TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Naim Uniti Nova PE

Klass D med Naim-själ

Naim Audio tar steget in i klass D-världen med sin highend-förstärkare Uniti Nova PE. Resultatet kommer att få dig att tappa hakan.

Av / 2025-03-27 - 09:02
Naim Uniti Nova PE

Ljud & Bild tycker

  • Fenomenal kraft med samma ljudsignatur som AB-förstärkare från Naim. Förstklassig musikstreamer och DAC. Förtroendeingivande byggkvalitet i kompakt design.
  • Högt pris. Saknar kanske en antydan till det varma mellanregistret hos traditionella Naim-förstärkare.

När en Naim-förstärkare med switchad klass D-teknik landar i testrummet så skaver det en smula. Sådan teknik går ju lite stick i stäv med den brittiska tillverkarens traditioner. Men allt tvivel försvinner i samma ögonblick som musiken flödar ut. Jag hade aldrig trott att Naim Uniti Nova PE skulle bemästra de majestätiska Focal Scala Utopia Evo för en halv miljon kronor, men den har järnkoll på dem med lätthet. Dundrande kraft möter förstklassigt ljud, kombinerat med ett streaming-gränssnitt som konkurrenterna nog skulle offra ett ben och en arm för att få. De kompakta och läckra måtten gör dessutom att jag står inför den kanske mest användarvänliga highend-förstärkaren jag någonsin testat.

Naim Uniti Nova PE det ©NicolasReynaud 4 scaled 1
Foto: Nicolas Reynaud

Brittisk hifi möter dansk ingenjörskonst

Naim Audio har alltid hållit fast vid klass AB-förstärkarteknik. När konkurrenterna har omfamnat energieffektiv klass D har Naim vägrat överge sin designfilosofi. Naim-watt har alltid låtit tuffare än specifikationen ger en antydan om och ”Tempo, Rhythm and Timing” har blivit ett begrepp bland entusiasterna.

2014 lanserade Naim Statement-anläggningen som kostade flera miljoner kronor, med en hel hästkraft (746 watt) i varje kanal. Världen fick se vad tvättäkta Naim-effekt betydde, och sedan dess har många undrat när britterna skulle ge högre effekt även till lägre prisklasser.

Läs också test: Naim Uniti Nova Nova är ett perfekt namn på den här explosiva, eleganta förstärkaren. Som är späckad med användarvänliga funktioner.

Svaret är Uniti Nova PE (Power Edition). Den liknar Uniti Nova till namn och utseende, fast är lite högre för att få plats med en större ringkärnetransformator. Insidan har dock förändrats radikalt.

Den ursprungliga Nova lämnar 2 x 80 watt i 8 ohm, medan Nova PE lämnar 2 x 150 watt. Men det mest intressanta är inte siffrorna, utan Naims inställning till klass D.

Annons

Purifi-teknik med Naim-touch

Naim har valt danska Purifi Eigentakt-moduler, som har fått strålande beröm i produkter från Lyngdorf, NAD och Marantz. Det speciella är att Naim bygger dessa moduler själva, direkt på moderkortet, för att undvika svaga punkter i kablar och kontakter. De använder sin egen massiva strömförsörjning med en stor transformator för att ge modulerna bästa möjliga arbetsförhållanden.

Har de då lyckats bevara Naim-ljudet i en klass D-förstärkare? Det är knäckfrågan.

Naim Uniti Nova PE with remote - ©NicolasReynaud-4
Fjärrkontrollen använder Bluetooth, så förstärkaren kan gömmas undan helt. Foto: Nicolas Reynaud

Användarvänlig design

Uniti Nova PE har ett av marknadens mest intuitiva användargränssnitt med en 5-tums pekskärm. Sidopanelerna har Naims välkända räfflade finish och volymhjulet snurrar silkeslent med precis lagom motstånd.

Anslutningsmöjligheterna täcker det mesta: optiska och koaxiala digitalingångar, analog RCA, HDMI ARC och USB. Både trådbundet Ethernet och trådlöst Wi-Fi finns också.

Streaming-funktionerna inkluderar Spotify Connect, Apple Music, Tidal, Qobuz, internetradio, Roon Ready, AirPlay 2, Chromecast och Bluetooth – ett komplett digitalt nav för det moderna hemmet.

Naim Uniti Nova PE rear ©NicolasReynaud 30 scaled 1
Alla digitala och analoga ingångar man behöver, inklusive Naims karaktäristiska DIN-kontakter. Foto: Nicolas Reynaud

Mer kraft, mindre värme

Naims mål med klass D är uppenbart: ​​mer kraft i ett kompakt paket. En klass AB-konstruktion med samma effekt skulle ha krävt en större låda och mer kylning.

Nova PE har lägre strömförbrukning än föregångaren (120 watt i stället för 140) trots nästan dubbelt så hög effekt – en tydlig demonstration av hur effektiv klass D är.

Läs också TEST: Naim New Classic NSC 222 och NAP 250 Musikälskare som bara MÅSTE ha det bästa ljudet, men samtidigt vill ha det ultimata inom användarvänlighet, kan bara börja spara.

Skräddarsydd för installationsmarknaden

En viktig drivkraft bakom Nova PE har varit efterfrågan från installationsmarknaden på en kraftfull, kompakt lösning som enkelt kan döljas och driva flera högtalare.

Parallellt har Naim utvecklat CI-serien (Custom Installation) med samma teknik, utformad för integrationsmarknaden och som komplement till Focals inbyggnadshögtalare. Focal och Naim har samma ägare och synergieffekten mellan varumärkena blir allt tydligare.

Hegel H400 H590 Naim Uniti Nova PE
Hegel H400 (överst till vänster), Naim Uniti Nova PE (överst till höger), Hegel H590 (nederst till vänster) och streamern Gold Note DS-10 (nederst till höger). Foto: Geir Gråbein Nordby

Så låter Naim Uniti Nova PE

Det första som slår mig när jag kopplar Nova PE till de majestätiska Focal Scala Utopia Evo är dynamiken och kontrollen. Den plockar isär ljudbilden till de minsta byggstenarna, med imponerande precision. Samtidigt är den helt trogen Naims signatursound: direkt, engagerande och med rytmisk integritet.

Klass D ofta har en rapp bas men kanske inte den största tyngden i djupbasen, men Nova PE levererar till max. Den är både tight och kraftfull och uppvisar inga tecken på utmattning ens på högre volymer. I Rage Against the Machines Killing in the Name slår bastrumman med fysisk kraft samtidigt som Tom Morellos gitarr tornar upp sig som en bred och massiv tegelvägg framför mig.

Naim Uniti Nova PE knob - ©NicolasReynaud-12
Volymratten har en solid kvalitetskänsla. Foto: Nicolas Reynaud

Övertonerna är exemplariskt öppna och luftiga, utan en antydan till hårdhet, vilket märks tydligt med DALI Epikore 9. I Patricia Barbers The Thrill Is Gone är cymbalerna luftiga och naturliga och pianot har en sagolik attack, med en härlig efterklang som fyller rummet.

Och även om det naturligtvis finns förstärkare som kan spela ännu högre med både DALI- och Focal-högtalarna (till exempel Hegel H600) så har Naim-förstärkaren definitivt en mer magisk återgivning av mellanregistret.

Läs också TEST: Naim New Classic 300 Just när vi trodde att det inte kunde bli mycket bättre än New Classic 200-serien drämmer Naim till med 300-serien – och en ny nivå av musikaliskt drömljud.

Jag har inte hört många andra klass D-förstärkare i den här prisklassen som kombinerar kraft och elegans på det här sättet. NAD Masters M33 är väldigt bra, men har inte samma värme och glöd. Mola Mola Kula är musikalisk och upplöst till tusen och har en fantastisk återgivning av övertoner. Men den har inte samma kontroll i djupbasen som Naim. Den blir dessutom 50 procent dyrare om man lägger till den extra DACen med Roon Ready-streaming.

Focal Scala Utopia Evo testroom
Focal Scala Utopia Evo förtjänar det bästa och drivs med Naim New Classic 300-serien. Men de fungerar också förvånansvärt väl med Uniti Nova PE. Foto: Geir Gråbein Nordby

Jämfört med traditionell Naim

Hur står sig då Nova PE mot andra Naim-förstärkare? Den ursprungliga Uniti Nova är naturlig att jämföra med. Klass AB-förstärkning och 80 watt effekt låter fortfarande fantastiskt, men Nova PE har helt enkelt mer kraft till sitt förfogande. Det märks särskilt på högre volymer eller med krävande högtalare.

De flesta lyssnare kommer nog faktiskt att föredra Nova PE framför standardversionen. Den extra kraften ger högtalarna bättre kontroll, speciellt i basen och nedre mellanregistret.

Jämfört med separata komponenter som streaming-förförstärkaren Naim NSC 222 och effektförstärkaren NAP 250 saknar Nova PE några av de allra sista nyanserna. Den separata förstärkarkombinationen har en extra glöd och ännu fler klanglager i basen. Fast då är också Nova PE en mycket mer kompakt lösning, trots att den inte är mindre kraftfull.

Naim Uniti Nova PE lifestyle ©NicolasReynaud 4 scaled 1
Foto: Nicolas Reynaud

Streaming

Den inbyggda streaming-funktionen förtjänar ett separat avsnitt. Focal & Naim-appen är intuitiv och fin, med sökning tvärs över källor och snabb tillgång till favoriter. Tidal och Qobuz integreras sömlöst och ljudkvaliteten är förstklassig med streamad musik.

Den inbyggda DACen gör högupplösta filer full rättvisa. DSD-filer hanteras också elegant, även om just det formatet är för särskilt intresserade eftersom musikutbudet är så begränsat.

Slutsats

Naim Uniti Nova PE representerar en lyckad övergång till klass D för Naim Audio. Genom att noggrant implementera Purifi Eigentakt-tekniken, med komponenter monterade av Naim själva för optimal integration, har de skapat en förstärkare som i stor utsträckning bevarar ”Naim-soundet” samtidigt som den levererar betydligt mer kraft i ett kompakt format.

Den behåller den rytmiska precision och det engagemang som Naim är kända för, med bas som är både djup och kontrollerad. Om den saknar lite av den varma fylligheten som traditionella Naim-förstärkare har i mellanregistret så kompenserar den för det med extra kraft och auktoritet.

För audiofiler som vill ha en allt-i-ett-lösning av högsta kvalitet, och som inte vill offra musikalitet för att få effekt, är Nova PE ett starkt alternativ. Med den här förstärkaren har Naim bevisat att klass D nu har nått en nivå där även de mest kräsna audiofilerna kan bli övertygade.

Karakter
Naim Uniti Nova PE
High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

Supererbjudande - 1 månad 10:-

Prova LB+ i en månad för 10:-

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

LB+ Total 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

10:- / första månaden
154:- / mån
154:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7800 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Polsk pangstart

Det bästa köpet

Mini utan kompromisser

Musikstreaming i en klass för sig

HiFi Rose höjer standarden för digital precision

Minianläggningen som är äkta hifi

Den bästa skivspelaren du aldrig har hört talas om

Hegel renodlar digital ljudkvalitet

Räddar din CD-samling

Förstärkare med unika egenskaper

En dansk juvel

Kan man lära gamla noder nya trick?