TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: McIntosh MTI100

McIntosh för livsnjutare

Om man kan se nyttan med en skivspelare som har allting inbyggt så är kanske McIntosh MTI100 helt perfekt.

Av / 2019-09-12 - 09:07
McIntosh MTI100

Ljud & Bild tycker

  • Väldigt förtroendeingivande byggd, stor ljudbild och enkel skötsel. Bluetooth HD och ingångar för andra ljudkällor.
  • Tam dynamik, ljudet saknar finess och raffinemang. Kostsam.

Man tar en skivspelare och lägger till högtalare och vips! har man en komplett stereo. Men vänta lite, vad hände med förstärkaren? Tja, den skulle kunna sitta i högtalarna, men här sitter den integrerad i skivspelaren.

McIntosh MTI100 är alltså en skivspelare med inbyggd förstärkare, fast den tillhör highend-klassen och inte budgetklassen. Där det är vanligare att hitta skivspelare med allting inbyggt. Pro-ject är en av de som bygger integrerade skivspelare.

När McIntosh gör samma sak blir resultatet annorlunda. Den drygt 15 kilo tunga grammofonen är en relativt påkostad konstruktion. Med en drygt tre kilo tung, remdriven skivtallrik av aluminium, en rak tonarm med armrör av aluminium och ett stålchassi med en klass D-förstärkare inuti.

Förstärkaren levererar 50 watts effekt till varje kanal, 80 watt i 4 ohm, och förförstärkaren har två vakuumrör – 12AX/7 – för att skapa den fylliga, varma klangen som många förknippar med McIntosh-förstärkare.

Bluetooth

För det här är inte bara en skivspelare med en inbyggd förstärkare till ett par högtalare. Den har analoga och digitala ingångar för andra signalkällor också. Till exempel en TV och en CD-spelare. Men MTI100 är trådlös också. Man kan strömma från mobilen via Bluetooth aptX HD, som i teorin stöder högupplöst strömning upp till 24 bit/96 kHz – om mobilen också stöder aptX HD, vill säga. Det finns ingen Ethernet-ingång eller wifi, som hade gjort det möjligt att strömma över det trådlösa nätverket.

Annons
MTI100 Controls hi res 60086
Ljudkälla och volym styrs med två små rattar. Eller från fjärrkontrollen. Foto: Lasse Svendsen

Sub ut

Däremot har den utgång för en subwoofer och en separat effektförstärkare, och det går att koppla den till en hemmabioanläggning om man skulle vilja det.

Installationen går lekande lätt. Skivspelaren levereras med en Sumiko Olympia MM-pickup förmonterad. Man behöver bara sätta dit antiskating-vikten, lägga på skivtalltiken, trä på gummiremmen, sätta de två rören på plats och skruva fast Bluetooth-antennen.

Man styr från fjärrkontrollen, eller de två potentiometrarna till vänster.

Den nedersta fungerar som ingångsväljare, start/stopp för avspelningen – och som parkopplingsknapp för Bluetooth-anslutningen. Den andra är en volym-, mute- och standby-ratt.

Observera att det inte finns någon hastighetsomkopplare, man måste flytta över gummiremmen till hjulet med den största diametern på motorspindeln för att byta från 33 till 45 varv.

I övrigt är det mesta ganska så enkelt att sköta. Man märker också att byggkvaliteten är i en helt annan klass än vad man får i budgetsegmentet. Skulle bara fattas annat, med tanke på prislappen. För även om McIntosh-skivspelaren är riktigt cool och säkert kommer att hitta ett par entusiastiska ägare så går det inte att komma ifrån att priset är styvt.

MTI100 Back Background hi res 60085
Med inbyggd DAC kan man koppla in digitala ljudkällor – och en analog. Foto: Lasse Svendsen

Varm och fyllig klang

Man kan köpa en Rega Planar 6 med en Ania MC-pickup, koppla den till ett Rega Aria MM/MC-steg och sedan komplettera med en strömningsförstärkare. Till exempel Naim Uniti Atom, som även har wifi, ethernet och internetradio, och ändå ha gott om pengar över till LP-skivor.

Fast det är kanske inte en lika elegant lösning som den integrerade McIntosh-spelaren, det måste vi medge.

Det låter i alla fall snyggt när man snurrar vinyl. Med ett undantag: de första två veckorna använde jag den enbart som skivspelare, analogt kopplad till en Hegel H190 och ett par Dynaudio Special 40. Låt mig säga det direkt: du kommer att bli besviken. Det är inte ur de analoga utgångarna som MTI100 kommer till sin rätt.

Den ska kopplas till ett par högtalare utan någon annan förstärkare däremellan. När jag tog bort Hegel-förstärkaren och kopplade högtalarna direkt till spelarens högtalarterminaler lät allting genast mycket bättre.

Bruce Springsteens There Goes My Miracle lät luddigt och platt, med för mycket fokus på de nedre oktaverna. Musiken kändes tam ur de analoga utgångarna. Från högtalarutgången kom det fler detaljer och nyanser i ljudbilden. Samma sak hände med Dire Straits Love Over Gold och Keith Jarretts Still Live. Musiken flöt som sirap i de analoga utgångarna men lät spänstig och lätt i högtalarutgångarna.

MTI100 Tubes hi res 60087
Två små rör ger den varma, sköna klangen. Foto: Lasse Svendsen

Samma sak gällde för övrigt när andra ljudkällor var kopplade till spelaren, även Bluetooth – även om inte ens aptX HD kan kallas för highend.

Det tycker jag i och för sig inte att MTI100 kan kallas för heller. Priset är highend, men den säljs med en pickup som visserligen är utmärkt (testvinnare i L&B) men som skulle passa bättre i en skivspelare för under 10 000 kronor.

Ljudbildens behagliga värme maskerar mycket av musikens detaljer. Pianoklangen låter ihålig och cymbaler klingar för kort och för lite högtalarna. Röster får en tilltalande klang med härlig fyllighet, men har för lite fokus för att man ska bli fängslad.

MTI100 kommer bättre till sin rätt med musik som tjänar på den extra klangfylligheten och där det inte är lika viktigt med ”korrekt” återgivning – eller hifi-ljud som en del kallar det.

Slutsats

Förstärkarna från McIntosh ger musikupplevelser av allra högsta klass. Tyvärr gör inte McIntosh MTI100 samma sak. När den är som bäst låter den varmt, fylligt och behagligt, men trots inbyggd Bluetooth, DAC och förstärkare borde den återge musiken med mer raffinerad detaljering, större dynamisk kontrast och mer precist fokus. En bättre pickup höjer naturligtvis ljudkvaliteten, men även priset. Som är styvt som det är. För de som tycker att bekvämligheten väger tyngre än prislappen kan det dock hända att MTI100 känns som ett bra köp.

Karakter
McIntosh MTI100
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

2 reaktioner på ”McIntosh MTI100”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild