TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Test: TEAC TN-4D

Skivspelare för nybörjare

Teac är kanske inte mest kända för sina skivspelare, men den här kan sätta dem på vinylkartan

Av / 2019-11-04 - 11:23
TEAC TN-4D

Ljud & Bild tycker

  • Stor och fyllig ljudbild med varm klang. Enkel skötsel, bra byggkvalitet och inbyggd USB- och linjeutgång.
  • Rent dynamiskt är den lite anemisk. Behärskad bas ur linjeutgången.

Teac vem då? säger du kanske. De är förmodligen mer kända för sina bandspelare under Tascam-märket, och då främst i studiosammanhang, men de har också en mer kommersiell avdelning som ägnar sig åt mer normala hifi-produkter. Teac är till exempel en av få tillverkare som fortfarande gör kassettdäck, men även svindyr highend i Esoteric-märket.

Men skivspelare, det har de inte sysslat med speciellt länge.

På senare tid har de gjort – eller låtit göra – ett par enkla skivspelare med Bluetooth och inbyggd phono-förstärkare. Ett par av dem har vi testat och de är faktiskt inte dumma alls. Vi skulle nog hellre rekommendera en spelare från Rega, Reloop eller Pro-Ject i de lägre prisklasserna, men den här gången måste vi erkänna att Teac har lyckats.

Teac förlitar sig på expertis från japanska SAEC och amerikanska Sumiko för tonarmen respektive pickupen. Resultatet är över all förväntan.

Direktdrivna Teac TN-4D har elektronisk hastighetsväxlare och inbyggt phono-steg med digitalomvandlare. Så att man både kan koppla den rakt i en vanlig förstärkare och digitalisera LP-skivorna till en bärbar dator via USB. Det går också att koppla förbi phono-steget (som har op-ampar från New Japan Radio Corporation för att ge ett bättre ljud) till ett separat phono-steg. Om man vill ha ännu bättre ljud.

Annons

Skivspelaren känns solitt byggd. Det är lite tyngre än en Rega Planar 2 och levereras i svart eller valnötsfaner, med en Sumiko Oyster MM-pickup förmonterad på ett avtagbart pickup-hus.

Det är inte vanligt att hitta tonarmar av den här kvaliteten i den här prisklassen. Armen är som sagt byggd åt Teac av SAEC Corp, som är kända för sin knivsegg-liknande pivotupphängning. Poängen är minimal friktion utan motstånd i vertikal, diagonal eller horisontell riktning.

TN-4D startar omedelbart när man vrider strömbrytaren till 33 och det går inte att känna eller höra vibrationer eller cogging från motorn.

TN 4D B Front 63631
Teac TN-4D finns även med svart pianolack. Foto: TEAC

Fylligt ljud och varm klang

Ljudbilden är stor och fyllig och klangen är varmt och inbjudande som en ljummen sommardag – men inte utan att det dyker upp en liten skur emellanåt. Ljudet från skivorna är väldigt behagligt, pianon klingar fint och gitarrer har bra snärt. Röster låter vackert oavsett musikstil.

Med jazz och klassiskt kommer klangnyanserna fram fint i den varmt klingande ljudbilden, men pop och rock saknar lite dynamisk snärt för att låta övertygande. Sådant kan naturligtvis bli bättre med en ännu bättre pickup, men den dynamiska kontrasten är en aning begränsad jämfört med en Planar 2. En Reloop Turn3 med Ortofon 2M Red låter öppnare och ljudet är mer fokuserat.

Växlar man från spelarens inbyggda phono-steg till ett separat – till exempel Rega Fono MM – blir ljudet mer fokuserat och basen, som annars är lite behärskad, får mer kraft och dynamisk spänst. Det går absolut att få ut mycket mer ur Teac-spelaren.

Antagligen är även MM-ingången i en receiver eller tvåkanalsreceiver bättre än den inbyggda, som främst sitter där för att det ska vara enkelt att komma igång med vinyl, den bidrar i övrigt inte med några ljudmässiga uppenbarelser.

TN 4D WA Rear N9999x9999.png 63632
Foto: TEAC

Slutsats

Teacs användbara skivspelare är inte att förakta. Den är välkonstruerad och låter fint – kanske lite väl fint, men många tycker om när musiken är behaglig. Du kan få mer liv och tryck på andra håll, men Teac TN-4D är ett intressant alternativ, med en bergfast och fyllig ljudbild, USB-utgång och inbyggda phono-steg, som har stor potential att ge skivsamlingen ett riktigt bra ljud.

Karakter
TEAC TN-4D
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild