TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Pro-Ject Xtension 9

Förförande musikalisk

Highend-skivspelare som klår de flesta CD-spelare på ren spelglädje och engagemang.

Av / 2014-09-19 - 06:00
Pro-Ject Xtension 9

Ljud & Bild tycker

  • Tjusig varm klang och stor ljudbild är vad som kännetecknar de bästa skivspelarna, och det får du massor av här.
  • Kräver noggrann placering och justering för att ge sitt bästa.

SE gullikon 2014.indd

Vinylens renässans har givit oss ett urval av skivspelare som vi inte har sett maken till på flera årtionden. De finns i alla prisklasser, från ett par tusenlappar ända upp till miljonklassen. De flesta av oss lägger däremot inte så våldsamt mycket på en skivspelare och våra tester visar att det finns mycket välljud att hämta i en grammofon för mellan 3 000 och 6 000 kronor.

Rega och Pro-ject har varit de främsta representanterna för kvalitetsljud i budgetklassen men har också spelare i de högre prisklasserna för musikälskare som ställer ännu högre krav.

De dyrare spelarna brukar vara konstruerade efter samma grundläggande principer som de billigare. Fast har mycket högre materialkvalitet, mer effektiv dämpning, högre mekanisk precision och bättre motorstyrning – vilket leder till att de låter bättre.

Dyrare spelare tål finare pickuper med skarpare slipning och ger valuta för det monetära utlägget i form av många års förbättrad spelglädje.

Annons

Fjädrad massa
Pro-jects nya modell i toppklassen är ett bra exempel. Den kostar mer än dubbelt så mycket som förra spelaren vi testade från dem, och priset ligger på en sådan nivå att den utmanar Rega RP8. En spelare som med sitt tudelade chassi i lätta och styva material bygger på en helt annan filosofi än Xtension 9 som vi testar här.

Medan engelsmännen satsar på låg och styv massa, med vikten centrerad runt glastallrikens ytterkant, har österrikarna valt hög massa och ett fjädrande innerchassi. Båda vill dämpa vibrationer och kontrollera resonanser, men har valt var sitt sätt att göra det på.

Rega-spelaren har dessutom en separat strömförsörjning, men fastmonterade kablar, medan Pro-ject har valt löstagbar kabel och inbyggd strömförsörjning.

Xtension 9 finns i fyra utföranden: vit eller svart högglans, mahogny och olivträ.

PJ-Phono-Xtension9-olive-cover

Installation
Som i alla finare skivspelare är samtliga delar påkostade. Armen är gjord av kolfiber för att vara lätt och styv, och skivtallriken är gjord av en metallegering som är dämpad på insidan av en ring av termoplast för att göra den akustiskt död. Pro-ject har till och med gjutit en akrylmatta av återvunna vinylskivor som ligger på den 5,4 kilo tunga skivtallriken för att ge bättre dämpning. Totalvikten är 16 kilo. Att jämföra med Rega RP8 som väger 6,3.

Tallrikens spindel vilar på en keramisk kula och är magnetiskt upphängd för att friktion inte ska fortplanta sig när den snurrar.

Vårt testexemplar hade Ortofons nya MC-pickup Quintet Black (7 300 kronor) och installationen är enkel för den som har erfarenhet av vinyl. Andra bör be butiken ställa in allting så mycket det går. Det kan vara krångligt att göra inställningen. Armen ställer in antiskating (för att hålla nålen rätt i spåren) på det gammaldags sättet, med en tunn nylontråd som måste träs på innan man kan börja lyssna på musik. Eftersom det är extremt viktigt att tonarmen har rätt vinkel, nålvikt och antiskating, underlättar det om man har övat lite innan för att man ska få ut det bästa ljudet.

Tre justerbara dämpfötter med magnetisk upphängning och en skivvikt ingår också. Följ för all del bruksanvisningen om det är första gången du ställer in en skivspelare.

Vidunderligt musikalisk ljudbild
Så fort allt är inställt och fungerar optimalt är det bara att plocka fram LP-skivorna. Till vardags är spelaren vansinnigt enkel att sköta – starta motorn, för ut tonarmen över skivan och sänk ner den.

Vi säger det direkt: Pro-ject Xtension 9 låter inte som Rega RP8. Inte det minsta. Ljudbilden är stor, mäktig, varm och väldigt fyllig. Framför allt i basen. Där Rega-spelaren suger ut information ur spåren med kirurgisk precision och ett fokus som Carl Zeiss hade blivit avundsjuk på, närmast strosar Pro-ject-spelaren. Den förmedlar musiken på ett härligt mjukt och oansträngt sätt. Det är inget fel med det, filosofin är så annorlunda att det inte bara är konstruktionen som skiljer Rega från Pro-ject, ljudet är inte likadant heller.

PJ-Phono-Xtension9-feets
De stora fötterna har magnetisk upphängning för att dämpa bättre.

Därför återges Jan Gunnar Hoffs LP ”Living” på ett tjusigt sätt, med mycket värme och gott om klangfärger. Tonerna flödar som honung ur högtalarna och ljudbilden är stabil, stor och har fin tyngd i basen. Du känner aldrig att det saknas en oktav i basen här. Kanhända att den kan bli stramare efter lite fintrimning, experimenterande med underlag och måhända justering av de aningen för mjuka fötterna. Men det är en smaksak. För här spelas musik. Låt gå för att det finns lite mindre fokusprecision, men det gör ingenting så länge det skiner så naturligt fint om musiken.

En annan pianoinspelning förstärkte intrycket av musikalisk värme. ”Still Live” med Keith Jarrett trio fick en praktfull dynamisk kontrast och mycket distinkt återgivning av cymbaler och kantslag på trummor. Men den musikaliska värmen som Xtension 9 tillför musiken berövar den inte någonting. Snarare tillför den en extra dimension, som man antingen älskar eller hatar. Men den gör inget fel.

Röster maskeras inte, de blir inte för mjuka, luddiga eller tillbakadragna. Inte alls. I stället återges de med full klangbotten och tydlig artikulering. Det känns inte som om det saknas något i vokalharmonierna i ”Sweet Honey in the Rocks, Sylvie”. Rega-spelaren har bättre fokus, men är inte lika rik på klanger. Den har däremot en tydligare definierad tredimensionell ljudbild än Xtension 9, som i stället favoriserar skala och vikt. Särskilt i basen. Rent dynamiskt är skillnaderna inte stora, Rega-spelaren är snabbare men det finns gott om dynamisk kontrast i Xtension 9 också.

Slutsats
Pro-jects påkostade skivspelare är ett mycket bra köp om man är ute efter ett alternativ till Rega RP8 i samma prisklass. De har olika ljudkaraktär, så de egna ljudpreferenserna får avgöra vilken som passar bäst. Xtension 9 har en större ljudbild med mer värme, basfyllighet och klangbotten, men låter inte lika fokuserat och rytmiskt som Rega-spelaren. Man måste med andra ord välja vad som är viktigast. Under alla omständigheter får man en härligt livlig och engagerande skivspelare om man köper Pro-ject Xtension 9. Ortofons nya Quintet Black är ett bra val till skivspelaren och tillsammans utgör de en mycket konkurrenskraftig kombination.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En dansk juvel

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Ljud & Bild