel TV) digitalt så att man kan utnyttja spelarens inbyggda D/A-omvandlare. Med på köpet får man också ett riktigt bra RIAA-steg så att man kan koppla in en skivspelare.
I en integrerad enhet som DS-I delar både ljudkällan och förstärkaren på samma kretskort. En sådan konstruktion utsätts lättare för störningar och brukar ha lägre signal/brus-förhållande än separata komponenter. För att motverka detta har Majik DS-I utrustats med en ny strömförsörjning som kallas Dynamik. Linn är så stolta över denna nya strömförsörjning att de säljer den som modulbaserad uppgradering till de flesta av sina äldre produkter och utlovar en markant ljudförbättring. Majik DS-I är däremot utvecklad med Dynamik redan från början.
DS-I eller DAC?
De externa USB-omvandlarna har fått stor popularitet den senaste tiden, helt enkelt eftersom det är många som har flyttat över musiksamlingen till datorn eller en extern hårddisk. För ett par tusenlappar kan man få ett markant bättre ljud än vad datorns ljudkort klarar av. Men det finns två viktiga skillnader mellan en DS-spelare och en bra, extern D/A-omvandlare som exempelvis Hegel HD10.
Den första är kontrollmöjligheterna. Med en DS-spelare kan du navigera runt i och styra musikavspelningen från soffan med en iPhone eller en iPod Touch som fjärrkontroll. Men den kanske viktigaste skillnaden, som också ger utslag rent ljudmässigt, är att DS-enheterna har fullständig kontroll över musikavspelningen. Innan du lyssnar på musiken lagras låtarna i ett buffertminne som förhindrar avläsningsfel. Och eftersom både avspelningen och D/A-omvandlingen utförs internt är de två processerna 100-procentigt synkroniserade efter samma klocksignal. Det minskar risken för digitalstörningar (jitter) som kan påverka ljudkvaliteten negativt.
Linn eller Naim?
Jämfört med en allt-i-ett-apparat som Naim Uniti är Majik DS-I tämligen minimalistisk. Du får ingen CD-spelare, ingen iPod-ingång och inte något trådlöst nätverk. Det beror inte på att skottarna har varit snåla, utan snarare på att de vill behålla produkterna så enkla som möjligt för ljudets skull. Samma filosofi har uppfyllts till punkt och pricka i referensspelaren Klimax DS för 150 000 kronor, som bara kan skryta med nätverkskontakt, analog stereoutgång och nätkontakt på baksidan. Så i förhållande till de flesta Linn-produkter kan man betrakta Majik DS-I som riktigt välutrustad.
Användarvänlighet
Majik DS-I skiljer sig också från Naim Uniti genom att den kräver lite mer arbete under installationen. Eftersom den saknar inbyggt Wi-Fi är man tvungen att koppla den till en router för att associera den till hemnätverket. Därefter krävs det att datorn eller nätverkshårddisken har en kompatibel medieserver (Linn rekommenderar Twonky Media) som kan kommunicera med DS-spelaren. Sist men inte minst måste du styra musiken med något, vilket görs enklast med en iPhone eller iPod Touch.
Majik DS-I kan verka krångligare att installera än Naim Uniti, men när du väl har klarat av den biten är det en väsentlig skillnad i användarvänlighet. Linn gör det enkelt att välja låtar, göra spellistor och navigera i musiksamlingen från touch-skärmen på en iPhone eller iPod Touch. Med Uniti får du hålla tillgodo med en standardfjärr och en liten display på fronten. En annan av Unitis begränsningar är att man inte kan navigera fram och tillbaka medan musiken spelar, och inte heller göra spellistor som man kan med Linn-spelaren.
Ljudkvalitet
Eftersom Majik DS-I är en direkt konkurrent till Naim Uniti ligger det nära till hands att jämföra ljudet med den. Uniti är känd för sitt ytterst spänstiga och slagkraftiga ljud som tillför musiken massor av energi och engagemang, utan att det låter överdrivet bastungt eller pompöst. Naim-förstärkaren har även tillräckligt med kraft för att driva tungdrivna högtalare på acceptabla ljudnivåer.
Som jämförelse förfogar Linns DS-I över en aning mindre kraft och det hör man främst på att man inte kan spela lika högt. Ljudet kan emellertid beskrivas som ännu lite mer raffinerat. Särskilt i diskantregistret är det klart hörbart att Linn har en bättre upplösningsförmåga än Naim och att fler av inspelningens detaljer och nyanser hörs, utan att det låter vasst eller för ljust. Mellanregistret har en aning mindre värme än hos Naim och röståtergivningen kan verka lite tunnare. Basen är inte heller lika fyllig som hos Naim, däremot är anslagen något fastare och mer precisa. Totalt sett upplever vi Majik DS-I som hårfint bättre när vi lyssnar på musiken genom spelarnas inbyggda streamingfunktioner. Men det handlar lika mycket om smak som kvalitetsskillnader och det måste betonas att båda spelarna låter väldigt bra.
Att DS-systemet har sina ljusmässiga fördelar fick vi också bekräftat när vi kopplade in en extern musikspelare (Logitech Squeezebox) till en av Linns digitalingångar. Rent teoretiskt ska det låta likadant eftersom man använder sig av samma D/A-omvandlare i båda fallen. Ändå finns det en klart hörbar skillnad i ljudkvalitet när de två spelar samma musikfiler. DS-spelaren har ett märkbart bättre musikaliskt flyt och en bättre rytmkänsla, och en helt annan snärt i trumslagen. Både röster och instrumentklanger är rikare och bättre nyanserade. Eller, för att uttrycka saken på ett annat sätt: musiken låter mer organisk och äkta genom Linn-spelaren medan Logitech-spelaren har en mer ”konstlad” prägel över sig.
Andra konkurrenter?
Förutom Naim finns det inte många produkter som har samma finesser som Majik DS-I i en och samma apparat. Norska Hegel har visserligen sin H200-förstärkare och HD10-omvandlare som kostar 25 000 respektive 10 000 kronor, men den kombinationen är inte lika användarvänlig när det gäller avspelning och har inte en fullt lika raffinerad ljudkvalitet, även om den uppväger för det genom att ha väsentligt mer kraft. Med 200 watt per kanal är H200 bättre på att driva stora högtalare i stora rum.
Musik av hög kvalitet på nätet
För att utnyttja Linn Majik DS-I maximalt räcker det inte med komprimerade MP3-filer. Helst bör du ha lagrat musiksamlingen i CD-kvalitet. Eller ännu bättre: ladda ner musiken i ursprunglig studiokvalitet (24-bitars master) vilket flera skivbolag erbjuder. Enligt Linn är ljudkvaliteten från deras bästa vinylspelare Klimax LP2 och deras finaste digitalspelare Klimax DS i det närmaste identisk – så länge DS-spelaren matas med 24-bitars Master-kvalitet, vill säga.
Styr DS-I med iPhone
Du kan styra Majik DS-I med en iPhone eller en iPod Touch om du laddar ner ett styrprogram från App Store. Det finns flera UPNP/DLNA-program som är kompatibla med Linns spelare. Bland de mest populära är Plugplayer, som kostar 38 kronor att ladda ner. De mer omfattande Konductor och Songbook har större och fler möjligheter och kostar 399 respektive 619 kronor.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser