TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Technics SL-1200G

Legenden gör comeback

Världens kanske mest kända skivspelare är tillbaka, förklädd som en DJ-spelare.

Av / 2016-12-12 - 08:38
Technics SL-1200G

Ljud & Bild tycker

  • Dynamiskt och lent ljud med massiv bas och omfångsrik ljudbild.
  • Dyr, väldigt dyr. Och behöver en dyr pickup.

Det vore ingen överdrift om man hävdar att Technics välkända skivspelare är både den mest berömda och den mest betydelsefulla grammofonen genom tiderna.
Alla har dansat, hoppat och diggat till ljudet av en Technics SL-1210. Vem vet hur många barn som avlats efter lite kelande till Careless Whisper som snurrat på en Technics-spelare sent en lördagskväll på den lokala puben?
Och den outslitliga skivspelaren har bokstavlig talat varit helt avgörande för skapandet en ny musikstil. På 70-talet uppfanns hiphopen på två Technics-skivspelare, med en DJ som mixade ihop två skivor till dansvänlig musik. Namn som Grandmaster Flash och Afrika Bambaataa la grunden till en helt ny musikgenre – och resten är, som man brukar säga, historia.
Även Technics-spelaren blev historia. Panasonic, som äger varumärket, la ner sin produktion av SL-1210 när DJ:s blev digitala och började spela CD-skivor och sedan övergick till MP3-filer. Då fanns det inte längre plats för en DJ-skivspelare.

Klassisk design.
Klassisk design.

Slängde maskinerna
Panasonic trodde att de var så färdiga med analoga spelare att redskapen som behövdes för att bygga SL-1210 förstördes och kasserades. Efter fler än 3,5 miljoner spelare var mycket av utrustningen så sliten att den inte gick att använda längre. Dessutom var efterfrågan så liten att jag kommer ihåg att flera butiker sänkte priset rejält för att bli av med de sista spelarna de hade på lager. Inget behov av att hålla igång tillverkningen, med andra ord
I dag kostar en begagnad SL-1210 ofta mer än den gjorde när den gick ur produktion 2010.
Men nu, mer än 40 år efter den första direktdrivna SL:en såg dagens ljus, är den tillbaka i samma välbekanta form. Eller rättare sagt: den ser likadan ut, men allting utom dammlocket är nytt på SL-1200G. Som kostar icke beskedliga 38 000 kronor.

Tonarmen har faktiskt höjdjustering.
Tonarmen har faktiskt höjdjustering.

 

Nylansering
Någon minns kanske att Technics lanserade en SL-1200GAE på CES-mässan i Las Vegas i januari 2016. Den byggdes bara i 1200 exemplar, och efter det stängdes maskinerna av och lamporna släcktes ned på fabriken. Alla skivspelarna såldes bara ett par minuter efter de gick att köpa. Trots att priset var fem gånger så högt som den ursprungliga modellen från 2010.
Technics bestämde sig sedan för att återuppta produktionen och ingenjörerna har berättat att de hade varit tvungna att göra nya gjutformar och verktyg för att bygga de 1 200 första. Så vad var väl mer naturligt än att fortsätta med tillverkningen när nu efterfrågan var så stor?

Nytt från grunden
Nya SL-1200G är praktiskt taget identisk med 1200GAE-versionen. Bortsett från tonarmsröret som inte görs i en magnesiumlegering, utan aluminium, och fötterna som har en annan gummiblandning.
Allt på spelaren är nyutvecklat, det är bara designen som är identisk med den legendariska föregångaren. Chassit är styvare och bättre dämpat. Topplattan av aluminium är mycket tjockare. En ny direktdriven motor med två rotorer är framtagen för spelaren och eliminerar kuggningen i den gamla som lät som pyttesmå korta variationer i hastighet.
Varvtalet styrs digitalt och är mer exakt än den gamla analoga hastighetskontrollen, och skivtallriken bättre dämpad med gummi på undersidan och en kopparplatta på toppen. Det har gjort skivtallriken helt död. Knacka på den med en penna så hör du ett dämpat klick. Knacka på den gamla skivtallriken så hör du hur ljudet ringer länge efteråt.
Med gummimatta på väger skivtallriken 3,6 kg.

Annons
Perfekt pitch.
Perfekt pitch.

 

Ulv i fårakläder
Den har till och med behållit pitch-kontrollen, stroboskopet och den blixtsnabba starten. Det svagt s-formade armröret har löstagbart pickup-skal, armbasen går naturligtvis att lyfta upp så att man får korrekt vinkel för olika nålar, och det ingår en 45-adapter som passar precis där den alltid har suttit, i en nedsänkning bakom skivtallriken.
Allt är precis som på den gamla. Bortsett från priset. Och ljudet.
Technics säger själva att SL-1200G inte alls är någon DJ-spelare. Trots direktdrift och pitch-kontroll. Det är en highend-spelare – inte bara sett till priset utan även till ljudet.
Det är inte svårt att hålla med om både och. Den kostar lika mycket som en Rega RP10 och klarar sig förvånansvärt väl. Jag skruvade fast en Nagaoka MP-150-pickup – eftersom det inte ingår någon från början – och blev milt sagt förvånad över hur mycket bättre det låter än i den gamla spelaren.
Ljudbilden är mer robust, med riktigt fet bas och strålande dynamik. Ett bergfast stereoperspektiv i kombination med en välvuxen ljudbild gav mig en riktig live-känsla med Dire Straits live-album ”Alchemy”.
Även med den relativt billiga (3 500 kr) Nagaoka-pickupen var ljudbilden öppen och tydligt fokuserad. Jag kunde varken se eller höra några hastighetsvariationer. Keith Jarretts Köln-konsert lät som om den kom från en CD-spelare, så precist ljöd den stora konsertflygelns toner i rummet. SL-1200G tål garanterat ännu bättre och dyrare pickuper för dem som vill gräva ut ännu mer ur spåren.
Jämfört med referensen, en Rega RP8 med en Dynavector Karat 17D2-pickup, är inte ljudbilden lika luftig och tredimensionell. Små detaljer i 2L:s inspelning av Tjajkovskijs Souvenir de Florence framträder inte lika väl och stråkarnas klang är gråare och mer färglös. Men man får ett intryck av att basen går djupare med Technics spelare, och den håller rytmen på ett exemplariskt sätt. Den påminner nästan lite om en Linn LP12, där spelglädje är mer i fokus än detaljupplösning.

Allt är nytt, bortsett från dammlocket.
Allt är nytt, bortsett från dammlocket.

 

Legendarisk
Funderar man på en ny skivspelare i den här prisklassen så finns det många att välja mellan. Fler än på många år faktiskt, fast det är knappast många som lär sätta Technics överst på listan över kandidater. Jag vågar säga att man tryggt kan göra det. För i den nya SL-1200G är det bara utseendet som påminner om föregångaren. Ljudkvaliteten är överlägset mycket högre, och spelaren förtjänar en så fin pickup som budgeten tillåter. Så bra är den faktiskt. Häng med i del två om ett par veckor, då ska vi testa SL-1200G med en ännu bättre pickup!

 

Du kan använda ännu bättre signalkabel om du vill.
Du kan använda ännu bättre signalkabel om du vill.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

1 reaktion på ”Technics SL-1200G”

  1. Kjell Eriksson

    Jag fortsätter med mina DUAL CS 741Q, ser inte någon anledning att byta. Skulle vara DUAL PRIMUS MAXIMUS då, men den görs ju bara i 100 ex och kostar väl 100 000 eller mer. Nu gör DUAL iaf andra direktdrivna spelare också. Kvalitet! Fram för raka tonarmar!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Full kontroll

Här är Denons lösning på Sonos-kaoset

Ljud & Bild