Pro-Ject Stream Box DSA är en integrerad förstärkare med inbyggd strömning. Den spelar musiken direkt från en dator i nätverket eller så pluggar du in en hårddisk eller ett USB-minne direkt i USB-porten. Dessutom finns både analoga och digitala anslutningar för annan utrustning. Dessvärre finns varken Spotify eller Wimp i skrivande stund, men det kan ändras i framtida uppdateringar. Om du redan har en sådan tjänst får du göra på annat sätt. iPhone- och iPad-användare kan till exempel koppla in en AirPort Express till den optiska ingången. Eller koppla datorn direkt till förstärkaren. Fast hela poängen är ju att ha allt i en apparat, så det måste betraktas som en brist.
Användning
Fjärr-appen till Apple och Android är i bästa fall bristfällig. Du kan inte styra internetradion med den, i stället måste fjärrkontrollen som ingår användas. När man ska bläddra genom musiksamlingen via nätverket finns inte heller någon direkt sökfunktion och du kan inte komponera en spellista i appen. Spellistor måste alltså lagras i förväg på datorn, vilket inte är särskilt smidigt. Appen finns bara i låg upplösning för smartmobiler, inte i någon särskild version för surfplattor.
Ljudkvalitet
Ljudet är däremot en helt annan historia. Jämfört med de billigare testdeltagarna blir det en helt annan baskontroll med Pro-Ject. Den håller högtalarna i ett mer övertygande grepp. Den dynamiska kontrasten är större, så att varje instrument klingar ut tydligare utan att avgränsas från helheten. Hela ljudbilden får ett bättre fokus, och hålls stabil även i komplexa passager. Och upplösningen i övertonregistret är mycket bra. Ingen aggressivitet här, ljusa kvinnoröster framträder utan att sibilanter (s-ljud, f-ljud) får överdrivet fokus. Stream Box DSA kan dessutom spela riktigt högt utan problem.
Det finns däremot inte riktigt lika mycket luft i övertonerna som hos Naim, som målar upp en ännu mer viktlös ljudbild. Naim har också ännu mer energi i det lägsta basregistret, vilket ger musiken mer nerv och gnista.
Sammantaget är Pro-ject Stream Box DSA en mycket välljudande nätverksförstärkare som har gott om anslutningar. Dessvärre är den inte tillräckligt användarvänlig och förlorar därmed mot Naim i kampen om vem som är testets bästa förstärkare.
Den här appen finns till både Apple och Android, fast inte i en version till surfplattor. Den är väldigt grundläggande och strukturen använder inte fördelarna med surfplattors större skärmyta.
Också i detta test:
Simple Audio Roomplayer 1
Musik från elnätet
Skotska Simple Audio utmanar de etablerade märken med ljud som kan delas genom väggkontakten!
Sonos Connect:Amp
Multiroom-kungen
Sonos är en av världens ledande tillverkare inom trådlösa anläggningar. Och det är inte svårt att förstå varför, Connect:Amp är rena drömmen att använda!
Naim UnitiQute 2
Suveränt ljud
Underskatta inte Naims bedårande lilla förstärkare. Bakom det beskedliga David-utseendet döljer sig en musikalisk talang med Goliat-krafter!
Bluesound PowerNode
Välljudande och billig
I den billigare änden av skalan satsar Bluesound på bra ljud i användarvänlig förpackning.
Sammanfattning
Det är streaming som gäller
Efter att ha testat fem nätverksförstärkare är det helt uppenbart att detta är framtiden.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser