TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Sonos ZonePlayer S5

Sonos ZonePlayer S5

Av / 2010-04-14 - 06:00
Sonos ZonePlayer S5

Ljud & Bild tycker

  • Kompakt och potent. Enkel att använda.
  • Saknar briljans i diskanten. Kräver anslutning till router.

Det är ingen tvekan om att våra musikvanor – och musikanläggningen som sådan – har ändrats markant de senaste åren. De flesta av oss staplar inte längre hyllorna fulla med CD-skivor, utan väljer i stället att förvara musiksamlingen på en MP3-spelare eller en laptop. Den typiska stereon har gått från att vara en minianläggning med CD-spelare, FM-radio och två högtalare, till en anläggning som är mer skräddarsydd för de nya ljudkällorna.
Den senaste kreationen från amerikanska Sonos passar in fint i den här kategorin. Du hittar visserligen ingen iPod-docka på ZonePlayer S5, men det är nog ingen som saknar en sådan när man ändå har tillgång till hela iTunes-biblioteket från fjärrkontrollen via nätverket. S5 är en nätverksbaserad musikspelare och den är väl rustad att ta emot musik från såväl PC och internet som andra externa ljudkällor. Den är dessutom den första Sonos-enheten som har förstärkare och högtalare inbyggt i en och samma enhet.

Vad är Sonos?
Sonos har skaffat sig ett rykte om sig att vara en av de ledande tillverkarna av trådlösa ljudsystem som ”streamar” musik till alla rum i huset. Det amerikanska systemet har blivit omåttligt populärt och är känt för att vara stabilt och användarvänligt. Det fungerar av sig självt, mycket tack vare att Sonos använder sig av sitt eget Wi-Fi-nätverk som existerar sida vid sida med det vanliga hemnätverket.
Priset för en inträdesbiljett till Sonos värld har emellertid varit ganska så högt – drygt 10 000 kronor har du varit tvungen att betala för ett startpaket, och då har det dessutom krävts separata högtalare. Båda dessa avigsidor har Sonos tänkt fixa med S5.

ZonePlayer S5
Med inbyggda högtalare (närmare bestämt två diskanter, två 3-tums mellanregister och ett 3,5-tums baselement) kan S5 fungera som en fristående musikspelare som inte behöver kopplas in till någon befintlig stereoanläggning. Den har också blivit enklare att sköta. Tillhör du dem som har en iPhone eller iPod Touch i fickan kan du ladda ned Sonos programvara från App Store och sedan styra Sonos-anläggningen från den. Applikationen är gratis och innebär att du sparar de 4 000 kronor som du måste betala för Sonos egen fjärrkontroll.
För att kunna använda en lös S5 måste du koppla in den direkt till routern med en nätverkskabel eftersom Sonos inte stöder traditionell Wi-Fi. Eller så kan du köpa en trådlös ”ZoneBridge” (Sonos BR100, kostar 1 100 kronor) som tillbehör och koppla in den till routern så att S5 kan användas trådlöst. Detta är den bästa lösningen om routern befinner sig långt bort ifrån där du vill lyssna på musik. Så fort du har en S5 eller en ZoneBridge ansluten till routern är det däremot enkelt att lägga till fler Sonos-enheter runtom i huset.
Den här lösningen kan verka krånglig om man jämför med exempelvis Logitechs Squeezebox som använder husets vanliga nätverk, men den har definitivt sina fördelar när det gäller stabilitet, i synnerhet när man vill spela olika musik i flera rum samtidigt. Sonos-systemet har rent teoretiskt kapacitet för 32 rum, men om alla ska spela samtidigt så lär nog hastigheten mellan routern och hårddisken vara en flaskhals.

Ljudkvalitet
En anläggning som S5 har uppenbarligen många användningsområden, men för oss var det särskilt intressant att utforska ljudkvaliteten Våra förväntningar på Sonos-boxens ljudmässiga prestanda var egentligen inte speciellt stora, med tanke på att den inte är större än en förvuxen reseradio och inte kostar mer än en liten minianläggning.
Ändå blev vi positivt överraskade, främst av hur kraftigt ljud Sonos har lyckats få ut ur den kompakta enheten. S5 kan nämligen spela mycket högt och rent utan att tappa fattningen, tillräckligt för att den ska kunna användas till ”hemmafester” i barnrummet, eller överrösta dig när du sjunger i duschen. Bara detta är något som gör att S5 skiljer sig markant från många andra alternativ på marknaden.
S5 lyckas blåsa liv i musiken riktigt ordentligt och har en mycket fyllig bas, som nästan kan bli i mesta laget med en del slags musik. I många rum kan det helt enkelt bli för mycket bas, och man kan med fördel stänga av ”loudness-funktionen” som Sonos har aktiverat i fabriksinställningen. Då blir balansen bättre och basen mindre framträdande.
Längre upp i registret låter S5 rent och tydligt, men den har inte samma klarhet längst upp som man kan få med separata hifi-system. Vi hade kunnat tänka oss lite större briljans i diskanten, särskilt när vi lyssnade på akustisk och klassisk musik. En enda högtalare som den här lyckas naturligtvis inte heller måla upp samma ljudbild som en anläggning med två fristående högtalare, även om S5 faktiskt skapar en riktigt bra känsla av storlek och djup.
Sammantaget tycker vi att Sonos har fått till en bra kompromiss mellan pris och prestanda. Ett ännu bättre ljud hade nog gjort S5 oproportionellt mycket dyrare, och den är ju ändå inte tänkt att kunna ersätta en separat hifi-anläggning (då passar ZP120-enheten med inbyggda förstärkare plus ett par stativhögtalare bättre). Men för effektiv musikåtergivning i arbetsrummet, köket, sovrummet eller badrummet är S5 mitt i prick.

Annons

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild