TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: PSB Imagine X2 Tower

Budgethögtalare på steroider

Hur mycket bör det kosta att få ett ljud i toppklassen? PSB anser att det räcker med drygt tiotusen kronor.

Av / 2014-12-25 - 06:00
PSB Imagine X2 Tower

Ljud & Bild tycker

  • PSB Imagine X2T är en fullvuxen, trevägs golvhögtalare med stort och kraftfullt ljud. Den har inte bara en imponerande fyllig och exakt bas, även mellanregistret och diskanten imponerar med dynamik och klarhet som inte är vanligt i den här prisklassen.
  • PSB-högtalarna ser som helt vanliga högtalare och kräver naturligtvis en del plats.

Vi kliade oss huvudet en smula när PSB lanserade sin nya högtalarserie nyligen. En rad nya modeller med samma eller bättre prestanda än den hyllade Imagine-serien, till väsentligt lägre priser? Här var det väl ändå något som inte riktigt stämde ..!

Sedan visade det sig att Imagine X, som den nya serien heter, inte var tänkt att ersätta dagens Imagine-modeller. I stället handlar det om en markant förbättring av den billigare Image-serien. De nya högtalarna kommer dock så nära de dyrare modellerna rent ljudmässigt att PSB har gett dem beteckningen Imagine X. Specifikationerna är väldigt snarlika, fast konstruktionerna är förenklade och materialen billigare för att få ner priserna. Enlig PSB själva ska detta ha inneburit att X-modellerna har ett rekordbra förhållande mellan pris och prestanda.

Imagine X2 Tower
Toppmodellen i serien, Imagine X2 Tower, är ett bra exempel på det. Den har klara släktdrag från Imagine T2, som kollegan Geir Nordby hade mycket gott att säga om när han testade den för två år sedan. En del skillnader finns det: det avrundade kabinettet är ersatt av en enklare variant där bara fronten är välvd. Däremot är kabinettet djupare och basportarna har flyttat till framsidan.

X2 vinner nog inga designpriser, den ser ut som ordentliga högtalare ska göra och tar nödvändigtvis en del golvplats. Du får inte heller någon exklusiv finish: standard svart vinyl är enda det enda som går att välja. Ändå är det imponerande vad PSB har lyckats klämma in i ett högtalarpar för 12 000 kronor: medan T2 fördelar basen på tre 5,25-tums element sitter det två 6,5-tums baselement i X2, plus ett helt nytt 5,25-tums mellanregister (i ett egen, avgränsad kammare i kabinettet) och en titandiskant med neodym-magnet. I kombination med bi-wiring-terminaler (käckt om du har en förstärkare med extra högtalarutgångar för bi-amping), dubbla basportar och rejält med lådvolym finns allt på plats för ett potent ljud.

PSB_Imagine_X2T binding posts

Annons

Ljudforskning
Högtalarkonstruktion är förhållandevis enkelt att lära sig, men en svår konst att bemästra. Alla högtalarkonstruktörer har egna filosofier och metoder som avgör hur de bygger sina högtalare. Somliga börjar med de bästa råvarorna och plockar element från översta hyllan. Andra litar på sina ”guldöron” och lyssnar sig fram till komponenterna som låter bäst. Och många konstruktörer kopierar varandra …

Hos PSB gillar de att stödja sig på vetenskapliga fakta om hur vi människor uppfattar ljud. För att lyckas med detta har de allierat sig med några av planetens största ljushuvuden inom akustik. Chefskonstruktör Paul Barton har ända sedan 1970-talet varit en frekvent nyttjare av det kanadensiska forskningscentrat National Research Council. Hos NRC forskar de om allt från rymdfärder till mikrobiologi, men de har också en egen akustikavdelning. Där finns ett av världens mest avancerade ljuddöda rum, samt speciella lyssningsrum för blindtester av ljudutrustning. Dessa resurser har varit till ovärderlig hjälp för kanadensiska högtalartillverkare som PSB, Mirage, Paradigm med flera.

Ljudkvalitet
Kraft och precision kostar pengar, brukar man säga. Att bygga högtalare som spelar högt, rent och klarar alla musikstilar från Metallica till Mozart utan att göra bort sig kräver kort sagt konstruktioner som tål en del tryck. Dessvärre utesluter det många av de minsta och billigaste högtalarna, för så fort du ”drar på lite” med favoritmusiken så kommer svagheterna fram. Det skadar inte att ha högtalare som tål lite extra volym på fester!

PSB_Imagine_X2T_BLK_Front_Solo

X2 Tower visar sig kunna leva upp till alla dessa kriterier på ett bra sätt. Rätt placerade, med ungefär samma avstånd mellan högtalarna som till lyssningsplatsen, svagt vinklade inåt, lyckas de stora PSB:erna verkligen fylla hela rummet med ljud. Ljudbilden är enorm, med övertygande djup och klangbotten. Samtidigt målar de upp ett bergfast stereoperspektiv: separationen mellan höger och vänster kanal är oerhört bra, vilket vittnar om jämn spridning och fasrespons. På en del inspelningar upplevde vi till och med en riktig surroundeffekt!

Ett så stort och mäktigt ljud brukar oftast medföra ett par nackdelar i den här prisklassen, som regel i form av dålig precision, gott om färgningar och luddig bas. Därför är det både glädjande och överraskande att X2 låter mycket stramt och detaljerat och har full kontroll även i basregistret. Ljudet av bastrummor är fast och bestämt, på samma gång som synthbas och gitarr återges med rejäl tyngd. Basen är fyllig och fin och här finns mer än bara skrytbas – den når djupt utan att favorisera vissa frekvenser. Vi tyckte också att X2 Tower var relativt flexibla att placera och kunde ställas nära bakväggen utan att basen blev för ojämn.

Renodlat mellanregister
Trevägshögtalare är fortfarande tämligen ovanliga i den här prisklassen. Fördelen med att ha ett renodlat mellanregisterelement, som i X2 Tower, är bland annat att man får lägre förvrängning och bättre dynamik i tonregistret där våra öron är mest känsliga för fel. Det innebär fördelar för baselementen också, som får ett mindre frekvensområde att återge. I X2:s fall har de två basarna aningen olika arbetsområden, vilket i kombination med den åtskilda placeringen motverkar stående vågor i lyssningsrummet.

Paul Barton sägs vara extra stolt över det nya mellanregistret av kolfiber som PSB har utvecklat till X2. Och vi kan verkligen förstå Bartons förtjusning. Mellanregistret är sprött, torrt och superlätt, och har ytterst liten färgning. Röster som spelats in med mikrofonen på nära håll låter skrämmande äkta och närvarande genom X2:orna!

PSB har länge haft en förkärlek för diskanter med metalldome, vilket emellanåt har orsakat en tendens till metallisk klang. I X2 hör vi inga tecken på detta. Klangen känns lugn, varm och fyllig. Diskanten är måhända inte lika fokuserad som i de bästa minimonitorerna, men inte heller lika framfusig som vissa av dem kan vara. Ljudbilden är väldigt frigjord, inte ”burkig” som man ofta märker av när man går från små stativhögtalare till stora golvhögtalare i budgetklassen. Vi upplevde också att vi kunde sitta utanför ”sweetspot”, mitt mellan högtalarna, utan att ljudbilden rasade ihop.

PSB_Imagine_X2T driver detail

Den senaste tiden har vi haft många dyra högtalare på besök i testrummet. Vienna Acoustics Liszt och Sonus faber Olympica för att bara nämna två. Exotiska konstruktioner med kompromisslöst synsätt på ljudåtergivning. Sådant blir man lätt kräsen av, och skillnaden mot ett par vanliga bra högtalare som PSB X2T är naturligtvis påtaglig. Men inte så stor som man kanske skulle kunna tro: öppenheten i ljudbilden och sättet på vilket ljuden från alla högtalarelement smälter ihop till ett exakt sammanhang är anmärkningsvärt bra oberoende av priset och vittnar om att PSB har gjort mycket rätt med de här högtalarna.

Vi var naturligtvis tvungna att köra en runda i hemmabion också, och X2 Tower visade sig vara en ytterst kompetent fronthögtalare i surroundsammanhang. X2T kan med fördel ställas in som ”Large” i hemmabioförstärkaren och tack vare den fina känsligheten kan de spela mycket högt och rent, med massor av dynamiska resurser. Vi provade dem med Pioneers nya receiver SC-LX88 och fick ett mycket bra resultat.

Konkurrenter
X2 Tower saknar naturligtvis inte konkurrenter. Flera av de största tillverkarna har lanserat nya serier i den billigare klassen den senaste tiden. Inklusive B&W:s nya 600 S2-serie som anses vara en av de mest seriösa utmanarna. Vi gjorde en snabb jämförelse med golvmodellen 684 S2. Och ljudet lämnar inga tvivel om att X2T är en väsentligt större och mer kapabel högtalare än 684. Basen når djupare och ljudbilden har ett större omfång utan att det går ut över precisionen. Där 684 är lite hövlig med bastrumman levererar PSB mer realistisk tyngd och skala. Skillnaden i känslighet är också tydlig och märks på att PSB-högtalarna spelar märkbart högre med samma effekt, vilket är särskilt värt att tänka på i hemmabiosammanhang. 684 S2 kostar visserligen ett par tusenlappar mindre (9 400 kr) och är väsentligt mer kompakt. Det är uppenbart att man måste gå upp till de större 683 S2 (13400 kronor) för att ge kanadensarna mer värdiga motståndare.

Slutsats
Paul Barton har inte glömt sina färdigheter, PSB har lyckats sätta ihop en högtalare som är mycket potent för sin prisklass. Trots enklare kabinett och produktionsmetoder har de lyckats bevara mycket av Imagine-seriens fina känsla. Imagine X2 Tower kommer faktiskt läskigt nära Imagine T2 på flera områden. Resultatet av den enkla men smarta konstruktionen hörs med en gång X2 får musik i sig. Ljudet är stort, potent och fylligt och har realistiskt djup och perspektiv. Egentligen låter PSB Imagine X2 Tower bättre än vad golvhögtalare i den här prisklassen har rätt att göra!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild