TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Pinell Supersound 901

Trådlöst allt-i-ett

Ljudtrycket kommer att få dig att trilla baklänges. Pinell-systemet saknar bara en enda sak.

Av / 2024-03-06 - 11:01
Pinell Supersound 901

Ljud & Bild tycker

  • Stor ljudbild med riktigt seriös bas och en öppen och balanserad klang. Spelar högt så det räcker. Kan styras med en app.
  • Fjärrkontrollen är inte lika intuitiv som vi hade velat. Ingen HDMI-ingång.

De flesta har inga större förväntningar på en bordsanläggning. Den ska fungera, låta hyfsat och helst inte ta för mycket plats. Och så är det fint om priset inte är avskräckande, eller hur?

Hos norska Pinell nöjer de sig inte med hyfsat. Ända sedan de slog igenom med en förvånansvärt bra reseradio har de alltid strävat efter att packa in bra ljud. Oavsett om det handlar om radioapparater eller små system som spelar i mono eller stereo.

Senast vi testade något ur den här serien var det Pinells största allt-i-ett-system, Supersound 701, som hade allt inbyggt – inklusive en CD-spelare – och levererade ett fylligt och fint ljud för att vara så kompakt.

Läs också Pinell Supersound 701 Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Nu är flaggskeppet i serien här. Och med en bredd på nästan 80 centimeter är Supersound 901 en helt annan upplevelse. Den breda allt-i-ett-anläggningen ser ut som en stor soundbar, men är ett komplett system med allt inbyggt och anslutningar för externa ljudkällor.

Supersound 901 sort
Foto: Pinell

Det är många som inte behöver mer än Supersound 901. Som har streaming via W-Fi eller Bluetooth, Spotify-integration med FM/DAB+-radio och CD-spelare. Två digitala och en analog stereoingång gör att man kan koppla in en skivspelare, spelkonsol eller TV. Ett USB-minne med musik kan stoppas in i USB-porten på baksidan.

Annons

Tyvärr finns det ingen HDMI-ingång med ljudretur (ARC), vilket är mer praktiskt för att koppla in TV-ljudet än den optiska ingången på baksidan. Men systemet kan ändå fungera som en soundbar till TV:n, även om den inte har Dolby Atmos-surround.

Pinell Supersound 901 3
Foto: Lasse Svendsen

App-styrning

De flesta föredrar nog att streama musiken från mobilen via Bluetooth, men ljudet blir bättre när man streamar via Wi-Fi. Som åtminstone Tidal- och Qobuz-användare bör göra. De som föredrar Spotify Connect kommer knappast att höra någon skillnad.

Det gör man däremot om man skippar FM-radio och lyssnar på internetradio i stället, det låter faktiskt bättre eftersom ljudfilen inte stryps lika mycket.

Radiostationer på alla band, och podcasts, kan lagras och snabbt väljas med siffertangenterna på fjärrkontrollen eller i den nya Oktiv-appen, som ersätter Undok-appen som Pinelll använde tidigare. I appen kan man också välja EQ och göra inställningar som är lite krångliga att få till med fjärrkontrollen.

Pinell Supersound 901 1 1
Foto: Lasse Svendsen

Fjärren är för övrigt fin till allt grundläggande, men inte för inställningar. Trycker man på menyknappen måste man komma ihåg att navigera åt sidan med fyrvägsknappen på fjärrkontrollen. Försöker man bläddra nedåt eller uppåt i menyerna med + och –, alltså volymknapparna, ställer man föga förvånande in volymen. Även om man är i menysystemet. Detta borde kunna fixas med en firmware-uppdatering, för logiskt är det inte.

Pinell Supersound 901 7
Foto: Lasse Svendsen

Massiv ljudbild

Det är inte många bordshögtalare som kan matcha dynamiken och fysiken i Pinell-systemet. Naim Mu-So kan det naturligtvis, men den kostar mer och saknar radio och CD-spelare.

Läs också Komplett stereo med allt Technics SC-C70 MK2 är anläggningen man ska ha om man har ont om plats men vill ha ett stort ljud.

Det närmaste man kommer Supersound 901 är Technics läckra Ottava SC-C70 MK2. Den har också radio, streaming, en toppmatad CD-spelare och ingångar för externa ljudkällor. Den levererar ett lite varmare ljud och har en enkel rumskorrektion.

Pinell Supersound 901 6
Under grillarna döljer sig tvåvägshögtalare. Foto: Lasse Svendsen

Men den har inte samma fysiska bas som Supersound-systemet och målar inte heller upp en lika stor och öppen ljudbild. Bakom de löstagbara tygfronterna sitter två 10 cm mellanregisterbasar och två 25 mm diskanter. Elementen är placerade i en basreflexkammare på vardera sidan om färgskärmen och knappsatsen. Men på undersidan av kabinettet sitter nyckeln till det fysiska ljudet. En 16,5 cm stor subwoofer, som kan stängas av om man tycker att det blir för mycket av det goda.

Pinell Supersound 901 4
6,5-tums subwoofer. Foto: Lasse Svendsen

Jag rekommenderar att man låter den vara på och i stället justerar bas och diskant i menyerna, eller provar de färdiga EQ-inställningarna om man vill ändra ljudet.

Kraften från subwoofern bidrar i hög grad till den feta basen, men också till skalan i ljudet, och den ger djup till slagverk och basgitarrer. Så mycket att man känner det fysiskt. Men inte så mycket att det överskuggar resten av ljudet. Som är förvånansvärt fokuserat och detaljerat. Sång återges med en varm glöd, och gitarrer, stråkar och träblås skiner i den öppna ljudbilden.

Pinell Supersound 901 5
Foto: Lasse Svendsen

Även pianomusik låter fylligt och dynamiskt. Det finns ett fint djup i de lägsta oktaverna, och om man växlar från streaming via Wi-Fi till CD öppnas ljudbilden upp mer och fokus stramas till.

Slutsats

Pinell Supersound 901 är en väldigt lyckad anläggning som passar perfekt för alla som vill ha allt på ett ställe. Ljudkvaliteten är oöverträffad i den här prisklassen och eftersom allt finns integrerat kan den uppfylla många människors behov av ljud hemma. En HDMI-ingång hade varit en uppskattad bonus, men den optiska ingången gör jobbet för de som vill använda systemet som en soundbar. Det är också värt att nämna att Supersound 901 ser bra ut, med riktigt fin träfaner och utbytbara fronter.

Pinell Supersound 901 2
Foto: Lasse Svendsen
Karakter
Pinell Supersound 901
Premium
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild