Danska Tangent Audio gör inte saker och ting på samma sätt som de flesta andra. I en tid där bara den dyraste och tyngsta utrustningen levereras som separata komponenter, erbjuder de kombinationer med för- och effektförstärkare till fickpengspriser – och i miniformat.
Vi har tidigare testat förstärkarkombinationen Tangent Preamp II/PowerAmpster II. Nu har turen kommit till seriens digitalomvandlare, Tangent DAC II.
DAC II har samma miniformat som förstärkarna, så att enheterna kan kombineras och staplas som man vill. Varje komponent är 19,5 cm bred, 19,4 cm i djup och 7 cm hög. I serien finns även en CD-spelare och en radio med FM och DAB, så det går att sätta ihop ett riktigt racksystem.
Kan användas på tre sätt
DAC II är ganska mångsidig. Den kan användas som en ren digitalomvandlare, men eftersom den har volymkontroll och kan ta emot upp till fem signalkällor så ligger det nära till hands att använda den som en förförstärkare eller hörlursförstärkare. På så sätt kan den bli ett alternativ till Preamp II, som får nöja sig med en enda digitalingång men däremot har tre analoga ingångar, inklusive en skivspelaringång.
Tangent DAC II har enbart digitala ingångar. Det finns två optiska, en koaxial och en USB-host-ingång, vilket innebär att omvandlaren kan användas som ett externt ljudkort för en dator. USB-portar håller på att bli sällsynta, så Tangent ska ha beröm för att ha tagit med en sådan. Men för de flesta skulle en HDMI-ingång vara mer användbar.
AptX HD – men inte Lossless
Många kommer förmodligen aldrig att behöva de många ingångarna, utan i stället streama musiken trådlöst till omvandlaren från mobilen. I så fall blir det i komprimerad kvalitet med förluster via Bluetooth. Men åtminstone med det ganska hifi-vänliga AptX HD-protokollet. Det nyare AptX Lossless stöds tyvärr inte.
Nätverksfunktioner får du leta förgäves efter, så glöm allt om förlustfri streaming från mobil eller NAS-disk.
Ljudkvalitet
Eftersom Tangent DAC II kan fungera som en komplett förförstärkare fick den sättas ihop med effektförstärkaren NAD C298 i mitt system. Det är en tämligen orealistisk kombination eftersom NADen kostar nästan 10 gånger så mycket som Tangenten, men det gör det lättare att bedöma styrkor och svagheter eftersom slutsteget tillför mycket mindre färgning och påverkan.
Tangent DAC II är en av de billigaste digitalomvandlarna vi har testat på åratal. Och undantagen, till exempel Cayin RU6, har varit små omvandlare som stoppas in i USB-porten.
Men det finns ingen anledning att oroa sig. Billiga DAC II låter riktigt bra. Första intrycket är en öppen och nära ljudbild som tar fin plats i rummet framför högtalarna. Och en känsla av ”det här kan jag leva med”!
I mer allmänna termer har Tangent DAC II en bra balans i ljudbilden, där inga tonregister dominerar eller verkar tillbakadragna. Basen är härligt slagkraftig och diskanten är tydlig utan att vara skarp.
I takt med att lyssningen fortskrider med bekanta låtar (och omväxlande med NAD C658, som i normala fall fungerar som förförstärkare i anläggningen), blir det lättare att identifiera Tangents ljudmässiga kännetecken.
DAC II gör väldigt mycket helt strålande. Och det direkt ljudet fungerar fint med popmusik.
Överblick
Men det är kanske bäst att låta det stanna vid det. När musiken blir mer komplex förlorar Tangenten lite av överblicken och blandar ihop rumsakustik och instrument, och perspektivet (som faktiskt är riktigt fint med enklare akustisk musik) kollapsar.
Intressant nog är detta mycket likt vår upplevelse av förstärkarkombinationen Tangent Preamp II/PowerAmpster II.
Är det då något problem? Det är uppenbart att jobbet kan göras bättre: vi har att göra med en av de billigaste hifi-komponenterna som går att köpa för pengar. Men den finns, och det betyder att man kan börja lyssna och experimentera. Och i takt med att kvalitetskraven växer så växer även insikten att man måste betala motsvarande mer. Nästa steg kan till exempel vara en FiiO K9 Pro ESS.
Tangent DAC II är inte den ultimata digitalomvandlaren, men den kan vara en gateway drug till ett riktigt hifi-beroende. Och det är förstås en bra egenskap. Och när den dagen kommer att den inte längre ingår i den riktiga anläggningen så kan den bli en utmärkt hörlursförstärkare på skrivbordet.
Slutsats
Tangent DAC II är en bra och billig digitalomvandlare som kan användas till allt möjligt. Den är av förklarliga orsaker inte i samma klass som många av de betydligt dyrare DACarna vi har testat, men om du har en förstärkare helt utan digitalingångar så är den en enkel uppgradering. Och kommer också att vara en uppgradering av de digitala ingångarna på de flesta mellanklassförstärkare. Vad Tangent inte har är nätverksfunktioner. Att spela upp filer från en NAS-disk är uteslutet, detsamma gäller tillgång till streamingtjänster. Då måste man investera i en separat streamingspelare. Till exempel Argon Solo.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser