Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Quad 9AS

Lyxljud på skrivbordet

Läcker aktiv högtalare med DAC – och maffigt ljud.
Ljud & Bild tycker
Ytterst angenäm klang med stor ljudbild, potent bas och många ingångar gör att Quad-högtalarna inte bara är praktiska för många ändamål, utan också är fina att lyssna på.
Färgad klang och aningen aggressiv diskant sänker intrycket. De är inte trådlösa.
Specifikationer
  • Aktiv stativhögtalare
  • 10-cm baselement
  • 25-mm diskant
  • 65 + 35 watt per högtalare
  • 24 bit/192 kHz-digitalomvandlare
  • USB, optisk och koaxial digitalingång
  • Analog ingång
  • Subbas-utgång

Argumenten för aktiva högtalare är inte bara att du slipper högtalarkablar. När förstärkaren sitter på insidan kan det låta bättre också. Och så är det praktiskt. Framför allt i dessa tider, när fler och fler använder mobilen och laptopen som ljudkälla.

Modernare aktiva högtalare – där förstärkaren alltså är inbyggd – kan ett trick till. De har nämligen en inbyggd digitalomvandlare (DAC) som tar hand om signalbehandlingen när du kopplar in en digital ljudkälla. Till exempel laptopen.

Det kan ge ett ännu bättre ljud, plus att det är praktiskt att ha allting på samma ställe: högtalare, förstärkare och DAC. Lilla Quad 9AS som vi testar här har alla ingångar de flesta av oss behöver: USB-port till datorn, optisk och koaxial digitalingång för andra ljudkällor, men även en analog ljudingång.

De är inte trådlösa, så man kan inte strömma musik till dem utan en adapter. Till exempel Airport Express – en liten trådlös router som har USB och optisk ljudutgång.

I den ena Quad-högtalaren sitter DACen med alla ingångarna på baksidan, ett hörlursuttag på sidan och beröringskänsliga fält som används för att styra volym och signalkälla.

Annons

Det finns en utgång för subbas också, om man vill ha mer bas, och tittar man efter noga så ser man en omkopplare som ställer in basresponsen i ett av tre lägen: hylla (som dämpar basen), linjär (för de flesta placeringar) och boost (för de tillfällen när högtalaren ställs på golvstativ och behöver lite hjälp för att få upp basnivån).

Baselementet är inte enormt, membrandiametern är 10 centimeter, toppat av en 25-mm diskant. Elementen drivs av en anpassad förstärkare på 65 + 35 watt, och den andra högtalaren har samma konfiguration.

9AS01

Behaglig klangbild
Högtalarnas DAC klarar även högupplösta ljudfiler, upp till 24 bitar, och är alltså perfekt för dem som behöver en liten högtalare som klarar de nya högupplösta formaten. 9AS trivs förvånansvärt bra på stativ så länge basinställningen står i boost-läge, men är egentligen som bäst i ett litet rum. Eller på skrivbordet, i hemstudion eller vid sidan av TV:n.

Den första vändan av testet levde de på ett par rejäla stativ. Utdragna en meter från bakväggen och inkopplade till en MacBook via USB-porten. Andra vändan stod de på skrivbordet, bredvid en iMac kopplad till den optiska ingången.

Annons

Till att börja med blev jag förtjust över hur stor och generös ljudbilden blev från den lilla högtalaren i ett stort rum. Med basinställningen på boost var det förbluffande bra potens i basen, men jag upplevde den också som lite trögare i accelerationen än exempelvis Genelec G-modell. Quad-högtalaren har dock en varmare ljudbild, vilket många föredrar. Båda högtalarna har en liten tendens till vassa s-ljud, som även påverkar klangen från cymbaler och virveltrummor.

När 9AS hamnade på skrivbordet upptäckte jag att de färgar ljudet också, särskilt i mellanregistret, i högre grad än jag uppskattar. Det går framförallt ut över röster, men även akustiska instrument där den lätt beslöjade färgningen av klanger åstadkommer en mer livlös ljudbild.

Styrkan ligger i den stora och varma karaktären, den relativt generösa basen och den tilltalande klangbilden. Vi får inte heller glömma bort den praktiska aspekten.

QUAD bak
De är inte trådlösa, men du kan plugga in snudd på alla ljudkällor och har du dessutom en Airport Express så får du en komplett trådlös anläggning.

Slutsats
Om aktiva högtalare står på önskelistan är de små Quad-högtalarna väl värda en provlyssning. Den behagliga klangen och den fylliga ljudbilden gör dem till mycket musikvänliga högtalare, och det överskuggar egentligen dess olater som går att leva med. Priset kan tyckas högt, men AS9 är rejält byggda och har inbyggd DAC och förstärkare.

Annons

Läs alla artiklar i 1 vecka för 1 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ngen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter
Skrevet av

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Redaktionen rekommenderar

Läs också

Läcker aktiv högtalare med DAC – och maffigt ljud.

Läcker aktiv högtalare med DAC – och maffigt ljud.

Läcker aktiv högtalare med DAC – och maffigt ljud.

Läcker aktiv högtalare med DAC – och maffigt ljud.

Läcker aktiv högtalare med DAC – och maffigt ljud.

Läcker aktiv högtalare med DAC – och maffigt ljud.

Läcker aktiv högtalare med DAC – och maffigt ljud.

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.