: Nätverksförstärkare med streaming

Förstärkare med streaming

Släng CD-skivorna! Morgondagens förstärkare kopplas till nätverket utan sladdar och strömmar musiken direkt. Och alla är inte dyra.

Den nya, digitala vardagen med strömning och nedladdning av musik ställer nya krav på ljudanläggningarna. Därför kan allt fler apparater numera strömma musik direkt från tjänster som Spotify och Wimp, plus spela nedladdad musik från nätverket eller hårddiskar.

Utvecklingen av förstärkarna går allt mer i riktning mot nätverksströmning. Nu för tiden ska en förstärkare helst vara kompatibel med de allra flesta ljudformat, streaming-tjänster och helst också internetradio. Alltihop ska knytas ihop av ett lättbegripligt gränssnitt så att vem som kan använda stereon utan minsta problem.

Fjärr-app
Det bästa sättet att garantera användarvänligheten är att låta användaren styra förstärkaren med en app på smartmobilen eller surfplattan. Det ger mycket bättre översikt än den vanliga fjärrkontrollen. Tillverkaren som gör den bästa appen får den mest strömlinjeformade produkten. Det måste vara enkelt att hitta musiken, oavsett om den ligger på en nätverkshårddisk eller kommer från en streaming-tjänst ute i molnet. Man bör absolut kunna göra spellistor direkt i appen, och har den inbyggda tjänster som Spotify eller Wimp bör det finnas en bra sökmotor så att man hittar musiken man vill lyssna på.

Krav på ljudkvalitet
Men det hjälper inte mycket med användarvänlighet om ljudet suger när det kommer ut ur andra änden. Det ställs samma krav på en nätverksförstärkare som på en traditionell hifi-förstärkare. Av förklarliga skäl blir de något dyrare, vilket innebär att en nätverksförstärkare för 5 000 kronor inte låter lika bra som en vanlig stereoförstärkare som kostar lika mycket. Men om det inte låter bra ihop med ett par fina högtalare så är det magplask.

Kandidaterna
Vi testar fem nätverksförstärkare som passar olika plånböcker. Billigast är en av de avgjort mest populära på hela marknaden, Sonos Connect:Amp, som för lite drygt 4 000 kronor har användarvänlig streaming av många format, inbyggt Spotify och en effekt på 2 x 55 watt i 8 ohm. Den stöder musikformat i upp till CD-kvalitet men inte högre.

Ett steg upp ligger nya Bluesound PowerNode som har inbyggt Wimp och dessutom stöder Wimp HiFi-tjänsten som har förlustfri CD-kvalitet. PowerNode kan spela högupplösta format upp till 24 bit/192 kHz. Gränssnittet påminner väldigt mycket om Sonos. Effekten ligger på 2 x 50 watt.

Dyrast av de billiga är Simple Audio Roomplayer 1. Precis som Bluesound klarar den högupplöst musik, och till skillnad från både Sonos och Bluesound har den linjeingång så att man kan koppla in en analog källa, till exempel TV:n. Den kommunicerar direkt med andra Simple Audio-enheter via elnätet och lämnar 2 x 50 watt. I dagsläget stöder den vare sig Spotify eller Wimp.

Längst upp i pris ligger Naim UnitiQute 2 och Pro-Ject Stream Box DSA, båda kostar ungefär 13 000 kronor. De har både analoga och digitala ingångar utöver nätverksfunktion och kan strömma musik från internet men stöder inte Spotify eller Wimp och är därför mindre praktiska. Detta kan dock ändras. Naim lämnar 2 x 34 watt och Pro-Ject 2 x 60 watt (båda specificerade i 4 ohm).

Alla testdeltagare har liknande effektangivelser. Det betyder dock inte att de upplevs som lika kraftiga, somliga tillverkare mäter på olika sätt än andra.

Så testade vi
Under testet var alla förstärkarna anslutna till nätverket med nätverkskabel för att inte påverkas av eventuella störningar i den trådlösa överföringen. Vi har lagt störst vikt vid hur de låter med okomprimerade musikfiler av hög kvalitet, dessutom har vi undersökt gränssnittet noga, inklusive hur enkelt det är att använda appen till smartmobil och surfplatta. Vi har bara testat med iOS, inte Android.

Förstärkarna har spelat på två olika högtalarpar. Dynaudio Focus 260 är en kostsam golvhögtalare (35 000 kr) som skiljer agnarna från vetet när det gäller såväl upplösning som baskontroll och kraft. De är inte speciellt lättdrivna men låter riktigt bra när förstärkaren håller måttet. Som ett mer måttfullt alternativ har vi använt PMC twenty.23, en mindre golvhögtalare som också kostar en hel del (25 000 kr) men som är mer förlåtande och ger ett bättre intryck av vad för slags ljud man kan förvänta sig. Dynaudio-högtalarna är dock mest detaljerade och det var dem vi spelade på oftast.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Musik från elnätet

Skotska Simple Audio utmanar de etablerade märken med ljud som kan delas genom väggkontakten!

Ljud & Bild tycker

Livligt ljud Bra byggkvalitet
Bristfällig fjärrstyrning
 • 2 x 50-watts förstärkare (mätmetod ej angiven)
 • Wifi/nätverk
 • Internetradio
 • USB-port
 • Ljudformat: MP3, AAC, WMA, OGG, FLAC, ALAC, WAV, AIFF
 • Stöder 24 bit/192 kHz
 • Fjärrkontroll-app (iOS och Android)
 • Pris: 7 500 kr
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 7500 kr

Simple Audio skiljer sig rent tekniskt från den stora massan nätverksspelare genom att Roomplayer 1 inte har vanlig wifi utan i stället använder sig av husets elnät för att kommunicera med enheter i andra rum. Vi har testat den förut tillsammans med sin passiva kusin Roomplayer 2 och tekniken fungerar lika bra med överföring via elnätet som trådlöst via wifi, om inte ännu bättre.

Användning
Simple Audio har svensk bruksanvisning men man behöver inte plöja ner sig djupt i manualen för att installera Roomplayer. Om du bara ska ha en förstärkare måste du koppla den direkt till routern. Simple Audio har däremot en del brister i själva fjärrstyrningen. Det finns en app till iPhone men den saknar bland annat en möjlighet att göra egna spellistor – det går dock att importera färdiga spellistor från exempelvis iTunes. Internetradio finns inbyggt men däremot inte populära tjänster som Wimp och Spotify. I stället finns den franska streaming-tjänsten Deezer. Simple Audio lanserar en egen iPad-app nu i sommar så man får hoppas att några av dessa brister rättas till.

Ljudkvalitet
Vi hoppas Simple Audio får ordning på användningen för rent ljudmässigt är det här väldigt livfulla saker. Roomplayer 1 är definitivt en av de mest välljudande förstärkarna i hela testet! Den har en fräsch och öppen spelstil och lyckas plocka fram ännu fler detaljer än Bluesound. Här framträder Heather Novas röst ordentligt, utan att hon låter vass eller hård. Det märks också att Simple Audio har fina kraftresurser och kan spela dugligt högt utan att anstränga sig. Den har även fin kontroll på Daft Punks svängiga bas – diskorytmerna i ”Get Lucky” återges med fastare grepp och låter mer engagerande.

Roomplayer 1 har också den fördelen att den stöder högupplösta musikformat. När den matas med musik från REM i 24 bit/48 kHz-upplösning återger den trummor och gitarr med realistisk intensitet och energi. Det här låter riktigt hifi och närmar sig snarare de mer kostsamma alternativen än de billigare.

Simple Audio bildetekst
I dagsläget har Simple Audio inte någon egen iPad-app. Man måste alltså använda iPhone-versionen, som är tämligen minimalistisk. Det går till exempel inte att göra egna spellistor i själva appen. Ingen Android-version finns för tillfället.

Välljudande och billig

I den billigare änden av skalan satsar Bluesound på bra ljud i användarvänlig förpackning.

Ljud & Bild tycker

Snyggt ljud Stöder högupplöst ljud Inbyggt Wimp HiFi
Saknar lite kraft Manuell delningsfunktion är trasslig
 • 2 x 50-watts förstärkare (mätmetod ej angiven)
 • Wifi/nätverk
 • Internetradio
 • USB-port
 • Ljudformat: MP3, AAC, WMA, OGG, FLAC, ALAC, WAV, AIFF
 • Stöder 24 bit/192 kHz
 • Fjärrkontroll-app (iOS och Android)
 • Pris: 5 800 kr
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 5800 kr

Förutom att strömma musik från datorn har PowerNode streaming-tjänsten Wimp inbyggd och stöder deras ”HiFi”-abonnemang i CD-kvalitet. Internetradio finns också på plats, samt USB-port som kan spela ljudfiler direkt från minne eller hårddisk. Spotify ska komma så fort de är färdiga med utvecklingen av inbyggnadstjänsten för tredjepartsprogram.

PowerNode har varken analoga eller digitala ingångar så det går inte att koppla in externa ljudkällor. Däremot finns en utgång för subbas, och delningsfilter till högtalarna kan ställas in i installationsmenyn.

Användning
Fjärr-app finns till både Android och Apple, med en särskild version till iPad som utnyttjar surfplattans större skärm. Gränssnittet påminner starkt om Sonos, ingen tvekan om varifrån inspirationen kommer. Men medan Sonos har en kontroll-app för PC och Mac som dessutom automatiskt hittar musiken som ligger på datorn, måste du pilla en hel del för att hitta musiken för hand med Bluesound om den inte upptäcks automatiskt. Vilket vårt exemplar inte gjorde. Bortsett från detta är användarvänligheten bra.

Ljudkvalitet
Bluesound-förtärkaren har en fokuserad och prydlig ljudbild med bra dynamik. PowerNode får inte fram lika många och komplexa klangfärger i ljudbilden som en renodlad hifi-förstärkare, och når inte heller upp till Naim och Pro-Ject i den disciplinen. Inte när det gäller kraft och upplösning heller. Men av alla billigare testdeltagare är detta ett mycket välljudande alternativ som får fram sångröster och instrument på ett klart och tydligt sätt. En aning tillbakadragen i övertonregistret, men å andra sidan låter det aldrig vasst.
Bluesound PowerNode låter avgjort bättre än Sonos Connect:Amp och kan till skillnad från den spela högupplösta 24-bitarsfiler. Bluesound har mer kontroll över ljudet och bättre upplösning längre upp, medan Sonos är lite mer ostädad och aningen mer grov i övertonregistret.

Jämfört med Simple Audio Roomplayer 1 har inte cymbaler och de ljusaste stålsträngarna på en gitarr lika mycket attack. Simple Audio har även en något fylligare djupbas. Å andra sidan saknar Simple Audio streaming-tjänster och är inte riktigt lika användarvänlig som Bluesound.

Bluesound bildetekst
Bluesound har inspirerats av Sonos gränssnitt. Spellistan visas alltid när man manövrerar runt i Wimp.

Det är streaming som gäller

Efter att ha testat fem nätverksförstärkare är det helt uppenbart att detta är framtiden.

Med en integrerad förstärkare är man helt fri att välja vilka högtalare man vill. Och när förstärkaren dessutom har inbyggd streaming är det bara att hiva ut förstärkaren och låta CD-skivorna följa efter. Digitala filformat betyder nämligen inte att ljudet är dåligt. Tvärtemot kan det låta bättre än CD.

Alla testets förstärkare är små, med tillräcklig effekt för att driva högtalare av måttlig storlek med övertygelse. Men priserna varierar, och det gör ljudkvaliteten och användarvänligheten också.

Sonos Connect:Amp är kanske den allra enklaste förstärkaren att använda. Automatisk installation och ett krypterat nätverk gör det enkelt att ställa in musikspelare i flera rum. Att lyssna på musik är otroligt användarvänligt tack vare inbyggt stöd för Spotify och Wimp. Det är egentligen mycket som talar för Sonos i det här sammanhanget. Nackdelen är brist på stöd för högupplöst musik, lyckligtvis fungerar systemet utmärkt för normal musiklyssning i upp till CD-kvalitet (16 bitar). Connect:Amp har bara inte lika bergfast ljudbild och samma spänstiga ljud som Bluesound.

Vilket för oss till Bluesound PowerNode. Den har ett nästan exakt likadant gränssnitt som Sonos. Vad som saknas är en desktop-app för PC och Mac som gör det ännu enklare att synkronisera till musiksamslingen. I gengäld stöder Bluesound högupplösta filer och spelar musik på ett mer kontrollerat och dynamiskt sätt än Sonos. Basen är fastare och ljudbilden varmare. I skrivande stund saknas Spotify men idäremot finns Wimp och deras nya HiFi-tjänst med förlustfritt FLAC-format. Sammantaget tycker vi att Bluesound är testets bästa köp.

Lite dyrare än Bluesound är Simple Audio Roomplayer 1. Precis som namnet antyder är detta en väldigt enkel förstärkare att komma igång med. Användandarmässigt har den sina brister men rykten gör gällande att en markant förbättrad version av styrprogrammet är på gång. Rent ljudmässigt är detta ett seriöst alternativ för dig som bryr dig mer om möjligheten att spela högupplöst musik från hårddisk än om komprimerad musik (Spotify och Wimp) direkt från nätet.

Ett steg upp i pris hittar vi två förstärkare. En av dem är Pro-Ject Stream Box DSA. Den har både digitala och analoga ingångar samt internetradio och streaming av många musikformat – även högupplösta. Men varken Spotify eller Wimp. Ljudet motiverar prislappen genom att musiken har en varm och fyllig ljudbild med fin baskontroll och en mycket bättre upplösning än de billigare förstärkarna. Användarvänligheten är en annan historia. Fjärr-appen känns urgammal och har varken sökfunktion eller möjlighet att sätta ihop spellistor.

Naim UnitiQute 2 har ett ljud som är ännu ett snäpp bättre än Pro-Jects och är alltså testets klart mest välljudande förstärkare. Den har analoga och digitala ingångar och stöder högupplösta musikfiler. Inte heller Naim har inbyggd streaming från Spotify eller Wimp. Den har däremot en mycket mer användarvänlig fjärr-app, i synnerhet till iPad. Vi skulle vilja att artistsökningar inte bara visade information och skivbiografi om artisterna utan också visade genvägar till det lokala musikbiblioteket. Men användarvänligheten är faktiskt bra och överskådlig – och med tanke på ljudkvaliteten man får är det ingen tvekan om saken: bäst i test!

Pro-Ject Stream Box DSA
Pro-Ject är Stream Box DSA är påkostad och låter både välkontrollerat och upplöst. Tyvärr känns gränssnittet förhistoriskt.
Sonos Connect:Amp
Sonos är en av världens ledande tillverkare inom trådlösa anläggningar. Och det är inte svårt att förstå varför, Connect:Amp är rena drömmen att använda!
Naim UnitiQute 2
Underskatta inte Naims bedårande lilla förstärkare. Bakom det beskedliga David-utseendet döljer sig en musikalisk talang med Goliat-krafter!
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
  Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!
  Det finns många andra bra högtalare, men ingen som den här.
  Integrerade Linn Majik DSM låter som en dröm tack vare rumskorrektion och har allt man behöver inbyggt.
  iPhone 12 Pro Max sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi någonsin har skådat.
  Kompakta JBL L82 Classic ger så mycket kul för pengarna att vi utropar dem till bäst i klassen.
  Sonys fullmatade spelkonsol har blixtrande prestanda och knivskarp grafik – skräddarsydd för nästa generation avancerade spel.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Sbooster BOTW MKII

  Riktpris: 3600 kr Bergfast strömförsörjning

  Linn Klimax DSM/2

  Riktpris: 214900 kr När musiken är livet

  Marantz SACD 30n

  Riktpris: 30000 kr Nätverksspelare med DAC och CD-spelare

  Marantz Model 30

  Riktpris: 30000 kr Marantz nya förstärkare spelar vanebildande vackert
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.