TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Rega Planar 8

Det åttonde underverket

Rega Planar 8 är bäst i klassen och har en ljudkvalitet som utmanar väsentligt dyrare skivspelare.

Av / 2019-01-21 - 16:15
Rega Planar 8

Ljud & Bild tycker

  • Fyllig klang med potent bas, skarpt fokus stor detaljrikedom. Skapar en enorm ljudbild med Apheta 2.
  • Dammlocket är opraktiskt och pickupen sitter utsatt och har minimalt skydd.

Två av de bästa skivspelarna vi har testat skiljer sig fundamentalt från de flesta andra, men lyckas ändå lyfta ljudet till en nivå som ligger över det normala i prisklassen.

Rega RP8 – och RP10 – skiljer sig från andra spelare genom att ha ett superstyvt lättviktschassi och en oslagbar tonarmskombination.

Nu är Planar 8 här. Efterträdaren till RP8, och bättre än både RP8 och RP10. Inte bara lite, utan mycket bättre. Det här faktiskt den bästa skivspelaren jag har testat för de här pengarna, och jag tror att det blir svårt att hitta en bättre kombination av spelare, tonarm och pickup.

Planar 8 bygger vidare på Regas lättviktsprincip men är inte någon uppdatering utan en helt ny modell där i stort sett allting är nytt. Jämfört med föregångaren RP8.

Sandwich-chassiet är ännu lättare, men 30 procent styvare än tidigare. Tonarmen har ett nytt lager med ännu bättre toleranser, glastallriken är laminerad i tre lager och kablarna är förbättrade.

Annons

Dessutom ingår den nya Neo-strömförsörjningen, som styr 24V-motorn med en exakt DSP-krets.

Rega Planar 8 48955
Dammlock? Snarare en dammplatta. Foto: Rega

Tre vägar att gå

Man kan göra på tre grundläggande sätt när man ska konstruera en skivspelare. Förr i tiden var en fjädrande upphängning, eller åtminstone gummisnoddar, ganska vanlig. En metod som Linn, Dual och Thorens var de främsta representanterna för. Fjädringen skulle göra skivspelaren mindre känslig för resonanser, men gav inte alltid optimal timing och rytm.

Den andra metoden är massa. Mycket massa. Blytunga chassin med enorma skivtallrikar av stål, glas eller mässing skulle absorbera alla resonanser. I en del fall absorberade de lite av dynamiken också.

Rega satsade däremot på en mer ekonomisk variant, med låg massa, och alla spelare de har gjort har alltid befunnit sig i lättviktsklassen. Tanken är att ett lätt, styvt och dött chassi med låg massa inte ger resonanser någon plats att fortplanta sig. Det ska ge ljudet en mer levande dynamisk kontrast, snabbare transienter och bättre fokus.

Av våra tester att döma så är Rega definitivt inne på rätt spår, och vi har länge ansett RP10 vara en av de finaste skivspelarkonstruktionerna som någonsin har gjorts.

Lätt chassi och högre roterande massa

Planar 8 bygger på samma grundläggande idé. Sandwich-chassiet är lättare än i föregångaren RP8 och det ingår inget yttre chassi som håller dammlocket på plats.

Rega har hoppat över locket och levererar i stället en speciell plexiglasplatta som läggs över och täcker tonarmen och skivtallriken. En klart mindre praktisk lösning, speciellt som det inte finns någon naturlig plats att göra av locket. Fast vad gör man inte att för att eliminera alla potentiella källor resonanser.

Chassit är gjort med en skumkärna i mitten som laminerats med två lager HPL (High Pressure Laminate) och förstärks av två perforerade stag av fenolmaterial som ska dämpa oönskade energiöverföringar.

En treskikts laminerad glastallrik utgör spelarens massa. Den vilar på en innertallrik av aluminium, som drivs av en nyutvecklad rem (EBLT) som är mycket mer precist tillverkad och immun mot deformation eller försvagad elasticitet.

Lagret som den roterande massan vilar på är också nytt. Med en härdad stålaxel i ett mässingslager.

Rega Planar 8 III 48954
Skivtallrik av tre lager laminat, lättviktschassi och pur perfektion. Foto: Rega

Ny tonarm

Skivspelaren finns i flera konfigurationer. Alla har den nya RB880-tonarmen av aluminium och stål, med en precisionsupphängning som har toleranser på mindre än en tusendels millimeter. Motvikten av stål är ny, liksom kablarna, men tonarmen är fortfarande inte justerbar i höjdled utan mellanläggsskivor.

Flera konfigurationer

Den separata strömförsörjningen med hastighetsomkopplare ingår till alla Planar 8-konfigurationer. Skivspelaren går att köpa utan pickup för 23 000 kronor eller med den nya MC-pickupen Ania som vi blev så förtjusta i när vi testade Planar 6. Då kostar den 30 000 kronor.

Vårt testexemplar var utrustad med den påkostade Apheta 2. En MC-pickup i ny utgåva, med pickuphus i ett stycke anodiserad aluminium och minimal rörlig massa. Pickupen har en neodym-magnet och handlindade spolar i ett styvare hus. Enligt Rega ska det ge både bättre spårningsegenskaper och bättre detaljåtergivning.

Fyllig och dynamisk

Det är inga problem att använda Planar 8 med andra pickuper än Regas egna. Men den förmonterade Apheta 2 gör ett enastående jobb och passar ypperligt för de som vill ha en skivspelare med gnistrande dynamisk kontrast – och detaljrikedom.

Jag har redan nämnt att den är bättre än RP8, och antagligen bättre än den dyrare RP10. Den senare får antagligen en arvinge i en Planar 10, men till dess är det här den bästa skivspelaren vi har hört i prisklassen. Här är anledningarna till det:

Jämfört med den dyrare Technics SL-1200G – eller den billigare Planar 6 med Ania-pickupen för den delen – så låter Planar 8 med Apheta 2 öppnare – och förvånansvärt potent i basen.

Basgången och trummorna i Dire Straits klassiska Love Over Gold är mer närvarande längre fram i ljudbilden, och gitarrklangen är varmare, fylligare och bättre fokuserad än med Planar 6. 8:an går hörbart djupare i basen än 6:an och matchar Technics basdynamik. Inkopplad till Regas enastående MC-phonoförstärkare Aura Reference är ljudbilden enorm, med ett stereoperspektiv som är skrämmande brett. Bob Dylans The Man In The Long Black Coat från albumet Oh Mercy låter mycket mer realistisk än den plattare CD-versionen. Det är inte bara rösten som ligger närmare i ljudbilden, gitarren och munspelet svävar i ett stort tredimensionellt rum framför mig, med nästan holografisk realism.

Jag hade kunnat tänka mig aningen mer öppenhet och luft allra längst upp i diskanten, men det kräver nog en ännu dyrare pickup. För när Radka Toneffs The Moon Is A Harsh Mistress flödar ut ur högtalarna är det knappast ens av akademiskt intresse.

Då är det den magiska och själfulla musikförmedlingen som gäller. Och där är Planar 8 en fullträff.

Slutsats

Rega Planar 8 är inte billig alls, men den är ändå ett av de bästa köpen för entusiastiska musikälskare som har en vinylsamling. Tillsammans med den monterade pickupen skapar den musikalisk magi på en ny nivå i prisklassen, och jag är bannemej inte säker på att den dyrare RP10 är bättre när det gäller ren musikförmedling. En Planar 6 är ett bra alternativ för de som har en mindre budget, men kan man sträcka sig till en 8:a så går man från trappuppgången rakt in i himmelriket.

Karakter
Rega Planar 8
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

En dansk juvel

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Ljud & Bild