Vilken prisklass man än befinner sig i så går det inte att komma undan skivspelarna från Rega. Ända sedan sjuttiotalet har de gjort några av de absolut mest välljudande på marknaden och genom åren har de även utökat sin portfölj från bra budgetspelare till påkostade highend-modeller.
Men den mest legendariska av dem alla är kanske Planar 3, ett slags gyllene mittpunkt i Rega-katalogen och den som i dag mest liknar originalet från sjuttiotalet.
Planar 3 – eller P3 som den också kallas – har ändrats, förbättrats, uppgraderats och förfinats många gånger sedan originalet såg dagens ljus. Det har funnits specialmodeller och olika färger och upplagor som har gjorts i begränsat antal. Men grundreceptet har alltid varit detsamma. En synkronmotor driver en skivtallrik med en gummirem. På toppen vilar en genomskinlig skivtallrik med en filtmatta. Till höger sitter en rak och styv tonarm. Med tre skruvhål för Rega-pickuper. Ett dammlock täcker alltihop. Så kan man beskriva otaliga skivspelare. Inte bara de som kommer från Rega.
Men Regas är lite speciella. Framför allt de dyrare versionerna, som vi måste erkänna att Planar 3 tillhör. Trots det enkla grundreceptet är den byggd med hög kvalitet, in i minsta detalj. Det minst påkostade är kanske den svarta lacken som är ganska generisk, men allt från lager, motor, skivtallrik och inte minst tonarmens precisa upphängning och goda dämpning är i paritet med – och i vissa fall bättre än – vad man kan hitta i highend-klassen. Alltså mycket dyrare skivspelare än Planar 3.
Om man undrar var någonstans i sortimentet som Planar 3 placerar sig så kan det vara bra att veta att allting börjar med den budgetvänliga Planar 1. Som levereras redo att spela direkt när man tar upp den ur kartongen – och som även finns i en version med inbyggt phonosteg. Den kan kopplas in i ett par aktiva högtalare och passar in i vilken anläggning som helst, även om man – eller förstärkaren – inte redan har ett phonosteg.
Nästa steg upp på stegen är Planar 2, som är mer påkostad med en lite bättre tonarm och som kan levereras med en ännu bättre pickup.
Sedan kommer Planar 3, som vi senast testade i en 50th Anniversary Edition. Den var utrustad ungefär som Planar 6. Alltså en skivspelare som är mycket dyrare än Planar 3. 50-årsutgåvan hade en separat strömförsörjning, en förmonterad Rega Exact MM-pickup och var klädd i snygg valnötsfaner.

Planar 3 RS
Eftersom den modellen bara tillverkades i begränsat antal 2023 så är den både ur produktion och svår att hitta i butik. Svaret har varit antingen en Planar 3, eller den dyrare Planar 6 med separat strömförsörjning. Men nu kommer Planar 3 i en RS-version. En Rega Special. Som är mycket billigare än Planar 6. Den tar vid där jubileumsversionen slutade, men här är valnöten ersatt av en mycket klädsam grå metallic-färglaminering på Regas lätta och styva HPL-plint (High Pressure Laminate) med förstärkning på över- och undersidan – som annars är reserverad för de dyrare modellerna Planar 6, Planar 8 och Planar 10.

RS är alltså så nära man kan komma Planar 6 utan att betala lika mycket pengar. Och det ingår en Neo PSU MK2-strömförsörjning, med en hastighetsväxlare på en knapp.
Med den externa strömförsörjningen får man en mer stabil rotationshastighet och bättre ljud. Den har även manuell justering av hastighet, om man skulle behöva det. Till exempel om man byter rem någon gång.
Rega RB330-tonarmen har fått en ännu bättre pickup. Det är den mellersta av tre pickuper i Regas nya Nd-serie, som har en pytteliten neodymmagnet i stället för en konventionell ferritmagnet.

Nd5 MM-pickup
När vi pratade med Regas Roy Gandy om den nya Nd pickup-serien berättade han att tanken var att bygga pickuper som var kompakta och lätta, alltså hade låg massa, men med starkare magnetisk energi.
”Problemet var att vi inte fick den magnetiska energin vi letade efter med neodymmagneter. Alla kliade sig i huvudet och kunde inte förstå varför vi inte fick mer magnetisk energi, för neodym ska ju vara starkare än vanliga ferritmagneter.”
”Vi hade kunnat göra själva magneten ännu större, men det hade förstört syftet med att använda neodym från början. Så vi konsulterade en expert på magneter. Jag skojar inte, sådana finns faktiskt. Han berättade för oss att vi inte hade rätt verktyg för att magnetisera neodymmagneter med tillräckligt med magnetism för att låta oss kombinera små magneter med mer kraft. Lösningen var uppenbar: Vi behövde en kraftfullare magnetiseringsmaskin, och när den fanns på plats fick vi äntligen ett kraftfullt magnetfält från en mindre massa än vad vi skulle ha fått med en ferritmagnet.”

Neodym används i instegsmodellen Nd3, som levereras med Planar 3, i Nd5 som kommer med Planar 3 RS och i den dyrare Nd7. Som bland annat kan levereras till Planar 6 och Planar 8. För att hålla massan så låg som möjligt använder pickupernas spolar 38 mikron tunna trådar som är lindade 1275 varv, till skillnad från 1800 på den utgående Exact-pickupen.
De tre MM-pickuperna är i grunden lika, men upphängningen och nålslipningen är mer påkostad i de dyrare versionerna. Nd5 är en gyllene medelväg. Med en MM-pickups enkla belastning (47 kohm) och höga utspänning på dryga 5 mV kan skivspelare med en Nd-pickup kopplas till vilken förstärkare som helst som har en MM-ingång. Vilket är phonoingången som de flesta förstärkare normalt har.

Nästan klar att använda
När man packar upp spelaren ur kartongen ska man börja med att hitta monteringsanvisningen. Den är lika överskådlig och enkel att använda som själva skivspelaren, och följer man anvisningarna så kan det inte gå fel.
RB330-armen har pickupen förmonterad så allt man behöver göra är att ställa in nåltrycket på 1,75 g och justera den magnetiska antiskatingen till motsvarande värde. En Reference EBLT-silikonrem är förmonterad på innertallriken som drivs av en handjusterad 24 V synkronmotor.

Sedan lägger man bara på den 12 mm tjocka glastallriken och filtmattan på toppen, sätter fast på dammlocket och kopplar in NEO PSU MK2-strömförsörjningen och den förmonterade phonokabeln till förstärkaren.
Sedan är man reda att börja spela musik

Precision
Med den externa NEO PSU MK2-strömförsörjningen är rotationshastigheten mer exakt än på en Planar-spelare med bara en vanlig väggtrafo. Våra mätningar visade att 33-varvshastigheten hade en avvikelse på -0,13 procent, alltså praktiskt taget ingenting och absolut godkänt. Frekvensvariationer – eller wow and flutter – uppmättes till 0,20 procent, vilket också ligger väl inom acceptabla gränser.
Musikaliskt fulländad
Precis som i tidigare tester av Regas skivspelare, speciellt de dyrare varianterna som 50th Annniversary Edition och uppåt, märkte vi att även den här har ett omisskännligt starkt rytmiskt driv.
Den levererar basdynamiken i Dire Straits Private Investigations med en övertygelse som man bara kan glömma att få med billigare skivspelare. Trummorna hotar med att dundra ut ur högtalarna och ta med sig baselementet, Planar 3 RS levererar verkligen bas med ovanlig kombination av kraft och precision.
Det gäller inte bara slagverk, utan även kontrabasar och konsertpianon, där de lägsta oktaverna återges med en styrka och auktoritet som för tankarna mer till Rega Planar 10, Linn Majik LP12 och Technics SL-1000R.

Så solid är faktiskt den rytmiska positionen och den dynamiska kontrasten från Planar 3 RS.
Med Jan Gunnar Hoff-ensemblen, med spelaren kopplad till phonoingången på en Hegel H190V, flödar pianotonerna in i rummet utan ansträngning och det går knappt att inbilla sig någon form av färgning eller betoning i hur pianot återges.
Den nya Nd5-pickupen påminner mer om en dyr Moving Coil-pickup, eftersom den har en öppenhet och transparens som är sällsynt för Moving Magnet-pickuper i den här prisklassen.
Med spelaren i phonoingången på en Yamaha A-S3200, och med den nysläppta pressningen av Miles Davis Birth of the Blue från 1958, levereras musiken med en värme och en fyllighet som får inspelningen att låta ny och fräsch.

Bill Evans pianotoner låter så up to date att man knappt skulle kunna tro att inspelningen är över 60 år gammal. Det kanske saknas lite i toppen, eftersom diskanten är lite muted om man jämför med nya inspelningar, men det är knappast spelarens fel.
Lyssna bara på titelspåret från Jan Gunnar Hoffs Polarity. Den kristallklara inspelningen breder ut sig med en skala och ett djup som jag inte kan minnas att jag hört från en Planar 2 eller 3 med Regas Elys- eller Exakt-pickup. Någonsin.
Slutsats
Det ligger nära till hands att tro att den nya pickupen spelar en större roll än man kanske skulle kunna tro, och i kombination med Neo-strömförsörjningen känns Rega Planar 3 RS som det bästa köpet i prisklassen. Med god marginal. Du kan inte hamna fel med Planar 3 RS, som är en fulländad skivspelare, utan brister, som kommer att leverera ljudkvalitet du annars skulle få betala mycket mer för. Rekommenderas varmt.

Läs hela artikeln med LB+
Erbjudande - 1 månad 79:-
Prova LB+ i en månad för 79:-
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
LB+ Total 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till fler 7 800 produkttester!
- Nyhetsbrev varje vecka med de senaste nyheterna
- Bra rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Tidningen i digitalt format – nytt nummer varje månad
- L&B TechCast – en podd från L&B
- Inaktiverade annonser
- L&B+ Video – häng med L&B-redaktionen bakom kulisserna på de stora teknikmässorna och mycket mer!