Amerikanska Sonos har några års försprång till de andra streaming-märkena. De släppte sin första trådlösa förstärkare redan 2005 och anses i dag vara den ledande tillverkaren av trådlösa multiroom-system.
Användning
Sonos skiljer sig från konkurrenterna genom att upprätta ett eget krypterat nätverk mellan spelarna. För att skicka musik trådlöst till Connect:Amp måste du därför ha en extra ”Bridge”-enhet som är kopplad till routern med kabel, vilket kostar 500 kronor extra. Fördelen är att spelarna inte belastar ditt vanliga wifi-nätverk och att systemet enkelt kan utökas till flera rum.
En annan fördel är att allting är otroligt användarvänligt. Fjärrkontroll-appen Sonos Controller finns till både iOS och Android och är oerhört överskådlig och lätt att använda. Sist men inte minst har Sonos inbyggt stöd för musiktjänsterna Spotify och Wimp, så att du enkelt kommer åt en hel värld av musik.
Connect:Amp är oerhört smidig att installera. Du kopplar den till nätverket, laddar ner Controller-appen till Mac eller PC och trycker på två knappar, så hittar spelare och Controller varandra automatiskt på nätverket. Enklare kan det nästan inte bli, och dessutom är Sonos-systemet mycket stabilt.
Ljudkvalitet
Sonos har en teknisk begränsning som många audiofiler förmodligen tycker är dyster: Connect:Amp är den enda testdeltagaren som inte stöder högupplösta musikfiler, utan är begränsad till vanlig 16-bitars CD-kvalitet. Men det bör påpekas att ljudkvaliteten är mer än tillräckligt hög för att engagera även om man spelar vanlig MP3. Förstärkaren lämnar 55 watt per kanal och har ett varmt, fyllig ljud som är lätt att fängslas av. Den har gott om kraft att driva små stativhögtalare och även medelstora golvhögtalare på bra volym. Ljudet är förvånansvärt bra med tanke på priset, fast det hörs att upplösningen inte är lika bra som hos nykomlingen Bluesound. Heather Novas silkeslena röst återges inte lika mjukt av Sonos-förstärkaren och s-ljuden är en aning skarpare. Basen är också något tamare och mindre väldefinierad. Sonos har visserligen väl så mycket muskler som Bluesound men låter inte speciellt fint om man vräker på för fullt. Det saknas också kraftresurser när vi vill spela riktigt högt med Daft Punk-låten ”Get Lucky”. Sonos är en aning ytligare och får inte med lika mycket djup och detaljer.
Sonos har testets kanske mest lyckade menysystem. Controller-appen finns till Apple och Android och har inbyggd Spotify- och Wimp-spelare.
Också i detta test:
Pro-Ject Stream Box DSA
Bra ljud, krånglig att sköta
Pro-Ject är Stream Box DSA är påkostad och låter både välkontrollerat och upplöst. Tyvärr känns gränssnittet förhistoriskt.
Simple Audio Roomplayer 1
Musik från elnätet
Skotska Simple Audio utmanar de etablerade märken med ljud som kan delas genom väggkontakten!
Naim UnitiQute 2
Suveränt ljud
Underskatta inte Naims bedårande lilla förstärkare. Bakom det beskedliga David-utseendet döljer sig en musikalisk talang med Goliat-krafter!
Bluesound PowerNode
Välljudande och billig
I den billigare änden av skalan satsar Bluesound på bra ljud i användarvänlig förpackning.
Sammanfattning
Det är streaming som gäller
Efter att ha testat fem nätverksförstärkare är det helt uppenbart att detta är framtiden.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser