TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Philips Streamium MCi900

Låt musiken strömma

Med Philips minianläggning kan man strömma musiken direkt från nätverket och lyssna på den genom högtalare som ser ut som om de har snigelögon.

Av / 2011-05-12 - 13:32
Philips Streamium MCi900

Ljud & Bild tycker

  • Streaming. Lättanvänd. CD/DVD med HDMI.
  • Saknar en smula kontroll. Stöder inte iPod. Streamar inte video.

Med tanke på de senaste årens utveckling, där fysiska CD-skivor byts ut mot mer abstrakta men inte mindre musikaliska gigabytes som ligger lagrade på datorer, är argumenten försvinnande små för att köpa en minianläggning som inte på ett eller annat sätt kan erbjuda ett användarvänligt och välljudande sätt att njuta av musikfiler. Bland Philips många alternativ hittar vi Streamium MCi900, en av deras mer fullvuxna anläggningar som är helt komplett med förstärkare och högtalare – och har ett lika fullvuxet pris på 12 000 kronor.

Streaming
Förutom vanlig CD/DVD-spelare (med HDMI-utgång, minsann) kan anläggningen streama musik via hemnätverket och du kan bläddra runt bland låtarna med hjälp av fjärrkontrollen och den lilla skärmen som sticker upp på ovansidan. Denna har för övrigt stora och tydliga tecken som går att läsa från lite håll.

Programvaran som ingår heter TwonkyMedia och måste installeras på Macen eller PC:n för att förvandla datorn till en musikserver som MCi900 kan kommunicera med. Programmet ligger på en bärbar och behändig 160 GB-hårddisk som Philips generöst nog bjussar på. Den kan man även lagra musiken på, så att man kan lyssna utan att använda nätverket över huvud taget.

Diskant på en pinne
Diskantelementet är isolerat från resten av högtalaren och sitter i stället på en stång som pekar framåt. Tankarna förs en smula till enögda utomjordingar – eller ett snigelöga. Rent estetiskt ser det lite udda ut, men är ändå ganska så stiligt. Rent ljudmässigt har placeringen den fördelen att diskantelementet inte påverkas av vibrationer från mellanbasen, som pekar uppåt i det aningen sluttande högtalarkabinettet. Både högtalarna och elektroniken har skruvterminaler så det går att byta ut de bedrövliga sladdarna mot riktiga högtalarkablar.

Högtalarna har en ordentlig byggkvalitet och är gjorda av borstad aluminium, men elektroniken är mycket lättare och ger inte alls samma fina kvalitetskänsla.

Annons

Användning
Menysystemet pratar svenska och är enkelt att manövrera runt i. Det är inte så olikt iTunes. Vi hade gärna sett att menyn gick att visa på TV:n via HDMI-utgången, men denna kan bara användas till DVD- och CD-skivor.

Det är kul att kunna spela musik och visa bilder från en dator som är ansluten till nätverket, men det hade varit ännu roligare om det också hade gått att visa video. MCi900 har ju trots allt HDMI-utgång, så det är inte så konstigt att man gör den kopplingen. Men det har alltså inte Philips gjort, av någon outgrundlig anledning.

Ljudfiler som stöds är MP3, WMA, och WAV, men även Ogg Vorbis och det förlustfria komprimeringsformatet FLAC. De två sistnämnda fick vi dock inte att fungera med nätverket, men gick utmärkt att spela upp från USB-minne eller hårddisken via i USB-porten. Apple-formaten AIFF och Apple Lossless stöds däremot inte, och det finns inte heller någon iPod-inkoppling. Vill du koppla in en iPod eller iPhone får du antingen använda en minijack-till-RCA-kabel eller exempelvis en iPod-D/A-omvandlare som HRT iStreamer för 2 000 kronor.

Ljudkvalitet
Direkt ur kartongen har Streamium en väldigt stor och fet basåtergivning. Faktiskt i mesta laget. Tanken har säkert varit att imponera, men det låter verkligen inte bra. Gå in i ljudinställningarna och välj ”Direct Source” i stället för ”Full Sound” så blir ljudet klarast och bäst.
Det är egentligen allt som behövs för att få ett bra och öppet ljud, i en svävande och stor ljudbild. Ljusa falsettröster är särskilt imponerande, de låter prydliga och luftiga. Cymbaler svävar också fint och ger ett flott intryck. Det innebär också att man hör ganska så stor skillnad på bra och dåliga MP3-filer. En kraftigt komprimerad fil låter inte bra i diskantregistret, utan känns hårdpackad och onaturlig. Allra bäst låter okomprimerad WAV och CD-ljud, som anläggningen får fram klangstrukturen riktigt fint ur.

Basåtergivningen är bra, med fin fyllighet och ganska stor tyngd. Philips har trixat fram en del extra energi i mellanbasen, vilket gör att högtalarna låter större än de är. Enda nackdelen är att basen blir olinjär, så att om ett basinstrument har mycket energi i just detta område så låter det lite väl svulstigt.

Mellanregistret, det viktiga området där merparten av sångröster och de flesta instrument har sina grundtoner, återges klart och tydligt. Det enda är en liten puckel i övre basregistret som maskerar mellanregistret. Man hör det särskilt i röster med lite extra pondus, som kan bli en smula ihåliga.

Dynamiken är riktigt bra. Du kan spela högt och ha anläggningen i vardagsrummet utan att det saknas kraft. När volymen blir för hög tappar ljudbilden fokus om musiken är alltför dynamisk, eftersom förstärkaren inte är så strömstark. Ljudentusiaster vill säkert ha något bättre, men de allra flesta bör bli väldigt nöjda över vad MCi900 är kapabel till.

Slutsats
Streamium MCi900 är enkel att koppla in på nätverket och streamar ljud som lagras på en dator. Det går också att kopiera över musiksamlingen till hårddisken som ingår, så slipper man tänka på nätverket.

Philips-anläggningen kombinerar vanlig CD- och DVD-avspelning med streaming från nätverk. Eftersom den har HDMI-utgång tycker vi att det är lite märkligt att den inte spelar videofiler. Det borde den absolut kunna göra!

Dessutom är inte en modern anläggning helt komplett förrän den har en digital iPod-ingång. Det går visserligen att koppla in iPoden till den analoga aux-ingången, men MCi900 klarar av att ge en högre ljudkvalitet än vad du kan få ur iPodens hörlursuttag.

Sammantaget är detta en mycket välutrustad och välljudande anläggning som motiverar det förhållandevis höga priset. Allt vi saknar är lite bättre dynamik och en ännu klarare bas.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Full kontroll

Här är Denons lösning på Sonos-kaoset

Ljud & Bild