TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Pinell North

Bättre hittar du inte

Pinell är tillbaka med en ny reseradio som övertygar med allt, utom en sak.

Av / 2021-07-11 - 09:00
Pinell North

Ljud & Bild tycker

  • Bäst ljud av alla små reseradior. Bra batteritid och val av källa. Känns rejält hopskruvad.
  • Man ser ingenting på skärmen i solljus. Inte stänkskyddad.

Egentligen säger de att det är en Bluetooth-högtalare med inbyggd radio, och det har Pinell har rätt i. Men man skulle kunna kalla den för en reseradio. Av det mer behändiga slaget. För med en batteritid på 15 timmar kan Pinell North utan problem hänga med på utflykt.

Oavsett om den bara är på balkongen eller ner till stranden.

Där kan man använda den som en Bluetooth-högtalare eller sätta på radion för att lyssna på sport, nyheter eller bara lite skön musik. Precis som med en reseradio.

North är Pinells första reseradio sedan den prisbelönta Go-modellen försvann från marknaden 2015, och de som minns den kommer förmodligen att känna igen några av designdetaljerna på den nya North-radion.

Till exempel att den har en svartvit skärm och kontrollerna ovanpå. Men också att den finns i olika färger: Arctic Blue, Sunset Red, Ice White och Night Black som vårt testexemplar hade.

Annons
Pinell north topp scaled 1
Ja, North är en Bluetooth-högtalare också. Foto: Lasse Svendsen

Poddsändningar

Den nya Pinell-radion är mer avancerad än de flesta bärbara radioapparater vi har testat. Det vanligaste är att radion har en Bluetooth-anslutning och FM/DAB-radio, inte mer än så. Men North har Wi-Fi också, så man kan koppla upp sig till internet och lyssna på internetradio.

En annan sak som många nog kommer att gilla är den inbyggda podcast-spelaren, som man navigerar i med rullhjulet på toppen. Den kan också styras från mobilen via Undok-appen, där man även kan strömma från Spotify till radions Bluetooth-mottagare.

Radiostationer och poddar kan lagras från olika källor och hämtas fram från fyra förprogrammerade knappar på ovansidan. Eller i menyn med 10 förinställningar i Undok-appen.

Renare ljud från flera element

Pinell North är 16 cm hög, större än föregångaren Go, och har plats för flera högtalarelement. Det vanliga i sådana här små radioapparater är ett enda element. Men här sitter det två 4,5 cm stora fullregister och två passiva basradiatorer (6,6 x 3,5 cm) som ger en ovanligt klangrik och fyllig ljudbild.

Det gav musiken i jazz-podden jag lyssnade på en större ljudbild än vad som är vanligt i små reseradior. Att följa musikens rytm var inget problem, jag justerade bara lite på bas och diskant i appen tills jag fick balansen i ljudet som jag tyckte passade för akustisk jazz.

Pinell north side scaled 1
Två aktiva högtalarelement, ett på varje sida, och två passiva basar. Foto: Lasse Svendsen

EQ-inställningarna gäller dessutom alla källor, inklusive Bluetooth, så om man gillar en annan balans när man strömmar, eller till exempel placerar radion i ett hörn och tycker att det blir för mycket bas, måste man ändra EQ-inställningarna. Detta kan också göras i inställningsmenyn, som finns på alla nordiska språk.

Det finns för övrigt ett hörlursuttag på baksidan, alldeles under där teleskopantennen befinner sig när man packar upp radion ur den färgglada förpackningen.

IMG_6904 IMG_6905
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Men det är ljudet som är mest övertygande. Pinell har länge varit lite duktigare än de flesta konkurrenterna på att få ut bra ljud från sina radioapparater, och den här är inget undantag. Pinell North spelar inte lika högt och tufft som Bluetooth-högtalaren KEF Muo, eller en JBL Charge, men den låter bättre än de små reseradiorna vi har testat hittills.

De två aktiva elementen lyckas få fram detaljer i ljudbilden, och till och med diskantnivån är bra direkt från fabrik, på samma gång som de passiva baselementen bidrar med lite tyngd och fyllighet i basen. Det normala för så små radioapparater är nämligen lite bas, nästan ingen diskant och en ganska luddig ljudbild. Så är definitivt inte fallet här, så North tar tillbaka tronen och gör att Pinell är kungen av alla små radioapparater på marknaden i dag.

Pinell North plugs
Hörlursuttag och kontakten till laddaren som ingår. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Smolket i glädjebägaren är den mörka skärmen, som visserligen är läsbar även på avstånd, men bara inomhus. Ute på terrassen suddas all information på skärmen bort av solljuset. Så om du vill se vad du spelar eller byta ljudkälla måste du öppna appen. Men ljudet är superbra och byggkvaliteten är övertygande, och Pinell North fungerar faktiskt utmärkt både som Bluetooth-högtalare och reseradio.

Karakter
Pinell North
Basic
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

1 reaktion på ”Pinell North”

  1. Kjell Hedberg

    Köpte radion, har bara haft problem med minne, app och hur den hänger sig i minnet????

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild