Vi har testat produkter från NuForce förut, och varje gång har vi varit förtjusta över både ljudkvaliteten och priset, eftersom man vanligtvis får riktigt mycket för pengarna. Nu har NuForce skapat ett separat märke för sina bästa produkter: NuPrime. Och första modellen i serien är IDA-16, en 200-watts integrerad digitalförstärkare.
NuPrime IDA-16 befinner sig i den snofsigare änden av prisskalan. Inte i det obevekligt sekteristiska segmentet, där man kan få en begagnad Mercedes för samma pengar som en signalkabel, men ändå så kostsam att det är komplicerat att förklara för släktingar och grannar att priset bara gäller förstärkaren, inte hela anläggningen.
IDA-16 kostar 22 000 kronor. Det är en rejäl slant för en integrerad förstärkare. Till saken hör dock att förstärkaren är heldigital hela vägen igenom, och att man på så sätt får en digitalomvandlare av hög klass på köpet. Konverteringen sker alldeles innan högtalarutgången.
Designen är stilren, på gränsen till avskalad. Förstärkaren är en bred, platt låda i antingen aluminiumgrått eller svart, med fasade kanter. Det ser sobert och exklusivt ut, men NuPrime har inte gjort något för att imponera på pöbeln, till exempel tjocka fronplattor, exotiska material eller högglansfinish. Här är det bara de inre egenskaperna som räknas.
Först med 384 kHz och DSD
Rent tekniskt är IDA-16 lika välgjord som NuForce/NuPrime har som tradition. Den sägs vara den första integrerade förstärkaren som kan avkoda DSD-signaler och PCM med samplingsfrekvenser uppemot 384 kHz. Båda via USB-porten, eftersom de övriga digitalingångarna ”bara” arbetar upp till 192 kHz. Allt i 24-bitars upplösning.
NuPrime är extra stolta över strömförsörjningen, som är av switch-mode-typ, och vars både arbetsfrekvens och spänning anpassas löpande efter musiken. En så kallad cross-matrix array (CMA) av kondensatorer tar hand om strömreserverna. Vad som döljer sig bakom beteckningen avslöjas dock av vare sig tillverkaren eller Wikipedia.
Det finns digitala ingångar av alla de sorter: koaxial, optisk och USB. Det saknas bara balanserat AES/EBU för att göra uppsättningen komplett. Och USB-ingången hanterar både PCM och DSD.
Förstärkaren sköts antingen med hjälp av NuForces mycket karaktäristiska, sexkantiga fjärrkontroll, som man antingen beundrar eller försöker gömma undan, eller via en rad diskreta tryckknappar längs förstärkarens överkant. Ibland får man försöka ett par gånger innan förstärkaren reagerar och sätter på eller ändrar funktion.
Neutral utan att vara förlåtande
Det speciella med IDA-16 är att den inte har några speciella kännetecken. Det finns inga tonregister som särbehandlas och den har inga specialiteter. Den gör bara sitt jobb – och den gör det bra!
Basen är djup och mäktig. Högtalare vi trodde saknade bas uppvisade plötsligt aktoritet längst ned. Vi har hört förstärkare med ännu mer imponerande basåtergivning, men IDA-16 spelar helt enkelt korrekt. Mellanregistret är öppet och nyanserat och röster framträder obeslöjade i rummet – om inspelningen och resten av anläggningen tillåter. Detsamma gäller i toppen, där det precis som i andra NuForce-produkter finns massor av upplösning och luft. Att säga att vi hörde nya detaljer i skivor vi trodde att vi kunde, är en gammal klyscha. Som inte desto mindre är sann.
IDA-16 är en angenäm bekantskap eftersom den inte har några särskilda karaktärsdrag som ska passa ihop med resten. Men tolerant är den inte. Dåliga inspelningar och betoningar i andra delar av signalkedjan avslöjas utan hänsyn, medan en ”charmigare” förstärkare hade kunnat svinga en förmildrande trollstav över helheten.
IDA-16 är tillräckligt kraftig för att kunna driva merparten av alla högtalare man kan komma på att koppla in till den, och den gör det med realistiska ljudtryck. På grund av sin konstruktion ger den i stort sett inte från sig någon överskottsvärme, så den behöver inte mycket plats runtomkring sig.
Slutsats
NuPrime IDA-16 är en superstilren förstärkare som drar så gott som allt du kopplar in till den och som återger alla dina signalkällor på sitt eget obekymrade sätt. Den tillför inte några egna karaktärsdrag till signalen och tar inte bort något heller. Föredrar du varmt ljud och single-ended triodförstärkare så lär den knappast vara ditt förstahandsval. Och somliga hardcore-highend-fantaster tycker nog att IDA-16 är grå och tråkig att titta på jämfört med imponerande och betydligt dyrare förstärkare. Låt oss hellre kalla den för fackmannamässig. Den kan knappt bärga sig, den bara väntar på att bli inkopplad och få sätta igång.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser