Magico och deras starke man Alun Wolf, som är såväl musiker som industridesigner, siktar mot stjärnorna med alla sina högtalarserier. Det är inte tal om att gå på kompromiss, och Alun Wolf har mycket starka åsikter om vart han vill med sina konstruktioner och har dessutom en linje i sitt tänkande som han genomför till punkt och pricka. Sådant kostar pengar, och Magicos högtalare är för de få.
Men, det har inte hindrat honom från att göra en ny serie som ska ta Magicos dygder ner i pris. Här ser vi på den minsta högtalaren i Magicos senaste modellserie vid namn S, ”budgetserien”. S1 heter denna golvmodell, men låt inte lura er av ordet ”budget”, vi talar fortfarande sexsiffriga belopp.
Man kan lätt se på Magicos högtalare att det är en industridesigner inblandad. Konstruktionerna är gjorda med tanke på såväl fungerande tillverkningsprocess som den akustiska utformningen. För oss som sett många high-end-småseriehögtalare är det här en högtalare som också skulle kunna tillverkas i större antal. Och det hör inte till vanligheterna…
Suverän finish
S1 är en sluten tvåvägshögtalare med ett helt unikt kabinett i 10 mm extruderad aluminium. Snacka om stabilt kabinett. Den speciella formen gör att den interna diffraktionen ska minimeras och dämpningen optimeras. Diskantelementet är en 1-tums berylliumdome och bas/mellanregister är ett 7-tums Nano-Tec-element. Båda är Magicos egna specialiteter och den typ av element som alla Magico-högtalarna är byggda kring. Att högtalaren är byggd i aluminium gör att den, trots att den är smäcker i sin uppenbarelse, väger hela 43 kg. Det är mycket för en högtalare i den storleken.
Visuellt är S1 i mitt tycke verkligt snygg och smäcker och finishen är helt suverän. Mitt exemplar var i mattsvart, men högtalaren kan även fås i en rad så kallade M-Coat-lackeringar och därmed i många spännande och otraditionella färger. Förmodligen för att den ska kunna tillpassas diverse inredningar hos dem som faktiskt har råd med en sådan här högtalare, sådant blir bara viktigare och viktigare.
Använd en bra förstärkare
Slutet kabinett brukar betyda att känsligheten är relativt låg. Så också här, 86 dB betyder att högtalaren ska ha lite förstärkarkraft för att komma till sin rätt. 4 ohm är den uppgivna impedansen. Jag har provat med ett par ordentliga transistorförstärkare. Mitt eget Bladelius Ymer-slutsteg var inte någon optimal kombination tillsammans med Magico-modellen V3 när jag testade den, gudarna vet varför, men här fungerar det strålande. Men även den minsta nya Devialet 110 var en ren njutning tillsammans med S1. Båda kunde få högtalaren att ta fram det där lilla extra som gör att den tar klivet in bland de allra bästa i prisklassen. Och det är synd att inte bjuda Magico S1 på en riktigt bra förstärkare. Högtalaren kan verkligen tacka och ta emot för en fin musiksignal och bjuda på en återgivning som blir till en härlig upplevelse med nästan vilken musik som helst.
Uppställningen var inte så besvärlig som med V3 (för den var jobbig!), men inte så enkel som med Q1. Det gäller både vinkling, inbördes avstånd och avstånd till bakvägg. Man bör alltid lägga lite tid på placeringen av högtalare i rummet, det är inte bara superhögtalare som mår bra av det utan i stort sett alla högtalare.
Till att börja med tyckte jag att S1 kändes lite tam. Med high-end-högtalare kan det vara särdeles avgörande att arbeta med uppställningen för att få ut det där extra som gör att det är värt investeringen. Här skulle högtalarna lite längre bak och lite mindre isär än första uppställningen. Lite prov med vinklingen gav en svag toe-in mot lyssningspositionen, men bara en liten vinkling. I gengäld gav det resultat och tog högtalaren från bra till verkligt bra.
Med musik
Det är rätt spännande – varför upplever man att några apparater har det där extra som skiljer agnarna från vetet? S1 har det. Här kliver du in i musiken på det där sättet som gör att håren på armarna gärna reser sig. Precis det där som gjort att jag själv investerat dyrt i ett par högtalare som kan just detta. Och det är kanske just det att håret kan resa sig på armarna som skiljer vad som är verkligt bra från det som bara är bra.
Aluminiumrörets speciella form och alla de interna uppstagningarna gör att den interna diffraktionen ska minimeras och dämpningen optimeras.
Ljudbilden är stor och överraskande väl definierad med en djup och svart bakgrund. Det tyder på att högtalaren har genomgående låg distorsion, ju renare det blir desto svartare och djupare bakgrund. Helt i min smak. Det betyder också att diskanten är välanpassad med massor av detaljer men inget som inte ska vara där. Domediskanterna har sannerligen utvecklats på senare år.
S1 anges gå ned till 32 Hz och har verkligt fin kropp, inte lika fin som storebror S5 men tillräcklig för att du ska kunna uppleva musikernas värme och själ på allvar. Där är en ren, fast och distinkt bas som kan smälla till ordentligt, med andra ord är den snabb.
El Cid med Leftfield frekvenssvepte sig igenom högtalarens register ända ned i den lägsta botten på ett sätt som bara de allra bästa högtalarna kan klara av. Trots det är S1 ingen direkt basstark högtalare utan mer slank än tung i återgivningen.
Slutsats
Ordentligt uppställd tillsammans med matchande elektronik och kablar är Magico S1 en av de högtalare man är glad för att ha fått lov att prova länge i lugn och ro. Du kan spela alla musikgenrer med stor behållning och får en rasande musikaliskt tillfredsställande återgivning som jag har svårt att se att någon inte kan uppskatta. En härlig högtalare som dessvärre också kostar som den smakar.