TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Pioneer PLX-1000

Hifi-ljud för DJ-frälsta

Trots utseendet passar Pioneers DJ-spelare utmärkt att ha hemma.

Av / 2018-09-20 - 11:08
Pioneer PLX-1000

Ljud & Bild tycker

  • Stabil basdynamik, varm och fyllig klang. Byggkvaliteten är i en klass för sig!
  • Ostadig upphängning av tonarmen.

Den kanske mest kända skivspelaren av dem alla, Technics SL-1210, är ​​historia för länge sedan. Men det byggs fortfarande flera imitationer. DJ-marknaden består nämligen inte bara av DJ-appar på iPad-surfplattor och digitala DJ-konsoler.

Det finns fortfarande en marknad för tolvtummare där ute och för sådant krävs det skivspelare som passar. Lång hållbarhet, scratch-möjlighet, pitch-kontroll och snabba pickup-byten är viktigare än ljudkvalitet.

Därför sätter man inte en dyr MC-pickup på en skivspelare som det ska scratchas med. Det får räcka med en Ortofon Concorde med en billig nål.

Men det räcker naturligtvis inte för entusiaster som har en växande LP-samling. De ler överseende mot DJ-spelarna och vet mycket väl att en smal nålslipning, remdrift, en knivskarp armupphängning och vetenskaplig dämpning inte är förenligt med en DJ-spelare.

Reloop och Audio-Technica har däremot visat att det faktiskt är fullt möjligt att göra direktdrivna skivspelare à la Technics SL-1210 och samtidigt lyckas få till ett bra ljud.

Annons

Pioneer PLX-1000 som vi testar här är en direktdriven skivspelare från Pioneers DJ-avdelning. Därför ser den precis ut som SL-1210 – och är precis som den uppskattad av DJ:s som har väskor fulla av tolvtummare.

PLX-1000 är inte avsedd för hemmamarknaden men har så många förbättringar jämfört med Technics-spelaren att den har en stor potential att låta bättre.

plx 1000 main 41788
Pioneer PLX-1000 är en DJ-spelare, men låter mycket bättre än vi kunde ana. Foto: Pioneer

Bättre dämpning

Till exempel är den s-formade tonarmen med löstagbart pickuphus (”skal”) dämpad med gummi på insidan. Tonarmen har lätt tillgängligt höjdjustering, anti-skating och motvikt så att byte av pickup aldrig är något problem.

Den 33 cm stora skivtallriken av aluminium är bättre dämpad, samma sak gäller chassit (8 mm innerchassi av zink, 9 mm dämpningsmaterial och fjäderupphängning med gummidämpning), och trefasmotorn har dubbelt så stort vridmoment (4,5 kg/cm) och mindre än hälften så lång starttid: 0,3 mot 0,7 sekunder.

Pioneer-spelaren har även löstagbara kablar, vilket underlättar när man kopplar loss och packar ner den. Det ingår en gummimatta, men också en scratch-matta (”slip mat”) och ett dammlock med rejäla gångjärn.

Observanta läsare lägger märke till hålet på baksidan, mellan skivtallriken och armbasen. Det är en hållare för ett extra pickuphus, så att det ska gå snabbt och smidigt att byta pickup.

Hastigheten kan ändras i tre nivåer, ±8, ±16 och ±50 procent med pitchkontrollen och återställs med en knapp.

Hittills låter det här som en renodlad DJ-spelare.

plx 1000 set no lid front 41787
En klassisk DJ-rigg, med två skivspelare och ett mixerbord. Foto: Pioneer

Bas med auktoritet

Därför är det lätt att förstå om någon är skeptisk till Pioneer-spelaren. Den ställer upp mot starka konkurrenter som Rega Planar 3, Reloop Hi-Fi Turn5 och Pro-Ject 1Xpression Carbon Classic.

Ett startfält där en DJ-pickup får problem att hävda sig. Så jag valde ut andra pickupar. Den budgetvänliga Ortofon 2M Blue och Audio-Technica AT-ART9, en enastående MC-pickup i en högre prisklass.

I Radka Toneffs legendariska Fairytales var ljudet varmt och fylligt med Ortofon-pickupen, och påminde mycket om klangen från Pro-Ject-spelaren. Fast med mer markerad bas som gav pianot mer djup. Med ART9-pickupen öppnade sig ljudbilden mer och mycket fler detaljer uppenbarade sig. Musiken lät helt enkelt luftigare och bättre fokuserad.

En Rega Planar 3 med Elys2-pickup är lite bättre balanserad och har bättre dynamisk kontrast i basen. Kanske beror det på att Rega-spelaren har klassens bästa tonarm. Den är i alla fall inte lika ranglig som på Pioneer-spelaren.

Det kan vara därför som Mozarts Requiem inte låter lika fokuserad och exakt, inte ens med ART9.

Det är möjligt att strama upp upphängningen på Pioneer-tonarmen, vilket jag absolut rekommenderar att man gör. Det hämtar nämligen ut fler detaljer och ger bättre fokus. Men det påverkar inte det faktum att spelaren redan låter dynamisk och engagerande.

Dire Straits Love Over Gold återges till exempel med auktoritet och en fenomenal bas som bara Reloop-spelaren kommer i närheten av. Inte illa för en DJ-spelare, även om just basförmågan bör vara en styrka hos spelare som den här.

Slutsats

Man förväntar sig inte att en DJ-spelare ska spela musik med samma upplösning, fokus och balans som en hifi-spelare. Pioneer PLX-1000 gör det med bravur. Den kan mäta sig med etablerade rivaler i samma prisklass, och med lite stramare toleranser i armupphängningen så finns det en stor potential för drömljud. PLX-1000 är en enastående skivspelare för de som vill ha både DJ- och hifi-egenskaper.

Karakter
Pioneer PLX-1000
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Annons

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild