TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Rega io

Miniförstärkare med maxat ljud

Regas lilla förstärkare är en billig entrébiljett och ljudet är i en klass för sig.

Av / 2020-10-01 - 08:00
Rega io

Ljud & Bild tycker

  • Lekfull dynamik, bra kontroll i basen och öppen ljudbild. Mycket spelglädje för pengarna.
  • Ingen strömning, bara (tre) analoga ingångar.

Enkla, billiga och välljudande förstärkare är inte lätta att hitta. Ända sedan NAD vände upp och ned på marknaden med 3020 på 80-talet har det alltid funnits många bra köp i de allra lägsta prisklasserna. Men på senare tid har urvalet krympt i takt med att priserna har stigit – och den gamla goda 3020 är historia för länge sedan.

För nu är det strömning som gäller.

Det betyder att de små analoga förstärkarna, de som är så perfekta att uppgradera en helt analog stereo med, knappt finns längre.

Alla som har en förstärkare eller receiver som sjunger på sista versen får leta noga efter en bra ersättare. Visst, NAD har en integrerad analog modell som heter C316 V2 och som är en billig och användbar förstärkare med skivspelaringång och fjärrkontroll. Marantz och Rotel har också var sin, och så finns Rega som länge haft en av de bästa i den lilla 50-wattaren Brio.

Nu finns det ett billigare alternativ som heter Rega io, en 30-watts integrerad med färre ingångar, i ett enklare chassi, men där det tekniska är väldigt snarlikt det vi hittar under topplocket på Brio-förstärkaren.

Annons

Tre ingångar

Den har bara ingångar för två ljudkällor, plus en för skivspelare med MM-pickup. Det räcker för de som har en skivspelare och en CD-spelare, som då får en ledig ingång till något annat.

Rega io bak scaled 1
Enkelt utrustad men med skivspelaringång.

De ringa måtten är en bonus, det är lätt att hitta plats åt Rega io i bokhyllan. Den blir inte så varm att den behöver mycket luft runt sig, och allt styrs med fjärrkontrollen. På framsidan hittar man även ett hörlursuttag, som inte är något som Rega bara har slängt in – det är kopplat till utgångssteget via reläer och levererar 5,7 V när ett par hörlurar på 300 ohm kopplas in.

På insidan har den lilla förstärkaren en relativt stor ringkärnetransformator, och utgångssteget och skivspelaringången är byggda på samma sätt som i den dyrare Brio.

Rega har inte varit snåla, även om priset är angenämt. Förstärkaren har både volymkontroll från Alps och utgångstransistorer från Sanken.

Rega io innv
Samma utgångsdel som den större Brio-förstärkaren.

Massor av spelglädje

Den ser kanske oansenlig ut, men under det blygsamma skalet finns en lekfull, dynamisk och uthållig 30-wattsförstärkare. Glöm siffrorna, den spelar mycket tuffare än man tror och har en basåtergivning som sällsynt i den här prisklassen. Io drog upp ljudtrycket på de små Sonus faber Lumina I till långt över förväntad nivå och hade kontroll hela vägen.

De mycket större 702 S2 Signature Bowers & Wilkins var inte heller någon svårighet för lilla io, som omedelbart tog kontroll över de fyra baselementen och höll i dem hårt ända tills den till slut fick slut på ström. Men då tyckte nog att det var tillräckligt högt.

Den lilla Rega-förstärkaren låter väldigt bra också, med en fyllig och öppen ljudbild som påminner mycket om Brio – som har ännu mer kraft, men också kostar en del mer. Vill man ha strömning är Sonos Amp ett naturligt alternativ, men den har ingen skivspelaringång och saknar Rega-förstärkarens engagerande lekfullhet och dynamiska kontrast.

Slutsats

Rega io är ren minimalism på utsidan och maximalism på insidan. Att den är helt analog är ett minus för somliga och ett plus för andra, men i vilket fall som helst är den den mest välljudande och engagerande pytteförstärkaren vi har testat hittills. Det är perfekt för de som behöver en bättre förstärkare i en befintlig anläggning och ett bra ställe att börja på för de som vill bygga en från början. Lägg till en Pro-ject- eller Rega-skivspelare och ett par små Klipsch-högtalare ur RP-serien så har du har en superbra vinylrigg.

Karakter
Rega io
Basic
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Full kontroll

Här är Denons lösning på Sonos-kaoset

Ljud & Bild