TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Rotel Michi S5

Highend-referensljud

Stereoförstärkaren i Rotels nya Michi-serie är kanske den allra bästa i sin klass.

Av / 2020-05-06 - 00:00
Rotel Michi S5

Ljud & Bild tycker

  • Två kanaler med rå kraft, raffinerad och dynamisk med ett enormt spektrum av klangfärger. Driver det mesta i högtalarväg.
  • Vikten.

Allt tvivel försvann efter de två-tre första låtarna. Efter det var allt en ren tour de force för Rotels stereoförstärkare i den pånyttfödda Michi-serien.

Glädjande nog låter den lika bra som de två 1,08 kW potenta monostegen i samma serie, kostar hälften så mycket och har massor av kraft som räcker för de flesta högtalare jag kan komma på.

Rotel Michi S5 är stereoversionen av Michi M8. Där de två kanalerna är hopkopplade till en. S5 är helt enkelt versionen där de två kanalerna är frånkopplade varandra till stereo.

Så de är likadana, bortsett från effekten. Stereoversionen Michi S5 lämnar 2 x 500 i 8 ohm i varje kanal, mot monoversionens 1080 watt. På insidan hittar man samma dual mono-krets, konfigurerad i stereo, och två balanserade och två obalanserade ingångar på baksidan.

Alltså finns det ingenting som säger att ljudkvaliteten ska vara annorlunda. Kanske så länge man inte ska driva ett par seriöst tungdrivna högtalare.

Annons

Michi S5 ger exakt samma haksläpp som två monoblock. Den dynamiska kontrasten kan göra att man tappar andan och jag svär på att även små högtalare växer sig maffigt stora med en S5 som motor.

Skruvar man av det pansarliknande topplocket på en S5 så hittar man samma egenutvecklade 2200 VA-transformator, en kondensatorbank på hela 188 000 uF och i slutet av alltihop 32 utgångstransistorer.

Chassiet är samma som på monoversionen M8 och alltihop väger nästan 60 kilo. Det finns inga handtag, potmetrar eller knappar för något annat än val mellan de balanserade och obalanserade ingångarna. Det ingår en fjärrkontroll för att konfigurera displayen på fronten. Den kan visa uteffekten i båda kanalerna, antingen som spektrumanalys av effekten eller som en digital VU-mätare. Fjärrkontrollen måste också användas om man vill dämpa eller släcka ljuset i displayen.

Precis som med M8 måste man använda fjärrkontrollen om man vill konfigurera den för IP-styrning över nätverket via ethernet.

Michi S5 stereo scaled 1

Sublim finess och explosiv dynamik

Stereoversionen av Michi-serien ligger i samma prisklass som Hegel H30 och McIntosh MC312, men med 500 watt per kanal är den mer potent än dem båda. Det finns nämligen inte många 2 x 500-watts förstärkare där ute. Så hög effekt per kanal hittar man i normala fall bara i monoblock.

Michi S5 Stereo bak scaled 1
Balanserade ingångar, men förstärkaren har inte helt balanserade kretsar.

McIntosh MC462 är det närmaste vi kommer, av de förstärkarna vi har testat. Med sina 2 x 450 watt ställer den upp i samma klass – fast inte i samma prisklass eftersom den är nästan dubbelt så dyr.

Och då närmar vi oss pudelns kärna. Rotel Michi S5 kostar inte småpengar precis, men den är ändå ett fynd. För var annars får man lika mycket rå kraft omgivet av så många lager finess och musikalisk magi?

Michi S5 Stereo Internal
Tämligen fullt på insidan när man ska ha plats för en 2,2 kVA-transformator, 188 000 uF och 32 utgångstransistorer.

Förstärkaren testades i stort sett med samma högtalare som monoblocken M8. Alltså Martin Logans hybridelektrostater Electromotion ESL X, men även Audiovector SR3 Raw, som är en specialversion av Audiovectors flaggskepp i SR3-serien.

Upplevelsen av S5 med olika högtalare var på pricken lik den med de två M8-blocken. Man presenterades för en ovanligt finmaskig och raffinerad ljudbild med en explosiv dynamik som gör ont rent fysiskt.

Det är inte bara hur instrument och sångröster låter som är häpnadsväckande bra, utan också hur det finns plats för luft runt dem i ljudbilden.

Jämfört med upplevelsen av en McIntosh-förstärkare är ljudet tightare och basen lite bättre definierad. Introt i Kari Bremnes välkända låt Månens kraft sparkade nästan i andan ur mig när trummorna pumpade på i testrummet. På samma gång lät rösten skönt silkeslen och klangerna från alla slagverk i ljudspåret var extremt fokuserade.

Gåshuden svepte fram när Sondre Bratlands distinkta sång lade på klang på Iver Kleives toner från Födelsekyrkan i Bethlehem. Om man inte blir berörd av en sådan levande återgivning av musik så har man ett hjärta av sten. Just det här spåret låter vackert med andra förstärkare och högtalare också, men Rotel-förstärkarens totala kontroll över de lägsta oktaverna, och det enorma djupet den skapar i ljudbilden, fungerar som en tidsmaskin för själen.

Inget test utan Keith Jarrett, den här gången Up For It som ger just den feeling man är ute efter när man sätter på en välproducerad jazztrio. Musikerna kommer närmare och bildar en trovärdig tredimensionell scen i rummet. Där man kan höra varje liten nyans av basspelet, de små viktlösa tonerna från trumvispar på en cymbal och djupet i klangen på en konsertflygel.

Slutsats

Rotels nya stereoförstärkare i Michi-serien är kanske det bästa köpet av alla stereoeffektförstärkare. Det finns andra från McIntosh, Mark Levinson, Gryphon, Ayre, Audio Research, med flera, som har kvaliteter man lätt uppskattar. Men få om någon kombinerar så mycket rå kraft med lika mycket klang och finess som Rotel Michi S5.

Det är inte utan att man ser fram emot fortsättningen. En mindre effektförstärkare, en integrerad förstärkare, kanske ett phonosteg? Man kan alltid hoppas.

Michi S5 stereo P5 scaled 1
För- och effektförstärkarna i Michi-serien.
Karakter
Rotel Michi S5
High End
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild