TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Raidho X-1

Liten kung

Har du svårt att få bra ljud hemma eftersom högtalarna tvunget måste vara närmast fånigt små? Raidho har lösningen!

Av / 2014-12-30 - 06:00
Raidho X-1

Ljud & Bild tycker

  • Gränsöverskridande bra (och mycket) ljud från ett så litet kabinett. Stor ljudbild och omisskännliga ljudmässiga familjeband till firmans större högtalare gör X-1 till en kung bland små stativhögtalare.
  • En så här liten högtalare kan helt enkelt inte ge riktig djupbas hur man än bär sig åt. Visuellt sett ser det inte ut som att man får mycket för pengarna.

Det är inte alla som har möjlighet eller lov att få in ett par väl tilltagna golvhögtalare i vardagsrummet. Men det betyder ju inte att man inte vill ha bra ljud? Och det finns faktiskt små högtalare som ställer allt på huvudet och alla ni som för husfridens skull har svårt att få riktigt bra ljud i hemmet då ni inte kan få lov att sätta in högtalare av en ordentlig storlek i vardagsrummet, ska läsa vidare här. En dansk firma har lösningen på era problem!

Danska Raidho har gått från klarhet till klarhet med sina dyra men rasande bra högtalare. Rasande bra säger jag redan i inledningen, för jag har tidigare testat två modeller och varit helt omtumlad av ljudkvaliteten. Det var modellerna C1.1 och D1, där kabinettet faktiskt var samma men elementen hade olika membran och därför olika delningsfilter etc., trimning med andra ord.

Dessa två var relativt små högtalare – Raidho gör också några MYCKET stora modeller – men nu har man kommit med en väsentligt mindre, den nya instegsmodellen i Raidho-programmet som fått namnet X-1.

Förvånande liten
Man blir överraskad redan från början. Högtalaren ser väldigt liten ut, kan den verkligen prestera något? Och ser man på specifikationerna, där nedre frekvens anges till 80 Hz, kan man kanske hysa sina tvivel om det någonsin skulle gå att få ut något förnuftigt, i varje fall i basområdet.

Som tur var hade jag redan hört högtalaren på en kort demo, därför var mitt intresse redan väckt. Jag är alltid vaksam på att ta in produkter jag inte har en känsla av kan uträtta något positivt, jag har helt enkelt ingen lust att jobba med dåliga produkter. Därför, när jag valt att slutföra en test av en produkt kan du räkna med att det är en produkt jag menar hör till den bra kategorin och därför kan vara intressant för den som är på jakt efter något i den kategorin.

Annons

Sedan kan vi vara oeniga om hur bra den är, men då jag alltid har produkterna en period och kan prova dem med olika kringutrustning och i olika rum, har jag alltid arbetat för att få fram den potential som finns i apparaten och få den att spela så bra som det bara går.

Raidho X-1 är en sådan högtalare jag gärna vill jobba med. Faktiskt är den rasande spännande eftersom den är så uppseendeväckande uppkäftig med tanke på vad den säger sig kunna prestera när den inte är större.

Raidho-X1-02

Bandet går igen
Banddiskanten är genomgående i alla Raidhos högtalare. Det var idén om banddiskanten och utvecklingen av den som startade hela firman. Mikael Børresen hade en idé, han har förresten många av dem, och när man väl fått diskanten från idé till färdig började man bygga hela högtalare. Efter ett tag fick han också ge sig på att göra en helt egen konstruktion av bas/mellanregisterelement för att få något som kunde komplettera diskanten så bra som Mikael menade var tvunget. När det inte finns något får man göra det själv, och de element som Børresen konstruerat är bland det häftigaste du kan få. Här är tänkt på det mesta och såväl magnetsystem, talspole, korg som membran är av yppersta klass och genuint genomtänkta och optimerade.

I Raidho X-1 har man satt ett 100 mm bas/mellanregister med keramiskt membran. På de (ännu) dyrare modellerna har man coating med ”diamant”, vilket fördyrar elementen rätt ordentligt. Inte för att de keramiska elementen är särskilt billiga heller…

Basporten mynnar ut framåt i en port under själva högtalaren. System Audio hade också en liknande lösning på sin Aura1, även om själva utförandet på X-1 är lite annorlunda. Det är smart och platsbesparande, högtalaren skulle helt enkelt ha varit tvungen att vara större om man ville ha en normal och välavvägd port. Dessutom gör det att högtalaren kan undvika den mer placeringsbegränsande bakåtriktade porten.

X-1 har högtalarterminaler – single wire – som bara tar banankontakter. Utmärkt, jag är en varm förespråkare för just banankontakter som är både enkla och välfungerande. Du behöver heller inte dra åt mer eller mindre välfungerande skruvterminaler med illa passande spadar som aldrig kan fås att sitta riktigt bra. Tro mig, vi testare träffar på mycket elände här. Jag är till exempel mycket lite god vän med de underliga muttrar och den lilla plats för spadar som sitter på mina egna Wilson-högtalare.

Kabinettet är välbyggt, snyggt – och litet! Det kan fås ett specialstativ (ca 6000 kr) där högtalaren helt enkelt skruvas fast i stativet. Det ger högtalaren den rätta lätta bakåtlutningen och lämplig höjd över golvet. Raidho vill gärna ha sina högtalare lite högre än de flesta andra märken jag känner till, och det fungerar. X-1 ska helt enkelt inte stå för lågt, det kan vara frestande rent inredningsmässigt men är inte så lyckat rent ljudmässigt.

Liten men stor
Det första vi kan konstatera är att man inte ska låta sig luras av specifikationer. 80 Hz? Ja, hursomhelst får du bas så du tycker det räcker från de små lådorna. Det är naturligtvis inte samma som du kan få från en ordentligt golvhögtalare, men det vi kan kalla för ”den användbara ljudkvaliteten” är helt enkelt förvånande bra.

På det hela taget sitter du lite med tappad haka, det borde inte låta så mycket och så bra från en sådan miniatyr. Ljudbilden är som vanligt med Raidho ordentligt tilltagen, stor, bred och djup. Lite mer bred än djup kanske, men det är verkligen ett stort ljud från så små högtalare. Det finns också, vilket är lite intressant, ett mycket starkt släktskap med ljudbild och klang från de andra Raidho-högtalare jag hört, och jag tror att jag har hört dem alla. Rätt få firmor lyckas med att ha ett ljud som det liksom bara blir mer av och mer raffinerat ju högre du går upp i modellhierarkin. Därför är denna deras instegsmodell, trots ett pris som den som bara tar en titt på den lilla högtalaren måste uppfatta som högt, närmast ett fynd till priset.

Raidho bjuder normalt alltid på ett väldigt välbalanserat och distorsionsfritt ljud. Det är också fallet här. Det är egentligen distorsionen, eller avsaknaden av densamma, som är det som skiljer högtalarna som har det där extra från mer ”normala” högtalare. Det är då vi får den svarta bakgrunden vi så gärna vill ha, det är då vi får den ostörda upplösningen som kan definiera och bygga upp den stora och musikaliskt engagerande ljudbilden.

Nyckeln sitter både i elementen och i kabinettets stabilitet, och efter att ha hört en demonstration från Mikael Børresen av hur olika högtalarelement faktiskt låter i fri luft med ett svep från en tongenerator, kan jag verifiera att det verkligen är skillnad på element och element.

Högtalaren har svarat upp fint mot ökad kvalitet och upplösning när vi gått upp i klass på förstärkare. Det är massor med upplösning och en grundläggande härlig kvalitet på det ljud vi får. Att diskantelementet är kanon vet vi tack vare att det är samma diskant som sitter även i Raidhos bästa högtalare, men att det lilla bas/mellanregisterelementet håller den kvalitet den har visste vi inte.

Raidho-X1-01

Och den kan spela högt!
Det framgår ingenstans hur känslig högtalaren är, men flera olika förstärkare hade inga problem med X-1 som last. Den blir heller inte särskilt pressad om man spelar högt, inte ens om man spelar riktigt, riktigt högt. Det var inte helt väntat, men onekligen positivt.

Med en gammal favoritskiva som Rosanne Cashs 10 Song Demo, som har en härligt oförstörd och ren produktion, visar X-1 att den dessutom har en förvånande dynamikförmåga. När elgitarren kommer in med ett litet men bastungt riff på If I Were God kommer den rätta tjocka botten och gunget som om det vore en mycket större högtalare. Det är verkligt imponerande. Och Rosannes röst står som sammet, härligt avtecknad i ljudbilden. Mums.

Jag gjorde också experiment med att via X-1 jämföra samma musik mellan Spotify och Wimp HiFi. Jag menar att ju bättre anläggning du har, desto bättre låter också Spotify, som mycket riktigt också låter riktigt ok. Men samtidigt får du med hjälp av X-1 också verkligen höra att det kan bli ännu bättre med Wimp HiFi, som ger en rumsmässigt större och mer spännande återgivning med en mycket bättre helhet vilket framför allt ger ett helt annat engagemang i återgivningen. Det är mycket roligare att lyssna!

Slutsats
Raidho X-1 är helt enkelt en mycket spännande instegsmodell till Radios högtalarvärld. Den är i mitt tycke gränsöverskridande bra, inte minst med tanke på att den också är så liten. En stor ljudbild och omisskännliga ljudmässiga familjeband till firmans större högtalare gör Raidho X-1 till en kung bland små stativhögtalare.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild