Att hitta en butik som har skivspelare i sortimentet har sällan varit lika enkelt som nu. Nu för tiden har även de stora elektronikkedjorna grammofoner på ”hifi-avdelningen”. LP-skivor har dykt upp på bensinstationer och släpas fram från källare och vindar, och det är goda tider för de som bygger skivspelare.
Det har inte sålts så många skivspelare på 25 år som det gör nu, och samtidigt släpps det mer och mer ny musik på vinyl.
För förstagångsköparna finns det mycket att välja mellan. Och det gäller även för dem som dumpade sina skivspelare när CD-skivorna gjorde sitt intåg på 80-talet. Oavsett om intresset är nytt eller har återuppstått så behövs det något som snurrar LP-skivorna.
Många kommer att välja en modell från Pro-Ject, Thorens eller Rega. De finns från ungefär 3 000 kronor ända upp till det tiodubbla, och är lätta att hitta i många olika butiker.
Uppiffad version
Ett av märkena, engelska Rega, har nyss bytt ut sina modeller i den lägre prisklassen mot helt nya. Det allra mesta är förändrat i 2016-versionerna och modellen i mitten, Planar 2, ser ändå nästan precis likadan ut som sin föregångare. Priset gör att den hamnar strax ovanför de allra billigaste budgetspelarna och konstruktionen är mycket mer förtroendeingivande.
Den bygger på ett nytt lättviktschassi i laminerad akryl, men saknar avstagningarna som finns i den nästan dubbelt så dyra Planar 3. Som den påminner mycket om. Planar 2 har också en tunnare (10 mm) glastallrik, en enklare RB220-tonarm utan viktskala och antiskating (den är automatisk) och en mycket billigare pickup: Rega Carbon. I stället för Elys 2, som Planar 3 går att köpa med. Motorn är också enklare och kabeln av lägre kvalitet.
Allt detta är detaljer, men viktiga detaljer eftersom en skivspelare är ett känsligt instrument. Därför är det lätt att tro att den billigare spelaren får storstryk av den 4 000 kronor dyrare storebrodern som har finare pickup, tonarm med snävare toleranser och ett välstagat chassi.
Men det får den inte.
Sida vid sida är de så lika att man måste titta efter noga för att se var Rega har snålat in på Planar 2 jämfört med Planar 3. När musiken strömmar ur högtalarna och man växlar mellan de två skivspelarna är det enkelt att höra skillnaderna. Det finns flera sådana, fast de är inte så stora att ljudet från den billigaste modellen ligger långt efter det från den dyraste.
Det är nämligen inte bara designen som är snarlik, ljudkaraktären är förbluffande likartad.
Stort och dynamiskt ljud
Rega-spelarna låter musiken andas mot en bakgrund med ytterst lite brus, och rytmer har en bra dynamisk kontrast utan att musiken känns påträngande. Ljudbilden är stor och basen är livlig på båda, men den mer kostsamma modellen har bättre kontroll och mer övertygande djupbas. Den hämtar också fram fler klangnyanser och detaljer – och har bättre rytmisk kontroll.
Röster har mer klangbotten och ljudbilden verkar mer tredimensionell när man lyssnar på Planar 3. Fast skillnaderna är inte stora. Den betydligt billigare spelaren låter mer öppet, mer fokuserat och mer rytmiskt stabilt än Pro-Ject Essential II USB som ligger i samma prisklass.
Lägger man på Neil Cowley Trio på Planar 2 så märker man först att basen är mer närvarande, med större dynamisk kontrast. Byter man till ren pianomusik, som 2L-inspelningen med Jan Gunnar Hoffs ”Living”, är pianoklangen både skarpare och fylligare med Rega-spelaren. Pianot låter dessutom större och klangbilden är ljusare, med tydligare fokus på de högsta oktaverna.
Föga överraskande är Planar 3 ännu bättre, och ger lyssnaren större insikt genom ett större fönster mot musiken.
Komplexiteten i klangen från Trondheimssolistenes många stråkar är mycket välfokuserad med samtliga tre skivspelare, med fördel för Planar 3 och Planar 2 strax efter. Marianne Thorsens soloviolin är tydligt markerad framför stråkarna i bakgrunden och klangens kontrast är större med båda Rega-spelarna. Pro-Ject har varmare klang och lite mer klangfyllighet i mellanregistret än Planar 2, men inte samma fokus.
Rega Planar 2 kommer närmare ljudet från Planar 3, och med enkla grepp och lite extra pengar kan man komma ännu närmare. Byt ut Carbon-pickupen mot en Elys 2 och lägg på en ullmatta i stället för filtmattan som ingår. Då kommer man ännu närmare, utan att ha lagt lika mycket pengar som vad en Planar 3 kostar.
Vår största invändning är paradoxalt nog att Planar 2 är så enkel. Det betyder att den är oerhört enkel att sköta, men jag föredrar att ställa in nåltrycket med en skala. Det går inte här. I stället måste man vrida motvikten ett helt varv för att förhoppningsvis hamna på precis 2 gram. Vilket är det rekommenderade nåltrycket.
Ett tips: Ställ Planar 2 på ett stabilt, stadigt och dött underlag för att hålla resonanserna i schack. Annars hör man fort ett mullrande i högtalarna när man går på golvet. Eller så kan man ställa skivspelaren på Regas fina vägghylla, som finns i svart och vitt.
Köp!
Måste man hålla sig till en sträng budget så är det ingen tvekan om att Rega Planar 2 är prisklassens bästa köp. Alternativet är den direktdrivna och stabila Audio-Technica AT-LP5, som också låter kanonbra men som saknar lite av Rega-spelarens finess. Den är perfekt för nybörjare och intresserade, kanske med undantag för de allra mest kräsna. För dem finns ju alltid den dyrare Planar 3 som är ännu bättre. Lite, i alla fall. Alla andra får vad de vill ha med Planar 2.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser