TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

test: QUAD VA-One

Charmig miniförstärkare

Den ser inte ut som en vanlig förstärkare, och det är den inte heller.

Av / 2017-12-07 - 12:12
QUAD VA-One

Ljud & Bild tycker

  • Varm klang med bra dynamik och fokus. Praktiskt med Bluetooth, DAC och analog anslutning.
  • Begränsad effekt, ont om ingångar.

Ärkeengelska Quad började med rörförstärkare, och tillverkar dem fortfarande. Fast i mycket mer moderna utföranden. Som den här: Quad VA-One. En liten integrerad förstärkare med inbyggd digitalomvandlare, bra hörlursutgång och Bluetooth!

En förstärkare för allt från mobilen till skivspelaren

Det liknar förstås något som man har hittat på vinden, för under en nätbur glöder det från radiorör. Tre av dem driver förförstärkaren och två par (EL84H) driver högtalarna.

Receptet är äldre än de flesta av oss, men den lilla förstärkaren med måtten 18 x 33 cm är anpassad för den moderna tidsåldern. Effekten anges till 15 watt per kanal, vilket inte är så våldsamt mycket – men så är den inte gjord för att vara en PA-förstärkare heller.

4560 Quad VA One rear 23330 620x505
(Foto: Tillverkare)

 

Annons

I stället ska den axla rollen som ett audiofilt nav i en liten stereo i vardagsrummet, på skrivbordet eller någon annanstans där det är ont om plats. Förstärkaren har en fjärrkontroll, och tack vare inbyggt Bluetooth kan man strömma musiken trådlöst till VA-One.

Det är inte så enkelt att komma på en förstärkare med en sådan eklektisk blandning av egenskaper. En Hegel H90 är både digital och analog men har inte Bluetooth. Den enastående Denon PMA-2500NE har skivspelaringång och DAC, men är inte heller trådlös. Och ingen av dem är lika kompakt och lättplacerad som VA-One.

Någon skivspelaringång finns inte, men den har en analog ljudingång som även skivspelare kan använda om det sitter en skivspelarförstärkare (RIAA-steg) emellan.

DAC

Men den har ingångar för digitala ljudkällor. Upp till tre åt gången, via optisk, koaxial och USB på baksidan. Här kan man tänka sig att TV-ljudet kopplas till den optiska, en CD-spelare till den koaxiala och den bärbara datorn till USB-porten. Som stöder upp till 24 bitars filer, så kallat högupplöst ljud upp till 192 kHz. Alltså mer än nog för dagens utbud av strömmad musik.

Förstärkaren har bra högtalarterminaler som sitter bredvid Bluetooth-antennen på baksidan. Ingångarna kan växlas från soffan och det inbyggda hörlursuttaget är anpassat för relativt tungdrivna hörlurar.

Fina klangfärger

Ljudet från den lilla förstärkaren är större och mer potent än man skulle kunna tro. Parad med ett par lättdrivna högtalare från Klipsch får ljudbilden en lekfull dynamik och bra driv i basen. Trots begränsad effekt låter det rent och brusfritt även när man drar upp volymen.

Ljudet är öppet, men inte tunt eller vasst. Diskanten är behagligt mjuk, utan att vara luddig, och basen är varm och generös. Den dynamiska kontrasten är oklanderlig, men det finns inte oändligt med kontroll i basen. Det är där det släpper först, när man pressar förstärkaren blir basen lite lös.

Men det gör egentligen ingenting

För den behagliga varma klangen ger en öppna ljudbilden en bra skala, och det finns mer än tillräckligt med fokus på instrument och röster för att skapa en trovärdig återgivning.

Den specificerade effekten bör man ta med nypa salt. 15 watt (12 watt i 8 ohm) är inte särskilt mycket, men bra rörförstärkare låter ofta mycket kraftfullare än man tror. Det är ingen överdrift att säga att den lilla Quad-förstärkaren lyckas väl när man jämför den med Hegel H90:s 60 watt.

Quad-förstärkaren är inte lika välkontrollerad i basen, eller lika upplöst, och den kostar en hel del mer. Men det påverkar inte att VA-One återger musiken på ett ytterst charmigt sätt. Om den passar eller inte beror på vilka slags egenskaper man uppskattar i en förstärkare. Rör, DAC, en bra hörlursförstärkare och fängslande ljud brukar kosta mer än så här.

Charmerande

Quad VA-One är lätt att avskriva ut som nischförstärkare, men den är inte så konstig. Snarare är den ett väldigt kul, välljudande och inte minst användbart alternativ till en normal förstärkare i den här klassen. Spänn den bakom ett par lättdrivna högtalare, och plocka fram dina favoritartister, så är det bara att njuta.

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild