Pioneer N-70AE är en vacker syn. En nätverksspelare som är rena rama stridsvagnen, med en häftig vikt på hela 11,4 kilo. Detta är helt klart en tvättäkta hifi-komponent rakt igenom.
Digitala källor och ljudfiler behandlas av inte en utan två ES9016S SABRE-digitalomvandlare med 32 bit/384 kHz-upplösning. Sammanlagt åtta kanaler är kopplade parallellt för att sänka brusgolvet maximalt och ge musiken fria tyglar. För att hålla bruset nere även längre fram i signalvägen spelaren utrustad med balanserade kretsar utöver de vanliga obalanserade. Använd dessa (XLR) om du har en förstärkare som stöder det.
Läs också: 7 trådlösa mikrosystem
Högupplöst ljud
Vill du lyssna på musik med 32 bit/384 kHz-upplösning så kan inte sådana musikfiler spelas direkt. En PC eller Mac måste kopplas till USB DAC-ingången så att nätverksspelaren används som ljudkort. Då stöds även DSD-musikfiler ända upp till 11,2 MHz. De flesta musikfiler kan dessutom spelas via trådbundet eller trådlöst nätverk. Eller så kan du spela musik som ligger lagrad på ett USB-minne.
Musik med lägre upplösning kan samplas upp till 32 bitar, vilket ska ger ett mer naturligt ljud. Min personliga erfarenhet av detta är att det kan ske på bekostnad av fart och fläkt i rytmisk musik, så jag brukar föredra att köra N-70AE i Direct-läget så att musiken påverkas så lite som möjligt.
Spelar det allra mesta
När det gäller formatstöd behöver du inte oroa dig. Precis som sin föregångare kan N-70AE spela de flesta musikfiler från nätverk eller USB-minnen och strömma musik från nästan vilken tjänst som helst. Spotify Connect finns på plats, och har du en iPhone så kan AirPlay strömma trådlöst från telefonen. Ännu coolare är inbyggt Chromecast som stöder en mängd olika strömningstjänster, till exempel Tidal, Deezer, YouTube och SoundCloud med hög upplösning (upp till 24 bit/96 kHz). Då använder du egentligen bara mobilen som fjärrkontroll, eftersom all strömning görs via spelaren. Om du startar en spellista på Tidal så kan du prata hur mycket du vill i telefonen utan avspelningen stannar, och du drar inte på mobilbatteriet heller, vilket du gör med AirPlay. En annan fördel med Chromecast är att det kan spela på flera enheter samtidigt – så kallad multiroom-funktion.
Tvättäkta multiroom finns också inbyggt i form av FireConnect, där du enkelt kan gruppera flera spelare eller trådlösa högtalare och spela samma eller olika musik i dem allihop – var i huset de än befinner sig, så länge de är inkopplade på hemnätverket.
En nyhet är att Pioneer har inlett ett samarbete med Audirvana. Det är den mest populära highend-musikspelaren för Mac, så nu kan man äntligen strömma direkt från den till Pioneer-spelaren via det trådlösa nätverket.
Läs också: Hegel H90 – Referensförstärkare för 13 000 kronor
Lättskött
Nätverksspelare som är byggda för hifi-marknaden kan ofta vara lite krångliga att använda. Särskilt om du är van vid enklare varianter som Sonos och Apple TV. Inställningsmenyer där man kan fintrimma ljudkvaliteten och andra finesser kan vara lite stela och svårjobbade. På det här området är Pioneer N-70AE bättre än de flesta, med en intuitiv fjärrkontroll och en fin 3,5-tums skärm som ger en bra överblick. Skärmen kan för övrigt stängas av om man så vill.
Men det som gör spelaren så användarvänlig ser man så fort man förflyttar sig utanför Pioneers egen app. Under testperioden använde jag allra oftast Chromecast-funktionen, eftersom jag bara behövde öppna en musik-app på mobilen (oftast Tidal) och skicka ljudet därifrån direkt till spelaren. Har du flera Chromecast-produkter inkopplade på nätverket kan de enkelt grupperas i Google Home-appen och spelas upp i multiroom. Detta går också att göra i Pioneers app (tack vare FireConnect), fast då bör man helst använd appen för att navigera i musiken också. Appen är helt OK men har en del brister. Den känns lite seg och det verkar inte som om man kan lägga till låtar i kö med den. Bara välja en fil som spelas upp direkt, vilket gör den mindre användarvänlig vid festliga tillfällen.
Ljudkvalitet
Det bästa med Pioneer-spelaren är att den låter lika bra som den ser ut. Ljudet är härligt upplöst när den är ansluten till Hegels nya integrerade H190 med balanserade kablar. Förstärkaren står just nu och driver de stora och dyra Audiovector SR6 AA (ja, den klarar faktiskt att utan problem hantera ett par högtalare för 200 000 kronor utan att det låter snett).
Trondheimsolistenes In Folk Style är en av många MQA-masters i Tidal. Upplösningen är 24 bit/352,8 kHz men eftersom N-70AE inte är MQA-kompatibel (ännu!), skalas den ner till 88,2 kHz. Det låter ändå mäktigt bra genom Audirvana inkopplat trådlöst. Stråkarna är härligt organiska i en stor och luftig rymd. Cellorna är varma och fylliga i klangen, och anslagen på fioler och altfioler är spröda utan att vara påträngande. Här finns massor av luft, samtidigt som kontrabasarna har ett bergfast fundament.
Läs också: Förstärkaren som sätter Technics på kartan igen
Radioheads nyutgivning av OK Computer, där de har digitaliserat och finputsat de analoga master-inspelningarna, låter bättre än någonsin i 24 bit/96 kHz-upplösning. Hör bara hur Thom Yorkes röst bär genom rummet i No Surprises, med klockspelet hängande i luften och det sköna ljudet av gitarrer och tamburiner. Pioneer-spelaren får fram alltihop med massor av detaljer, utan att det låter forcerat. Snarare tvärtom, här finns det nerv så det räcker – och det är på det här området som det ofta blir lite fel med så här neutralt klingande hifi-komponenter.
Musik låter fint med AirPlay, även om jag tycker att det kanske är lite plattare än med ChromeCast. Helt säkert är att du får det bästa ljudet om du spelar genom Audirvana, antingen trådlöst över nätverket eller kanske allra helst med USB från en Mac.
Det jag saknar är möjligheten att bläddra fram och tillbaka i Audirvana-spellistan. Man kan pausa och starta en låt och gå tillbaka till början av låten med Pioneers fjärrkontroll. Men att hoppa till nästa låt går bara att göra direkt på Macen, eftersom Pioneer-spelaren i själva verket fungerar som en DAC.
Slutsats
Pioneer N-70AE är en mycket bra nätverksspelare. Förutom att se ut som en massiv hifi-stridsvagn och att den låter lika seriöst som den ser ut, är den mer användarvänlig och flexibel än vad vi är vana vid från de flesta hifi-tillverkare. Du kan till och med göra justeringar i den digitala klockan om du känner för det.
Med multiroom-funktion och stöd för de allra flesta musiktjänsterna är det bara Pioneers egen app som ligger lite efter. Den är godkänd och tillräckligt överskådlig, fast inte speciellt snabb i vändningarna. Vi fick också stänga av och sätta på spelaren igen eftersom den hakade upp sig när vi gick från Tidal-appen med Chromecast till att använda Pioneers app för att spela musik från Tidal.
Rent ljudmässigt motsvarar spelaren en DAC för minst 5 000 eller 6 000 kronor (den känns minst lika bra som Hegel HD12 och YBA WD202), och förvandlar din digitala musiksamling till ett riktig hifi-Mecka. Rekommenderas varmt!
Läs också: Marantz vägrar att släppa CD-spelaren
Läs också est: Musikspelaren från Electrocompaniet är highend på rätt sätt
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser